Avto
485 ogledov

ADAC: Kuhinjsko olje je lahko čistejše od dizla!

ADAC, preskus goriva HVO100 ADAC
ADAC je primerjal klasični dizel z biogorivom HVO100, ki se izdeluje iz rastlinskih in živalskih maščob in se ga lahko uporablja v starih in novih dizelskih motorjih. Novo gorivo se je izkazalo za čistejše z manj škodljivimi izpusti, vendar pa je žal tudi dražje.

Hidrogenizirano rastlinsko olje, ki ga označuje kratica HVO, je biogorivo, ki ga proizvajajo iz obnovljivih virov in velja za sintetični dizel. Izdeluje se ga lahko iz rastlinskih in živalskih maščob, najboljša surovina za njegovo proizvodnjo pa je rabljeno olje za kuhanje. HVO ne vsebuje nezaželenih aromatskih ogljikovih hidratov in ima zelo visoko cetansko število.

ADAC, preskus goriva HVO100 | Avtor: ADAC ADAC

Hidrogenizirano rastlinsko olje se v nekaterih državah že prodaja pod oznako HVO100, vendar gre večinoma za veleprodajo velikim odjemalcem. Iz tega razloga se njegovo nakupno ceno težko določi, vendar je po ocenah 25 do 50 odstotkov dražje od mineralnega dizelskega goriva. Vendar je cena verjetno edina pomanjkljivost tega goriva, ki lahko, ko gre za porabo in uporabo, z lahkoto nadomesti tradicionalni dizel.

Štiri vozila, podobni rezultati

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so v štirih vozilih preskusili gorivo HVO100, ki ga prodaja podjetje Neste, in ga primerjali z dizlom B7. Testni avtomobili so bili BMW 520d touring, mercedes-benz E220d T, škoda superb combi 2.0 TDI in VW caddy 2.0 TDI. Med testom so merili porabo goriva, izpuste ogljikovega dioksida in dušikovih oksidov ter izpuste trdnih delcev.

Meritve so pokazale, da je HVO100 okolju bolj prijazen od mineralnega dizla, ko gre za emisije, medtem ko je bila poraba v primerjavi z dizlom B7 nekoliko višja. V novejših avtomobilih niso zaznali razlik v zmogljivostih motorja ali mirnosti delovanja, v starejših avtomobilih pa je motor s HVO100 deloval celo malce bolje.

Pri ADAC ugotavljajo, da bi v primeru, da se proizvajalci držijo trajnostnih standardov, biogorivo HVO100 lahko bilo morebitna rešitev za nadaljnjo uporabo motorjev z notranjim zgorevanjem brez povečanja emisij toplogrednih plinov. Pomembno pri tem je, da se za proizvodnjo uporabljajo odpadna rastlinska olja in živalske maščobe, ne pa olja iz namensko gojenih rastlin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:01 01.september 2024.

    Vsekakor bistveno bolje kot "Biodizel", ki uničuje okolje in kmete..

  • Avatar karjola
    karjola 07:55 01.september 2024.

    Dobro jutro! Komaj zdaj ste to ugotovili? Zakaj mislite da se kao ne sme? Zaradi naftnih lobijev ker ne bi nič zaslužili. Prvi fordov avtomobil je bil na etanol. Takoj po tem je sledila ameriška prohibicija alkohola. Zakaj že? Na ...prikaži več naši kmetiji porabimo vse olje za cvrtje, tudi od sosedov, nafto dodamo samo da ne zmrzne. Traktor dela na pomfri že več kot 40 let pa ni nobenih težav. Narod, zbudite se! Konglomerati bi radi imeli vse! Tudi vaše življenje!