Slovenija
16 ogledov

Bogati in revni branijo vsak svojo repo

Mladeniči kukajo izza bal bombaža na farmi v Burkini Faso. Žurnal24 main
Maratonska pogajanja za liberalizacijo svetovne trgovine so se po devetih dneh končala s fiaskom. Možnost skupnega dogovora se spet zdi več let stran.

Pogajanja na sedežu Svetovne trgovinske organizacije v Ženevi so propadla, ker ZDA na eni ter Indiji, Kitajski in Indoneziji na drugi strani ni uspelo skleniti kompromisa glede uvoza kmetijskih izdelkov v revnejše države. Te so si želele zagotoviti mehanizme za zavarovanje svojih kmetovalcev pred uvozom poceni pridelkov.

Glavna ameriška pogajalka Susan Schwab je po propadu intenzivnih pogajanj, ki so se iz nočnih raztegnila celo v jutranje ure, izmučena povedala, da ZDA ostajajo zavezane k pogovorom, začetih v Dohi.

Sedem let tavanja proti dogovoru
Pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine, ki obsegajo številna področja od kmetijstva do patentnih pravic, so se v omenjeni katarski prestolnici začela že leta 2001. Z dogovorom naj bi pospešili globalno trgovino, obenem pa pomagali revnejšim državam pri razvoju.

Skozi ves ta čas so šla pogajanja skozi različne krize, najtrši oreh pa so bile kmetijske subvencije, ki so jih tej panogi namenjale bogate države z ZDA in EU na čelu . Tako Washington kot Bruselj sta bila pripravljena na kompromis in sta napovedala precejšnje kleščenje subvencij, a po mnenju držav v razvoju še vedno veliko premalo za dogovor. V vodo je tako padel tudi nedavni sporazum med EU in državami Južne Amerike glede uvoza banan. Po drugi strani pa je tudi na Zahodu marsikdo vesel propada, saj se je kmetom obetalo precejšnje okleščenje subvencij, pa tudi v industriji so bili nezadovoljni s ponujenim glede spodbud pri vlaganju v razvijajoča se gospodarstva.

Tokratni propad najverjetneje pomeni novo zakasnitev, morda celo večletno. Med drugim so pred vrati ameriške volitve, novi predsednik pa verjetno v težkem gospodarskem položaju, v katerem so se znašle ZDA, ne bo takoj pripravljen na kompromise.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.