Šport
2798 ogledov

Nov zasuk v dopinškem primeru prvega igralca sveta

Sinner Profimedia
Wada še ne želi sprejeti končne odločitve o zadevi prvega teniškega igralca sveta. Še preučuje možnosti za vložitev pritožbe.

Svetovna protidopinška agencija (Wada) še ni sprejela končne odločitve o zadevi prvega teniškega igralca sveta Italijana Jannika Sinnerja. Trenutno proučujejo dokumentacijo v zvezi s primerom, ko je Sinner marca dvakrat padel na dopinškem testu, vendar se je izognil suspenzu. Wada še preučuje možnosti za vložitev pritožbe v tej zadevi.

Teniški igralec iz Innichena (San Candida) v Zgornjem Poadižju v Italiji je v letošnji sezoni postal zmagovalec dveh od štirih turnirjev za veliki slam. Januarja je zmagal na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, ta mesec pa je kot prvi Italijan zmagal tudi na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku.

Sinner je marca letos oddal dva na doping pozitivna urinska testa v razmaku osmih dni - 10. marca med turnirjem v Indian Wellsu in 18. marca izven tekmovanja, a tik pred turnirjem v Miamiju. Pozitiven je bil na v športu prepovedani anabolični steroid klostebol.

Jannik Sinner | Avtor: Profimedia Profimedia

Neodvisna preiskava Mednarodne agencije za teniško integriteto (Itia), ki vodi protidopinški program pri teniških združenjih ATP, WTA, ITF in na grand slamih, Italijanu ni naložila daljše prepovedi tekmovanj, kar je običajna praksa v takšnih primerih.

Mednarodna agencija Itia je sprejela njegov zagovor in ga konec avgusta uradno oprostila. Italijan se je branil s pojasnilom, da se je kontaminiral "preko člana svojega osebja, ki je na svojo roko nanesel razpršilo brez recepta, da bi si zdravil manjšo poškodbo. To razpršilo je vsebovalo klostebol".

Teniškemu igralcu so zgolj odvzeli točke ATP in denarno nagrado na mastersu v Indian Wellsu, med katerim je bil zabeležen pozitiven test.

Sinner | Avtor: Epa Epa

Pri Svetovni protidopinški agenciji so napovedali, da bodo proučili Sinnerjev primer, ki je sprožil številne odzive v svetu vrhunskega športa. Wada se lahko pritoži na Mednarodno športno razsodišče v Lozani in zahteva nov postopek. Pritožbeni rok še ni potekel, so pojasnili pri Wadi, ki mora o tej zadevi odločiti do konca septembra.

Klostebol se lahko uporablja za izgradnjo mišične mase, takratni Sinnerjev fizioterapevt Giacomo Naldi pa je v skladu z razlago tenisača uporabil pršilo brez recepta za zdravljenje rane na lastni roki, preden je opravil seanso s Sinnerjem. Sprej je Naldiju dal kondicijski trener Umberto Ferrara. Tudi trener je kasneje izgubil službo pri Sinnerju.

Italijanski igralec je sicer nazadnje napovedal, da bo k sodelovanju povabil rojaka Marca Panichija, nekdanjega kondicijskega trenerja srbskega asa Novaka Đokovića.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 20:47 11.september 2024.

    tip je dopingiran, pa mu ne morejo dokazat

Sorodne novice