Šport > Olimpijske igre
4897 ogledov

Nov škandal! Šokantna poteza bork, ki ju je premagala kontroverzna boksarka

Esra Yildiz Kahraman Profimedia
Bolgarka in Turkinja sta dali jasno vedeti, kaj si mislita o borbi s tajvansko boksarko.

Kontroverzni boksarki Imane Khelif in Lin Yu-Ting, ki sta v središču burne razprave o spolu, sta si na olimpijskem turnirju v Parizu zagotovili medaljo, saj sta se uvrstili v veliki finale svojih kategorij. Obe športnici, njune boje sicer spremlja čustvena polemika o pravici do nastopa, imata tako zagotovljeno vsaj srebrno medaljo.

Lin je v sredo v polfinalu v kategoriji do 57 kg premagala Turkinjo Esro Yildiz Kahraman in si tako zagotovila vsaj olimpijsko srebro. Osemindvajsetletnica je po zmagi z olajšanjem padla v objem svojega trenerja, medtem ko je njena nasprotnica poskrbela za precej škandalozno sceno.

Turkinja je namreč po porazu s svojimi prstmi dvakrat prikazala simbol "X", ki v tem primeru ponazarja XX kromosome, ki so prisotni pri osebah ženskega spola. S tem je dala jasno vedeti, kaj si misli o dvoboju s Tajvanko, katero bremenijo, da ima domnevno moške XY kromosome.

Kahramanova sicer ni prva, ki je po borbi z Lin Yu-Tingovo prikazala ta simbol, saj je enako reagirala tudi tekmica Tajvanke v četrtfinalu, bolgarska boksarka Svetlana Staneva. V podporo svojim kolegicam pa je enak simbol pred tekom na 100 metrov z ovirami prikazala tudi kitajska tekačica Yuwei Lin.

Mednarodna boksarska zveza (Iba) je sicer lani obe boksarki izključila s svetovnega prvenstva, potem ko so iz zveze sporočili, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril za sodelovanje in imata "konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi udeleženkami". Dokazov o tem sicer zveza Iba nikoli ni predložila.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je odločitev mednarodne zveze označil za "samovoljno odločitev brez ustreznega postopka" ter je Lin in Khelif dovolil tekmovati v Parizu. "Nikoli ni bilo nobenega dvoma, da sta ženski," je v soboto ponovil predsednik Moka Thomas Bach. Dodal je, da Mok "ne bo sodeloval v politično motivirani kulturni vojni".

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 15:09 08.avgust 2024.

    Nekatere pa res ne znajo prenesti poraza. Svetovna krivica se jim dogaja, hehehe.

  • BenX 13:11 08.avgust 2024.

    Ne razumem... Kje je škandal in kaj je šokantnega? To, da nekdo z roko ali prsti pokaže simbol X? Res ali kaj? Klečanje med himno in mavrične zastave so pa povsem normalna in pravilna stvar... 🤪

Sorodne novice