Šport > Košarka
10441 ogledov

Luka odpihnil tekmece, v prvi četrtini zbral več točk kot vsi Volkovi skupaj

Luka Dončić Profimedia
Košarkarjem Dallasa je uspelo zmagati na peti tekmi. Z zmago 124:103 so izločili Minnesoto in se uvrstili v veliki finale. Luka Dončić je bil izbran za najkoristnejšega igralca finala Zahoda.

Po zmagi Minnesote na četrti tekmi v Teksasu se je finalna serija zahodne konference znova preselila v Minneapolis, kjer so Dallas Mavericks na prvih dveh tekmah prišli do zmag. Ob vrnitvi v dvorano Target Center so gostje sicer vodili s 3:1 v zmagah.

Po dveh minutah in pol igre je Luka Dončić z metom 4/4 zbral že deset točk, zadel je namreč tudi dve trojki. Dallas je povedel z 12:6.

Razlika je kasneje narastla že na +8, ko je slovenski zvezdnik zadel še svoj peti met. Na parket je dokaj hitro stopil tudi novinec Dereck Lively II, košarkar, ki v seriji še ni zgrešil poizkusa iz igre, je sicer manjkal na tretjem dvoboju, njegova odsotnost pa se je Dallasu poznala na obeh straneh parketa.

Po trojki Mika Conleyja so se domači tik pred polovico četrtine približali le na točko zaostanka, Rudy Gobert pa je s košem in dodatnim prostim metom v naslednjem napadu Minnesote poskrbel za 18:18. 

A dvorana je bila kmalu utišana, za to je poskrbel Dončić. Ta je ob nizu 12:0, ki je uspel zasedbi iz Teksasa, dosegel kar osem točk. Najprej je bil uspešen pri metu iz polrazdalje, nato pa je bil natančen še dvakrat izza črte. Pri rezultatu 30:18, ki je domačo klop prisilil v minuto odmora, je Slovenec dosegel že 20 točk z metom 8/10 (4/5 trojke).

Ob koncu četrtine se je razlika še nekoliko povečala. Luka je v svojo statistiko dodal ukradeno žogo, po uspešnem napadu, ki ga je Kyrie Irving zaključil sekundo pred koncem prvih 12 minut igre, pa se je na semaforju izpisal izid 35:19.

Dončić, ta je odigral celotno prvo četrtino, je na začetku druge obsedel na klopi. Po trojki Maxija Kleberja je Dallas povedel že za 21 točk, po skoraj sedmih minutah pa je prvi koš domačih iz igre, ti so bili namreč nazadnje uspešni na polovici prve četrtine, zadel Conley za 21:40. Vlogo Slovenca je v napadalnih akcijah prevzel Irving.

Luka se je na parket vrnil osem minut in pol pred koncem prvega polčasa, že v prvem napadu je poskrbel za 48:28.

Na polovici četrtine je Dallas še vedno vodil za 20 točk. Za to je po tretji Dončićevi asistenci poskrbel Derrick Jones Jr. s trojko iz kota.

Dončić je prišel do svoje druge ukradene žoge v dvoboju ena na ena z Nazom Reidom, na drugi strani je Irving dobre tri minute pred koncem druge četrtine poskrbel za 58:36.

Minnesota je bila brez pravih možnosti, vso nemoč svoje ekipe pa je z grdim prekrškom nad Livelyjem nakazal tudi Reid. Ta je nesrečnega novinca udaril v glavo, prav zaradi podobne reči, takrat ga je v glavo s kolenom zadel Karl-Anthony Towns, je Lively predčasno moral skleniti tretji dvoboj. Zaradi 'flagrant 1' prekrška, ki so ga sodniki dosodili Reidu, je Lively dobil na voljo dva prosta meta, zadel je drugega, Mavericks pa so dobili tudi žogo s strani.

Ko sta Dončić in Irving zadela še vsak po eno trojko je bilo že +29.

Takšna je bila razlika tudi ob polčasu, Luka je sicer ob zvoku sirene poskušal zadeti še s sredine igrišča, a je žogo zaustavil obroč. Ostalo je pri 69:40.

