Šport > Nogomet
53541 ogledov

Grozljivka na tekmi, ki se ni iztekla po slovenskih željah

Madžarska Škotska
1/10
Epa
Zmago madžarske nogometne reprezentance nad Škotsko je zasenčila huda poškodba Barnabasa Varge. Tekma se ni iztekla po željah Slovenije, ki bi ji v tem primeru najbolj ustrezal remi.

Madžarska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji v Stuttgartu premagala Škotsko z 1:0 (0:0).

Madžari so v zadnji tekmi skupinskega dela ugnali Škote, edini gol pa je v izdihljajih tekme, v deseti minuti sodnikovega podaljška, dosegel Kevin Csoboth.

Madžarska - Škotska Euro 2024 | Avtor: Epa Epa

Nemčija je po današnjem remiju s Švico v Frankfurtu osvojila prvo mesto v skupini A. Gostiteljica turnirja je osvojila sedem točk, Švica pet, Madžarska tri, Škotska pa eno točko.

Škoti so bili na tekmi za "biti ali ne biti" v Stuttgartu uvodoma bolj ambiciozni, a prvo priložnost so si priigrali Madžari. V osmi minuti so izpeljali (pol)nasprotni napad, po močnem strelu Bendeguza Bolle s 25 metrov pa se je izkazal vratar Angus Gunn.

Do konca prve polovice tekme se je igra odvijala med obema kazenskima prostoroma. V igri Škotov in Madžarov je bilo zelo malo tveganja, oboji so bili bolj obrambno naravnani, na svoje priložnosti so čakali iz nasprotnih napadov, a jih zaradi taktične discipline niso dočakali.

Še najbolj obetavno so si v sodnikovem podaljšku priigrali Madžari, žoga pa je po strelu njihovega prvega zvezdnika Dominika Szoboszlaija z 20 metrov končala visoko prek škotskih vrat.

Po vsebinsko zelo skromnem prvem polčasu je bilo nadaljevanje bolj živahno, oboji so vložili veliko več energije v lovu na tri točke. Prvo obetavno akcijo so izpeljali Madžari v 64. minuti, po kombinirani akciji in predložku Szoboszlaija pa je Marton Dardai z glavo streljal prek vrat.

V 70. minuti je sledila petminutna prekinitev tekme, potem ko je Barnabas Varga brutalno trčil z vratarjem Gunnom. Madžara, ki je negibno obležal na tleh, so po daljši prekinitvi odnesli z igrišča.

Madžarska - Škotska Euro 2024 | Avtor: Epa Epa
Madžarska Škotska | Avtor: Epa Epa

V zadnjih petnajstih minutah sta oba selektorja - Steve Clarke na škotski in Marco Rossi na madžarski strani - opravila številne menjave. V 79. minuti so bili Škoti na nogah, potem ko je Orban v svojem kazenskem prostoru zrušil Stuarta Armstronga, a je argentinski sodnik Facundo Tello le odmahnil z roko, posredoval ni niti Var.

V 10-minutnem sodnikovem podaljšku so bili bolj aktivni Madžari. V prvi minuti podaljška je Gunn ubranil strel Szoboszlaija z osmih metrov, v drugi minuti pa je Kevin Csoboth zadel vratnico.

V osmi minuti je madžarski vratar Peter Gulacsi ukrotil strel Granta Hanleyja, v deseti minuti pa so Madžari izpeljali bliskovit nasprotni napad in z golom Csobotha osvojili tri zlata vredne točke.

Zmaga Madžarske bi lahko krojila usodo slovenske reprezentance v morebitnem boju tretjeuvrščenih ekip za osmino finala.

* MHP Arena, gledalcev 54.000, sodniki: Tello, Chade, Brailovsky (vsi Argentina).
* Strelec: 0:1 Csoboth (90.+10).
* Škotska: Gunn, Hendry, Hanley, McKenna, Ralston (od 83. McLean), Gilmour (od 83. Christie), McGregor, Robertson (od 89. Morgan), McGinn (od 76. Armstrong), McTominay, Adams (od 76. Shankland).
* Madžarska: Gulacsi, Botka, Orban, Dardai (od 75. Szalai), Bolla (od 86. Csoboth), Styles (od 61. A. Nagy), Schäfer, Kerkez (od 86. Z. Nagy), Szoboszlai, Sallai, B. Varga (od 75. Adam)
* Rumeni kartoni: McTominay; Styles, Orban, Schäfer, Kleinheisler, Csoboth.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • munja 12:37 24.junij 2024.

    Pa kaj si toliko belite glave s tem čisto brezzveznim taktiziranjem, če bo ta, če bo drug, če bo, če ne bo. Tako kot bo, bo in nič drugače ne bo.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 23:15 23.junij 2024.

    Madžari so tako končali teorijo, da bi naši lahko napredovali tudi ob minimalnem porazu. Z rezultatom med Škoti in Madžari se nam počasi izmika tudi napredovanje z remijem, kajti sedaj so pred nami že tri tretjeuvrščene reprezentance in uvrstitev s ...prikaži več te pozicije držimo le še za rep...

Sorodne novice