Svet
1 ogledov

S trupli enako kot s smetmi

Človeškega dostojanstva po smrti na Haitiju v teh dneh ni veliko. Na fotografiji Žurnal24 main
Na Haitiju trupla žrtev katastrofalnega potresa s tovornjaki prevažajo v množična grobišča. V zraku je povsod prisoten vonj po smrti, pričajo tuji novinarji.

Po štirih dneh od katastrofalnega potresa so pokopali že 50.000 žrtev. Oblasti s pokopom hitijo, saj želijo tudi na ta način zajeziti razvoj nalezljivih bolezni. Trupla, ki so raztresena po ulicah že začela razpadati pod vročim soncem,  nalagajo na smetarske tovornjake, s katerih teče človeška kri, ti pa jih odlagajo v množična neoznačena grobišča na podeželju, brez vsakršnega popisa umrlih, poroča CNN.

Obrobje mesta naj bi bila po poročanju medijev dobesedno posejana s tovrstnimi grobišči. Nekatera so s trupli napolnjena do polovice, medtem ko so druga že prekrita s plastjo zemlje. Novinarji predvidevajo, da so polna.

Trupla, poleg nekaterih so še vedno ležali različni predmeti, ki so jih preminulim ob slovesu namenili njihovi ljubljeni, so bila na prizorišče improviziranih grobov prepeljana kar s tovornjaki. "Najbolj grozljiv prizor je, ko zagledaš, da tovornjake polnijo kar z nakladalci, medtem ko jih pred improviziranimi masovni grobišči preprosto raztovorijo," poroča Anderson Cooper s CNN.

Poklicala v Miami, da je pod ruševinami. Več o reševalni akciji tukaj.

Nekatera trupla so komaj prekrita z zemljo, tako da okončine gledajo iz tal, kažejo fotografije agencij. Spet drugje so na nekem pokopališču enostavno odprli stare grobnice in jih napolnili s trupli žrtev.

Strokovnjaki ob tej naglici neuspešno opozarjajo, da trupla sama sicer niso razlog za nastanek bolezni in epidemij, čeprav je res, da se ob njih množično redijo muhe in podgane. Ob tem poudarjajo, da bi morali več storiti za preživele, saj je po prvih podatkih zaradi potresa, ki je v torek z močjo 7,0 stopnje prizadel to revno karibsko državo, ranjenih 250.000 ljudi, 1,5 milijona pa jih je brez strehe nad glavo. Smrt namreč vse bolj kosi med ranjenimi, saj primanjkuje ustrezne zdravniške oskrbe in zdravil.

Po napovedih naj bi bilo žrtev potresa med 100.000 do 200.000, zaradi česar se bo potres na Haitiju uvrstil med 10 najhujših v zgodovini.

Smrad, ki se ga ne da sprati
Tuji novinarji sicer poročajo o neznosnem smradu razpadajočih teles, ki ga televizijska slika in fotografije ne morejo posredovati. Ljudje hodijo po ulicah z improviziranimi maskami čez obraz, vonj pa se zažira v oblačila in ostane prisoten tudi po temeljitem umivanju, še priča Anderson Cooper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.