Slovenski zvezdnik je v prvem polčasu ob dobrem metu 10/16 (trojke 5/8, prosti meti 0/0) zbral 25 točk. K temu je dodal še pet skokov, tri asistence in dve ukradeni žogi, izgubil je eno. Irving je ob metu 7/11 vknjižil 19 točk. Omenjeni dvojec je tako dosegel štiri točke več od celotne nasprotne ekipe.

Dvoboj je spominjal na obračun izpred dveh let, ko je Dallas na sedmi tekmi serije proti Phoenixu ob polčasu vodil za 30 točk (57:27), takrat je Dončić v prvih dveh četrtinah zabeležil 27 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s podajo Slovenca za zabijanje P. J. Washingtona, Luka je nato s svojima prvima prostima metoma na tekmi drugič poskrbel za +31, v naslednjem napadu pa je po prodoru zadel še preko Goberta za 75:42. Že po slabi minuti in pol drugega polčasa je trener Minnesote Chris Finch posegel po 'timeoutu'.

Po štirih minutah četrtine je Dončić presegel mejo tridesetih doseženih točk. Takrat je bilo +36. Pri tem se je še obregnil ob občinstvo, ki ga je 'zmerjalo' z besedo 'jokica'. V prvi vrsti je sicer sedel tudi znani raper Snoop Dogg, ki se je ob besedah Slovenca le nasmehnil.

Po treh trojkah Anthonyja Edwardsa se je Minnesota malce po polovici četrtine približala na 60:87. Trener Dallasa Jason Kidd ničesar ni želel prepustiti naključju, zato je serijo domačih presekal s posvetom na klopi.

Domači so v zadnji minuti četrtine vseeno prišli na -22, a je nato zadnji koš v tem delu igre prispeval Dončić, Mavericks pa so pred zadnjo četrtino vodili s 97:73. Luka je v svojo statistiko vpisal 33 točk, osem skokov in štiri asistence. 

Dallas je celo prvič v seriji vodil pri vstopu v zadnjih 12 minut igre, slovenski as je sedel na klopi. Brez večjih vznemirjanj je lahko spremljal predstavo svojih soigralcev, ki so razliko še nekoliko povišali. 

Po štirih minutah je Irving zadel trojko za +28.

Minnesota je odgovorila s petimi zaporednimi točkami, Dončić se je vrnil na parket, slabih sedem minut pred koncem je zadel trojko 'od table'. Izpisal se je rezultat 111:85.

Štiri minute in pol pred koncem je KAT v obraz udaril Slovenca, ta je povrh vsega še grdo padel na ramo.

Minuto kasneje je po Dončićevi podaji Lively z zabijanjem poskrbel za 117:92. Vse je bilo odločeno. Na parket so stopili rezervisti. Končalo se je s 124:103.

Dončić je ob metu 14/22 (trojke 6/10, prosti meti 2/3) zbral 36 točk. Z desetimi skoki je prišel do dvojnega dvojčka, zabeležil je še 5 asistenc in dve ukradeni žogi. Tudi Irving se je ustavil pri 36 točkah (met 14/27).

Washington je zbral 12 točk, Daniel Gafford 11, Lively, ki je s 3/3 ostal nezgrešljiv v seriji, pa 9.

Pri Minnesoti sta Towns in Edwards dosegla 28 točk, prave pomoči nista imela, tretji strelec je bil Gobert, ki je vpisal 9 točk.

Prva tekma finala med Dallasom in Bostonom se bo začela 6. junija. Luka bo imel tako teden dni časa za odpravljanje vseh poškodb. Izbran je bil za najkoristnejšega igralca finala zahodne konference in prejel pokal, ki nosi ime Magica Johnsona. V že na pol izpraznjeni dvorani so mu razočarani navijači domače ekipe sicer namenili žvižge.

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:56 31.maj 2024.

    Luka je lastnoročno naredil varno razliko v prvi četrtini...Se mu pa vidi, da so njegove poškodbe večinoma sanirane...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:41 31.maj 2024.

    Bravo Luka in Irving ter celotna ekipa Dallasa,Edwards pa se lahko samo joka, je pokazal pravi značaj,ko se na koncu tekme ni pozdravil z nasprotno ekipo!!!

  • BenX 06:12 31.maj 2024.

    Zdaj pa še po najpristnejša igralca finala! 🥳

Sorodne novice