Svet
14574 ogledov

Neverjetni posnetki: Voda odnaša cele hiše, hlodi na ulicah

Kłodzko Poljska poplave Facebook Prizor iz poplavljenega poljskega mesta Kłodzko.
Poplave so močno prizadele vzhodni in srednji del Evrope. O smrtnih žrtvah poročajo iz Romunije, Češke in Avstrije. Po spletu krožijo neverjetni posnetki.

Vremenske razmere na Češkem, Poljskem in v Avstriji so se močno poslabšale po prihodu neurja Boris, ki je nad Srednjo Evropo prineslo obilne padavine s poplavami in številnimi drugimi nevšečnostmi.

Češki premier Petr Fiala je spričo zaostrenih razmer državljane danes pozval, naj ob naraslih vodostajih rek in nevarnosti poplav upoštevajo navodila reševalnih služb. Nekateri namreč ne upoštevajo ukazov za evakuacijo in nočejo zapustiti svojih stanovanj ali hiš, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"S tem ne ogrožajo le sebe, ampak tudi pripadnike reševalnih služb, ki jih morajo potem reševati. Kdor meni, da so preventivni ukrepi nepotrebni, se moti. Pričakovati moramo, da najhujše še ni za nami," je Fiala dejal v izjavi na javni televiziji ČT.

Jugozahod Poljske povsem paraliziran

Tako na Češkem kot na Poljskem so izdali ukaze za evakuacijo za več tisoč ljudi. Na Češkem pogrešajo štiri ljudi, na Poljskem pa so potrdili prvo smrtno žrtev, potem ko je starejši moški utonil, ko je poplavilo njegov dom v vasi pri mestu Kłodzko blizu poljsko-češke meje. Spodnji posnetek je nastal prav v tem mestu.

"Razmere so zelo dramatične, najbolj v dolini Kłodzko na jugozahodu države," je danes po kriznem sestanku s tamkajšnjimi oblastmi povedal poljski premier Donald Tusk. Tudi on je pozval prebivalce, naj se zavedajo nevarnosti in naj ne zavračajo evakuacij.

Poplave so prizadele zlasti jugozahod Poljske (spodnji posnetek iz mesta Głuchołazy) in večji del Češke, kjer je danes več kot 250.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, največ ravno na območjih ob meji s Poljsko.

Oviran je cestni in železniški promet, potem ko so podrta drevesa padla na ceste in na tire. Številne ceste in železnice je poplavilo. Poljske železnice so do nadaljnjega odpovedale vse vlake, ki vozijo na Češko.

V Avstriji umrl gasilec

Težave imajo tudi v severni Avstriji, kjer je danes ob posredovanju v poplavljeni stavbi umrl gasilec, so po navedbah francoske tiskovne agencije sporočile oblasti v zvezni deželi Spodnja Avstrija, ki obkroža prestolnico Dunaj.

"V Spodnji Avstriji doživljamo težke in dramatične ure. Za mnoge bodo to najtežje ure v njihovem življenju. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da zadržimo vodo in zaščitimo ljudi," je dejala deželna glavarka Johanna Mikl-Leitner.

Na Dunaju je moten promet na podzemni železnici, avstrijski železniški prevoznik ÖBB pa je odpovedal večino vlakov južno od Donave.

Pričakujejo še več padavin

Romunija poplave | Avtor: Facebook Facebook

Meteorologi pričakujejo, da se bodo padavine v Srednji Evropi nadaljevale še do ponedeljka. Opozorilo pred poplavami so za ponedeljek in torek izdali tudi v Budimpešti. Oblasti na Poljskem, Češkem in v Avstriji državljane pozivajo, naj se izogibajo potovanjem, če je le mogoče. Težave se nadaljujejo tudi v Romuniji (zgoraj), kjer je število smrtnih žrtev poplav danes naraslo s štirih na pet.

Slovenska vlada je medtem sporočila, da se bo Slovenija odzvala brez oklevanja, če bo katera od prizadetih držav zaprosila za mednarodno pomoč, saj "še pomnimo njihovo pomoč" ob katastrofalnih poplavah, ki so avgusta lani prizadele Slovenijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 19:47 15.september 2024.

    Kar seješ, to žanješ. Običajno več, kot si posejal. In Evropa še vedno veselo žanje, zrnje obdržijo Američani, pleve pa gredo butastim Evropcem.....

Sorodne novice