Slovenija
140 ogledov

Toper ima novega lastnika

toper toper
Blagovna znamka Toper ima novega lastnika, in sicer Saro Stepanjan, ki je direktorica družb Bolgarija Trade in Topra.

Prejšnji lastnik blagovne znamke Toper je bila ljubljanska družba Lohnko Inženiring, ki pa je pred kratkim pristala v stečaju. Ta družba je blagovno znamko kupila leta 2008, prvo Toprovo prodajalno pa je odprla leta 2011 v Celju.

Direktorica prodaje v družbi Toper s sedežem v Ljubljani Špela Mrše je povedala, da imajo zaenkrat tri svoje poslovalnice v Ljubljani, Kranju in Celju. Toprove izdelke je moč kupiti tudi v šestih prodajalnah Intersport v Sloveniji, poleg tega je še nekaj manjših butičnih trgovin, ki kupujejo te izdelke in jih nato prodajajo naprej.

Toper je po stečaju Lohnko Inženiringa in njegovi izgubi loan poslov za tuje podjetje prevzela družba Bolgarija Trade in ustanovila zasebno družbo Toper, ki nadaljuje slovensko smučarsko zgodbo. Po navedbah Mršetove so s prodajo izdelkov za zdaj zadovoljni.

Prva Toprova predilnica že leta 1945

Začetek zgodbe o enem najbolj znanih in najuspešnejših slovenskih tekstilnih podjetij v nekdanji Jugoslaviji sicer sega vse do obdobja po drugi svetovni vojni. Ime Toper izhaja iz okrajšave za naziv Tovarna perila, kot je bilo to značilno za poimenovanje podjetij v tistem obdobju. Prva Toprova predilnica je nastala že leta 1945, v njej pa so sprva proizvajali le srajce iz najlona.

Veliki met je Topru uspel leta 1982 na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu, ko sta Bojan Križaj in Boris Strel v slalomu osvojila drugo oziroma tretje mesto ter istega leta na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v Oberstdorfu, ko so jugoslovanski smučarski skakalci iz tekmovanja izločili Japonce. Takrat je bil Toper že del YU Ski poola in je opremljal jugoslovansko reprezentanco. Bleščeče Toprovo leto pa je bilo 1984, ko je pod njegovim okriljem na olimpijskih igrah v Sarajevu nastopilo kar deset svetovnih reprezentanc, ki so nosile Toprove rokavice.

Vrhunec uspeha pa je za podjetje predstavljala izjemna prodaja zimskih bund v nekdanji Češkoslovaški. Na leto so jih pod imenom Toprovka samo v tej državi prodali kar 60.000. Toper je bil del uspehov in padcev slovenskih športnikov več desetletij, neslaven propad pa se je začel v začetku 90. let po osamosvojitvi Slovenije. Finančne in vodstvene težave so terjale velik davek, leta 1992 pa je sledil stečaj podjetja.

Komentarjev 6
  • KOJAK 17:30 08.december 2013.

    Toper se je že dolgo šival na Kitajskem... in je BIL KVALITETEN!

  • dostvasmam 12:32 08.december 2013.

    če ni narejeno v sloveniji in kvalitetno, to zame potem ni Toper.

  • dostvasmam 12:32 08.december 2013.

    kupuje in prodaja se ime Toper. kaj pa slovenska tovarna, kvaliteta??