Šport > Košarka
18574 ogledov

Trojni dvojček Dončića, na koncu vse skupaj odločila blokada v zadnji minuti

Luka Dončić Epa
Dallas Mavericks so izgubili tudi drugi dvoboj proti Bostonu, tokrat z 98:105.

Boston Celtics so na prvem obračunu že v prvi četrtini opravili večji del posla, gostom ušli za 17 točk, kasneje pa le z eno manjšo težavo, ko so se Mavericks približali na osem točk zaostanka, nadzirali potek tekme in v velikem finalu lige NBA povedli z 1:0 v zmagah. Tudi drugi dvoboj so gostili košarkarji iz Bostona. 

Zdravstveni status Luke Dončića se je nekaj ur pred dvobojem iz verjetnega spremenil v vprašljivega, težavam z desnim kolenom in levim gležnjem so se namreč pridružile še bolečine v prsnem košu. Na prvi tekmi je slovenski as namreč prejel močen udarec s strani Jaylena Browna, takrat so sodniki Bostonu dosodili prekršek v napadu. Slovenski zvezdnik je vseeno nastopil, še na predstavitvi prvih peterk pa je na parket stopil močno povit.

Že v prvi akciji se težave niso poznale, Luka je zadel preko Derricka Whita. Dallas je četrtino sicer odprl s tremi zadetimi meti in povedel, ko je kasneje Dončić zadel še dva zaporedna poizkusa, pa do domači zaostajali za pet točk. Temu je sledila še trojka Kyrieja Irvinga za 14:6. Slovenec je zbral šest točk, Irving pet, preostale tri pa je s trojko prispeval P. J. Washington. Pri -8 se je trener Bostona Joe Mazzulla odločil za minuto odmora.

Po posvetu na klopi je Boston odgovoril s šestimi zaporednimi točkami, pri Dallasu je tri mete sprožil Maxi Kleber, a se ni vpisal med strelce. Luka je zgrešil dva prosta meta.

Dončić je vseeno dosegel prve točke Dallasa po slabih štirih minutah, nato je k temu dodal še trojko za 18:15. Z metom iz igre 5/7 je dosegel 11 od 18 točk gostov.

Dve minuti in 20 sekund pred koncem četrtine so ga delilci pravice pri izidu 22:16 poslali na klop, saj je krvavel. Še pred tem je dosegel dve točki s črte prostih metov.

Boston je tekmo odprl z metom 0/8 za tri točke, a je imel na voljo kar deset prostih metov, prav vse so domači košarkarji tudi zadeli. Ko je Al Horford 3,6 sekunde pred koncem prve četrtine zadel prvo domačo trojko, so se Celtics približali na točko zaostanka. A ostalo je dovolj časa, da je na enak način skušal odgovoriti Josh Green, nad njim pa je bil storjen prekršek. Avstralec je zadel dva od treh prostih metov, Mavericks so proste mete sicer izvajali slabo - le 4/9.

Po prvih 12 minutah je Dallas vodil z 28:25.

Dončić se je vrnil na parket in dosegel prvih sedem točk Dallasa v drugi četrtini. Iz igre je metal 8/10. 

A nato se je ustavilo tudi njemu, zgrešil je dva poizkusa, Dereck Lively II. je storil osebno napako v napadu, po trojki Whita pa je Boston povedel s 36:35.

Za novo spremembo v vodstvu je poskrbel Derrick Jones Jr. Ta je najprej vnovčil izjemno podajo Dončića.

Nato je ukradel žogo, zadel in ob tem izsilil še prekršek Jaysona Tatuma. Z dodatnim prostim metom je omenjeni košarkar Dallasa poskrbel za 42:40, ob tem izidu je Luka sedel na klop. 

Slovenec ni dobil dolgega počitka, hitro se je vrnil na parket in zadel trojko za 47:46.

A Boston je bil v zadnjih minutah prvega polčasa vseeno nekoliko boljši in je dobre pol minute pred odhodom na glavni odmor povedel s petimi točkami razlike, to je bila do takrat njihova najvišja prednost na tekmi. Končni izid po dveh četrtinah je postavil Daniel Gafford. 

Kljub temu da so domačii porazno metali trojke (3/15), v napadu pa so 'pogrešali tudi Tatuma (2/9 iz igre, pet točk), je Boston vodil s 54:51. Jrue Holiday je zbral 17 točk.

