Slovenija
18 ogledov

Tuji mediji o Drnovškovi smrti

Smrt Janeza Drnovška na spletnem portalu index.hr Žurnal24 main
O smrti nekdanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška poročajo tudi številne tuje televizijske postaje in spletne strani časopisov.

Britanski BBC je objavil obširno vest z Drnovškovim življenjepisom. V novici opisujejo Drnovškov pomen za slovensko neodvisnost in demokratični ter ekonomski razvoj države. V vesti navajajo tudi Drnovškovo izjavo, da je na spremembo v njegovem življenju prav gotovo pomembno vplivala bolezen. "Res je, da bolezen deluje kot šok, saj prebudi človeka," je nekoč dejal.

Dunajski Der Standard v spletni novici povzema vest avstrijske agencije APA in ob tem navaja besede aktualnega slovenskega predsednika Danila Türka, predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija in bivšega avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla. Tudi ÖRF žalostno novico iz Slovenije uvršča med najpomembnejše zunanjepolitične dogodke.

Najpomembnejši politik zadnjih 20 let
Drnovškova smrt je tudi v ospredju hrvaškega HRT in na naslovnicah spletnih medijev. Hrvaška tiskovna agencija Hina v daljšem življenjepisu poudarja, da "Janez Drnovšek poleg Milana Kučana velja za najpomembnejšega slovenskega politika zadnjih 20 let". Užival je "ugled izrazito pragmatičnega politika in uspešnega pogajalca v odnosih z drugimi državami, kar velja tudi za notranjepolitične odnose pri oblikovanju različnih koalicijskih vlad, ki jih je vodil", dodaja Hina.

O smrti nekdanjega predsednika predsedstva SFRJ so poročale tudi tiskovne agencije v drugih nekdanjih republikah skupne države. Nemška dpa navaja tudi, da je bil Drnovšek leta 1989 izvoljen za predstavnika Slovenije v kolektivnem državnem predsedstvu SFRJ in v prvih vrstah doživel razpad večnacionalne države. "Njegovo spretno ravnanje je njegovi domovini olajšalo ločitev od Jugoslavije in leta 1991 razglasitev neodvisnosti. Vrh je bil tedaj umik JLA iz Slovenije po desetdnevni vojni."

Francoska agencija AFP poroča, da 57-letni Drnovšek velja za enega izmed glavnih arhitektov uspešnega prehoda Slovenije iz nekdanje jugoslovanske republike v državo članico Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.