Šport
71 ogledov

Zlata kolajna že v domovini

Andreja Leški
1/11
Bor Slana/STA
Zlata judoistka Andreja Leški se je vrnila v domovino.

Prva slovenska junakinja letošnjih poletnih olimpijskih iger v Parizu se je vrnila v domovino. Judoistko Andrejo Leški, ki je v ponedeljek v kategoriji do 63 kilogramov osvojila odličje zlatega leska, so po vrnitvi iz francoske prestolnice na letališču Jožeta Pučnika pričakali svojci, prijatelji in športni privrženci.

"To je neverjetno. Pričakovala sem sprejem, a pripravili so mi številna druga presenečenja. Že pozdrav gasilcev z vodnim curkom ob pristanku letala me je povsem prevzel, pika na i pa je bilo srečanje z Janjo Garnbret. Moje zlate kolajne se resda ni želela dotakniti, ker naj bi to prinašalo nesrečo, a zato sem svoji prijateljici predala vso svojo pariško energijo," je na prvem medijskem dogodku v domovini uvodoma dejala Leški.

Prva primorska športnica z zlato olimpijsko kolajno je še enkrat podoživela sanjski ponedeljek v mestu luči. "V Pariz sem prišla telesno zelo dobro pripravljena, še bolj pa psihološko. Pred vsako borbo sem bila povsem osredotočena na svojo tekmico, vedno sem vedela, kaj moram storiti, tudi v trenutkih, ko sem zaostajala. Na tatamiju sem iz sebe izvlekla vse, kar znam, hkrati pa se tudi zabavala," je dejala.

Andreja Leški | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Leški je priznala, da v zadnjih treh dneh ni veliko spala, a pariških trenutkov ne bo nikoli pozabila. "Po zlati kolajni sem bila bolj malo v olimpijski vasi. Trenutke sreče sem delila s starši, ki so me spodbujali v Parizu, in športnimi navdušenci, nekaj časa sem preživela tudi v dvorani, kjer sem podpirala svoje reprezentančne kolegice. Bilo je veliko druženja, veselja in proslavljanja, prav tako medijskih obveznosti," je povedala.

"Najprej se bom naspala in se spočila po napornem olimpijskem ciklusu. Mesec ali dva ne bom obiskala klubske dvorane, nato pa se bom vrnila v običajen ritem. O nadaljnjih tekmah ne razmišljam, če sem iskrena, niti ne poznam koledarja tekmovanj v tem letu. S temi zadevami se nekaj časa ne bo obremenjevala, to bom prepustila svojemu trenerju," je v zvezi s tem dejala Leški in priznala, da so jo vsi dogodki v Parizu obogatili, ne le zaradi izjemnega uspeha v športni areni, temveč zaradi vseh ljudi, ki jih je spoznala in srečala v času olimpijskih iger.

Sedemindvajsetletna Koprčanka je na tatamiju v dvorani Champ de Mars v neposredni bližini glavne pariške znamenitosti Eifflovega stolpa ugnala vse svoje tekmice. V prvi borbi je bila boljša od Gruzijke Eter Askilašvili, v drugi od Alžirke Amine Belkadi, v četrtfinalu pa od Kanadčanke Catherine Beauchemin-Pinard. V polfinalu je nato premagala branilko naslova z olimpijskih iger v Tokiu pred tremi leti, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, v odločilni borbi za zlato medaljo pa še Mehičanko Prisco Awiti Alcaraz.

Andreja Leški | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Leški je deseta nosilka zlate olimpijske medalje na poletnih olimpijskih igrah od slovenske osamosvojitve leta 1991. Pred njo so jo osvojili njeni judoistični kolegici Urška Žolnir Jugovar in Tina Trstenjak, strelec Rajmond Debevec, veslača Iztok Čop in Luka Špik, atlet Primož Kozmus, kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, plezalka Janja Garnbret in kolesar Primož Roglič.

Pod zastavo nekdanje kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev oziroma Jugoslavije so zlato medaljo na poletnih olimpijskih igrah osvojili še telovadca Leon Štukelj in Miroslav Cerar ter rokometaša Rolando Pušnik in Alenka Cuderman.

Leški je ob vrnitvi v domovino doživela topel sprejem. Med drugimi jo je na letališču pozdravila Garnbret, ki v Pariz odhaja danes, prvi nastop na olimpijskih igrah pa jo čaka v torek.

Mestna občina Koper in Športna zveza Koper sta sporočili, da bo za sedem Koprčank in Koprčanov, med njimi so poleg Leški še jadralka Lina Eržen, rokometašica Ema Hrvatin, rokometaši Staš Slatinek Jovičić, Aleks Vlah in Dean Bombač ter kajtar Toni Vodišek, ki nastopajo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu, sprejem organiziran 13. avgusta v Taverni ob 19. uri.

Dan pred tem bo Olimpijski komite Slovenije pripravil sprejem za vse slovenske športnice in športnike z iger v Parizu, ki se bo na Kongresnem trgu začel ob 20. uri.

Komentarjev 1
  • Ender3 21:02 02.avgust 2024.

    Medijsko pretiravanje...

Sorodne novice