Šport
2172 ogledov

Po zadnji točki Slovencev, ki so prvi v skupini A, žvižgi v dvorani

Alen Pajenk Profimedia
Slovenski odbojkarji za tretjo zmago na olimpijskih igrah po petih nizih strli Francoze

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na zadnji, tretji tekmi skupinskega dela na olimpijskih igrah v Parizu v skupini A premagala gostitelje Francoze s 3:2 (20, 23, -25, -22, 11). Slovenski odbojkarji v četrtfinale napredujejo kot neporaženi in zmagovalci skupine A.

Slovenski odbojkarji so zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah začeli z dvema zmagama v predtekmovanju proti Kanadi (3:1) in Srbiji (3:0). Z dvema zmagama so domače OI začeli tudi Francozi, a so imeli po zmagi nad Srbi s 3:2 pred tekmo točko manj od Slovencev.

Obe ekipi sta se tako že krog pred koncem skupinskega dela uvrstili v četrtfinale, današnji dvoboj pa je odločal o lažjem tekmecu med osmimi najboljšimi ekipami. Slovenci so po novi odločilni zmagi, po kateri so na kolena po več kot dveh urah igre spravili gostitelje in njihovo bučno podporo, končali na vrhu skupine z osmimi točkami.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Med osem najboljših se iz treh skupin sicer uvrstijo prvi dve reprezentanci in še po dve najbolje tretjeuvrščeni. Francozi imajo na drugem mestu te skupine šest točk.

Četrtfinalni boji so na sporedu v ponedeljek, 5. avgusta.

Varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja so aktualne olimpijske prvake iz Tokia nadigrali v prvem nizu. V drugem so nato praktično do konca vodili Francozi, a so jih Slovenci prvič ujeli tik pred koncem in dobili tudi tega. V izenačenem tretjem so bili ob koncu bolj zbrani Francozi, Slovenci so zapravili tri priložnosti za konec dvoboja. Podobno je bilo tudi v četrtem, v odločilnem petem pa je Slovenija izkoristila prvo zaključno žogo.

Pri Slovencih je bil z 28 točkami najuspešnejši Tonček Štern, Klemen Čebulj je pristavil 16 točk, Alen Pajenk pa 14. Francijo je z 21 točkami vodil Earvin Ngapeth.

Ekipi sta danes uvodoma igrali izenačeno točko po točko, večkrat so povedli domačini, a so Slovenci po asu Jana Kozamernika prvi povedli za tri (12:9), kar je prisililo Francoze v prvo minuto odmora. A ta varovancem nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija ni pomagala, po zaostanku -5 (9:14) je Italijan klical novo. Slovenija je v nadaljevanju povedla za šest točk, Francozi so vmes približali na dve, po minuti odmora pa so Slovenci prepričljivo dobili prvi niz.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Francoski blok se je nato ogrel in drugi niz o gostitelji odprli s 4:0. Takšno prednost so držali v nadaljevanju in jo povišali na +6 (12:6). Slovenci so domačine lovili skozi celoten niz, prišli so na -2 (13:15), zatem na točko zaostanka (20:21), prvič pa so jih ujeli na 22. točki. Nato so takoj zatem tudi povedli z 23:22, po rahlem šoku Francozov pa dobili tudi drugi niz.

Tretjega so nekoliko bolje začeli privrženci domačih navijačev, a so Slovenci povedli s 5:4. Hitro so pobegnili na 8:5, preden so Francozi izenačili na osmi točki. Sredi niza je Slovenija pobegnila na +4 (17:13), še enkrat več je Francija izenačila (18:18). V zaključku pa so si sprva Slovenci priigrali dve zaključni žogi (24:22), a sta ostali neizkoriščeni. V podaljšani igri so zapravili še tretjo in Francozi so znižali na 1:2 v nizih.

Četrti niz je Slovenija začela s 4:1, držala točko, dve prednosti nekaj časa, a so Francozi povedli pri 9:8. Nekaj časa sta ekipi igrali točko po točko, nato so domači po delnem izidu 4:0 ušli na 18:14. Slovenci so vmes prišli na -2 (17:19), nato pa je zbranost popolnoma popustila in zmagovalci letošnje lige narodov so tekmo, sicer po komaj četrti zaključni žogi niza, popeljali v odločilnega petega.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Začetek tega so narekovali Slovenci in po trojnem bloku povedli s 6:2. Toda Francozi se niso predali in se vrnili le na točko zaostanka (6:7) ter kasneje izenačili na 8:8 in takoj povedli 9:8. Po asu kapetana Tineta Urnauta je Slovenija spet povedla z 11:10, nato pa pobegnila na 14:11 in tokrat izkoristila prvo zaključno žogo za trdno zasluženo zmago.

Gledalci v dvorani so se razživeli, ob zaključnih točkah pa najprej videli napako Urnauta in nato še žogo na tleh v polju Slovencev, a jim v obeh primerih glavni sodnik ni uslišal. Po zadnji točki Slovenije, ta je bila dosežena v bloku, so tako delilci pravice poslušali glasne žvižge, marsikaj pa so jim pripomnili tudi francoski igralci.

"Drama. S Francozi nikoli ni lahko in tako kot mi se tudi oni nikoli ne predajo. Na koncu smo mi zadevo pripeljali do konca. Treba je priti do zadnje točke, v tretjem setu nam to ni uspelo, v petem, ki je vedno tudi loterija, pa smo bili na srečo boljši mi. Še vedno smo lačni zmag, kar se vidi v našem pristopu," je razplet videl Pajenk.

"V končnici tretjega niza smo bili malo nezbrani, a morda je celo boljše, da se je razpletlo tako, kot se je, in da smo videli, kako reagiramo, ko je težko. Francozi so stisnili, mi pa smo se z borbo vrnili. In prav tako težko odbojko moramo pričakovati v četrtfinalu. Po zmagi nad olimpijskimi prvaki gremo lahko tudi zelo motivirano in optimistično v nadaljevanje," pa je pozitivno stvar izgubljenih žog v tretjem nizu izpostavil Gregor Ropret.

Alen Pajenk | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj bodo odbojkarji nestrpno pričakovali konec predtekmovanja, ki bo razkrilo četrtfinalne pare. A v resnici se Slovenci s tem ne obremenjujejo. "Tukaj bo osmerica najboljših ekip, razlika med njimi je zelo majhna, vsi smo tam tam in kogarkoli bomo dobili, bo težko. Mislim pa, da če se dobro pripravimo in igramo tako naprej, kot smo te tri tekme, ali pa celo še kaj dodamo, se nimamo česa bati," pa je pristavil 19-letni Nik Mujanović, ki ima zdaj s soigralci dva dni premora pred morda eno najodločilnejših tekem v karieri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice