Svet
924 ogledov

Varnostnim silam odslej omogočena nekaznovana uporaba orožja

Poljska policija Epa Poljski policisti.
V poljskem parlamentu so sprejeli za mnoge sporen zakon.

Poljski poslanci so v petek potrdili zakon, ki omogoča varnostnim silam nekaznovano uporabo orožja, med njimi strelnega orožja, kot odgovor na grožnje. Svet Evrope in več drugih organizacij je posvarilo, da bi lahko varnostne sile sedaj celo ubijale, ne da bi morale za to odgovarjati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova zakonodaja "izključuje kazensko odgovornost za uporabo orožja ali neposredne sile v nasprotju s pravili" s strani varnostnih sil, če bi bila ogrožena varnost posameznika ali države.

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Michael O'Flaherty je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko predlog zakona "spodbudil pomanjkanje občutka odgovornosti in pokazal na pomanjkanje zavezanosti obveznostim na področju človekovih pravic".

Zakon lahko namreč ustvari pravni in politični okvir, ki bo državne uslužbence, razporejene na obmejnih območjih ali v drugih situacijah, odvračal od tega, da bi ravnali v skladu s pravili o sorazmernosti pri uporabi sile in strelnega orožja, je še opozoril.

Potreben še podpis

Poljska parlament Sejm | Avtor: Epa Epa

Predlog zakona, ki potrebuje še podpis predsednika, so uvedli potem, ko je bil junija na beloruski meji smrtno ranjen poljski vojak. Poljska je nato napovedala okrepitev vojaške prisotnosti in zmogljivosti na meji.

Poljska očita Moskvi, ki je zaveznica Minska, da poskuša pretihotapiti na tisoče ljudi iz Afrike v Evropo, in sicer tako, da jih z letali prepelje v Rusijo in jih nato pošlje na poljsko mejo z Belorusijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • munja 15:26 27.julij 2024.

    Red bo treba vsekakor naredit tudi pri nas, ker drugače nas bodo prehiteli cigani in različne vrste kriminalcev, ki jih zdaj dobesedno ujčkamo.

  • alen04 15:26 27.julij 2024.

    Od kar so države članice sekreta od EU, so povsem izgubile vso avtonomijo in suverenost. Nimamo popolnoma nobene svobode odločanja znotraj države, vsak drek mora "požegnati" usran Bruselj. Vprašati se je potrebno, le zakaj je VB pokazala sredinca EU?

  • Toma 15:16 27.julij 2024.

    Pri nas streljajo samo svoje sodelavce!

Sorodne novice