Na drugi strani je Dončić z metom 9/13 (trojke 3/6, prosti meti 2/5) vknjižil že 23 točk , k termu je dodal še po tri skoke in podaje. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dallas je drugi polčas odprl z dvema asistencama Dončića za koša Gafforda in Washingtona ter povedel za točko. Slovenski zvezdnik je kasneje tudi sam uspel enkrat poslati žogo skozi mrežico, hitro pa je zbiral tudi odbite žoge in podaje. Sedmo asistenco je vpisal ob atraktivnem zabijanju Livelyja II. 

Na polovici četrtine je bilo 67:63, Jones Jr. je imel odprt met za tri točke, a je zgrešil prav vse. Njegov 'air ball' je kaznoval Brown in prvič na dvoboju Celtics popeljal do +6. Trener Dallasa Jason Kidd je reagiral in vzel 'timeout'.

Ni pomagalo. Niz domačih se je nadaljeval tudi po vrnitvi obeh ekip na igrišče, po šestih zaporednih točkah so gostitelji povedli s 75:63. Kidd je že po slabih dveh minutah znova zahteval posvet na klopi.

Dončić je zadel trojko, kasneje je po njegovi podaji enako storil še Dante Exum, Irving pa je s prostima metoma Dallas popeljal do šestih točk zaostanka. Ostale so le še 3,3 sekunde za zadnji napad Bostona v tretji četrtini, Payton Pritchard je vzel žogo in se odločil z met skoraj s polovice igrišča ter zadel s pomočjo 'table'. To je bil njegov prvi uspešen poizkus v finalni seriji. Izpisal se je rezultat 83:74.

Zadnja četrtina se je začela z deseto Dončićevo asistenco, koš je dosegel Washington. A pri metih se je Slovencu začela poznalti utrujenost, žoga se je dvakrat odbila od prvega obroča, Kidd ga je umaknil na klop. Osem minut pred koncem je prodrl Irving in zadel 83:90, Boston je vzel 'timeout'.

Mavericks so dobro odigrali obrambo, a jih je ob izteku napada presekala nora trojka Whita. Na drugi strani je zgrešil Irving, iz igre je do takrat metal le 6/16, Tatum pa je z dvema prostima metoma poskrbel za +12.

Dallas se je še približal na osem točk zaostanka, uspešno zaustavil napad domačih, a bližje ni šlo, saj je nespretno zapravil napad. Boston je to kaznoval z zaporednima trojkama za 103:89.

Po minuti odmora so gostje odgovorili s šestimi zaporednimi točkami, Dončić je ob tem prišel do trojnega dvojčka. V zadnji četrtini še ni dosegel točke.

To mu je uspelo minuto in 15 sekund pred koncem, ko je zadel ob prekršku, z dodatnim prostim metom pa je Dallas približal na pet točk zaostanka. Tatum je bil blokiran, Mavericks so krenili v napad, a je koš Washingtonu, gostje bi se lahko približali le na -3, s ključno blokado preprečil White, žoge se je dotaknil tudi Brown.

Pri tem so sodniki najverjetneje 'spregledali', da je slednji potisnil Washnigtona, omenjeni zvezdnik Bostona je nato na drugi strani zadel za 105:98.

Po minuti odmora je s hitro trojko kar iz koraka poizkusil Dončić, a zgrešil. Začuda pri Dallasu nato niso naredili prekrška. Rezultat se tako ni več spremenil.

Luka je ob metu 12/21 (trojke 4/9, prosti meti 3/6) zabeležil 32 točk. Vknjižil je še po 11 skokov in podaj ter štiri ukradene žoge, vendar jih je izgubil kar osem. Washington je zbral 17, Irving, ki še drugič ni bil na svojem nivoju (met 7/18), pa 16. Dallas je trojke metal 6/26, če ne štejemo Slovenca, torej samo 2/17, Irving 0/8.

Odločilni so bili tudi prosti meti - Celtics 19/20, Mavericks 16/24.

Pri Bostonu je Holiday vpisal 26, Brown 21, Tatum in White pa 18 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 10:01 10.junij 2024.

    Na prvih dveh tekmah je izgledalo kot, da večina košarkarjev Dallasa sploh ne misli, da je uspeh možen, ampak se enostavno prepustijo toku... Že Dallas v svoji najboljši različici bi težko 4x premagal Boston, tako anemična ekipa pa nima niti ...prikaži več najmanjših možnosti...

  • Rim 09:06 10.junij 2024.

    Samo z enim igralcem v konkurenci nasproti boljši ekipi, ki ima skoraj celotno peterko na njegovem nivoju, pač ne gre. Manjka jim tudi želja, morilski nagon po borbi, da bi nevtralizirali kvaliteto. Verjetno za vzeti kot šolo za naslednje leto.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 10.junij 2024.

    Če bodo doma dvakrat zmagali je to domenjeno

Sorodne novice