Avto
6021 ogledov

Kako je eno vozilo pomagalo dobiti vojno

Jeep
1/25
Profimedia
Evropa veliko dolguje malemu vozilcu. Brez jeepa bi bilo vse težje in počasneje.

Ob 80. obletnici dneva D, uradnega začetka vojaške operacije v Normandiji, ki je dokončno zapečatila usodo druge svetovne vojne v Evropi, je prav, da se spomnimo prav posebnega vozila, ki je pomagalo reševati Stari kontinent pred nacizmom in fašizmom. 

Jeep je postal sinonim majhnega zmogljivega terenskega vozila za vse potrebe. S pridom so ga izkoriščale vse zavezniške vojske pri hitrem premikanju enot, posebnih operacijah, izvidniških nalogah, reševanju ranjencev, pri logističnem oskrbovanju ...

Markantni vojni prizori z jeepom v stranski vlogi v zgornji galeriji.

Jeep je verjetno najstarejše 4x4 serijsko vozilo masovne proizvodnje. Razvit je bil za potrebe ameriške vojske, ki je na natečaju postavila na videz nemogoče zahteve glede velikosti, mase, zmogljivosti in vzdrževanja. Zaradi kratkih rokov sta se odzvala le dva proizvajalca. 

Pri podjetju Bantam so najeli talentiranega oblikovalca Karla Probsta, ki je v dveh dneh izdelal študijo avta po zahtevah vojske. Njegova izdelava bi bila mogoča iz delov, ki so bili že v proizvodnji za druge avte in izdelke. Prototip je ustrezal vsem zahtevam vojske, le motor je bil preslaboten. Vojska je nadaljni razvoj zaupala drugi družbi, ki se je javila za natečaj. Willys-Overland je uspešno razvil model do konca in ga začel proizvajati z imenom willys MB. Zaradi velikih potreb po izdelavi pa je v zgodbo uskočil še Ford in tudi sam po licenci začel izdelovati vojaški avto z oznako model GPW. 

Ščasoma se je avta prijelo ime jeep, ki naj bi izhajalo iz vojaške oznake GP - general purpose. Druge teorije pa pravijo, da so mu takšno ime nadeli vojaki sami po enem od majhnih a zmogljivih junakov v seriji o Popaju. V slengu je bilo poimenovanje 'jeep' v ameriški vojski pred 2. svetovno vojno namenjeno za rekrute.

Kakorkoli, jeep je postal velikanska uspešnica in eno najbolj markantnih vozil ne samo druge svetovne vojne, temveč nasploh. Leta 1945 so pri Willys-Overlandu začeli izdelovati še civilno različico, ki je bila podlaga za razvoj zmogljivih štirikolesno gnanih terencev naslednjih generacij.

Danes je znamka Jeep v rokah koncerna Stellantis.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:58 06.junij 2024.

    Še dokaz več https://theworldwatch.com/videos/1619183/you-should-have-stayed-in-africa-video-has-emerged-of-ukrainian-soldiers-executing-africans/

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:25 06.junij 2024.

    Ukrajina je bila med vojno prizorišče velikih bitk in spopadov, v katerih je bilo ubitih nekaj sto tisoč ukrajinskih vojakov in civilistov. Na ozemlju Ukrajine je živelo veliko Judov, ki so bili tarča nacističnega iztrebljanja. Ocenjuje se, da je bilo ...prikaži več v holokavstu ubitih med 1,5 in 2 milijona ukrajinskih Judov.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:23 06.junij 2024.

    Obletnica najuspešnejše Ameriške poteze, z minimalnim vložkom so dobil Evropo na povodcu, Nemci so bili že sesuti od Sovjetov in je bilo samo uprašanje časa kdaj bodo zaključili, res pa bi brez dneva D vojna trajala do 1946, verjetno bi ...prikaži več bil Stalin že na atlantiku. Stanje Nemcev na dan D je bilo podobno, no malo boljše kot je sedaj stanje Ukrajine!!!