Šport > Kolesarstvo
4166 ogledov

Gledalec ujel noro nesrečo, ki je Van Aertu uničila sanje o medalji (video)

Wout van Aert Profimedia
Woutu van Aertu je nesreča v zaključku dirke preprečila boj za novo olimpijsko medaljo.

Belgijski kolesarski zvezdnik Wout van Aert je že pred začetkom leta kot glavni cilj sezone podčrtal letošnje olimpijske igre, saj mu je trasa na papirju izjemno ustrezala, na čelu izjemno močne belgijske reprezentance pa je veljal za enega glavnih treh favoritov za olimpijsko zlato.

V Parizu je resnično pokazal izjemno pripravljenost, a je zaradi ekipne taktike, ko je močno pripomogel k zmagi reprezentančnega kolega Remca Evenepoela, ter nesreče v samem zaključku preizkušnje, ostal brez boja za olimpijsko medaljo. "Imam zelo mešane občutke, saj sem tudi sam imel določena pričakovanja. V samem finalu sem odigral svojo vlogo, toda po padcu je bilo vsega konec, nisem se več mogel osredotočiti na dirko," je v cilju za VTM izjavil Van Aert, ki je ciljno črto prečkal kot 37.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je že omenil, je odlično opravil svoje delo, saj je po Remcovem napadu odgovarjal na vsak poizkus Mathieua van der Poela, ki se je želel pognati v lov za Evenepoelom, a je hitro ugotovil, da bo s tem v ospredje uspel privleči tudi svojega glavnega rivala Van Aerta, ki ga bo nato dosti bolj spočit zelo verjetno premagal v ciljnem sprintu, zato je kmalu odnehal s svojimi napadi, medtem ko je v ospredju Remco večal svojo prednost.

Van Aert je pri številnih napadih Van der Poela dokazal, da je edini kolesar na dirki, ki lahko odgovori na Nizozemčeva pospeševanja, njegov veliki rival pa je kmalu obupal, saj je spoznal, da se Van Aerta preprosto ne bo otresel ter da tako v boju s svojim rivalom po nepotrebnem troši moči.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

"Morda se na začetku dirke nisem počutil najbolje, toda v tem trenutku sem se zavedel, da imam noge, da mi lahko uspe nekaj posebenga. Redki so namreč kolesarji, ki lahko odgovorijo na napad Mathieua," je povedal kolesar, ki je glede na potek dirke veljal za glavnega favorita za bronasto medaljo, potem ko je postalo jasno, da sta zlata in srebrna oddani Evenepoelu in Valentinu Madouasu.

Van Aert je nato predvsem preprečeval kakšen nov poizkus Van der Poela in kmalu se jima je odpeljala še ena skupina, ki je na moncu obračunala za bronasto medaljo. A vprašanje, kako bi se stvari razpletle, če bi Van Aert začel sodelovati z Van der Poelom, Tomom Pidcockom in Mathiasom Vačkom, potem ko je postalo jasno, da ima Remco zagotovoljen olimpijski naslov. Četverica bi prav lahko priključila prvi zasledovalni skupini, ki se je borila za bron.

Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

A tega ne bomo nikoli izvedeli, saj se dirka ni zaključila po Van Aertovih željah. V zadnjih kilometrih je namreč narobe ocenil enega izmed zavojev ter spektakularno trčil v zaščitno ograjo. S tem je seveda izgubil priključek s trojico, ki sama ni uspela ujeti skupine, ki se je borila za bronasto medaljo. Končali so na mestih od 12 do 14, s približno pol minute zaostanka za nosilcem bronaste medalje Christophom Laportom, medtem ko je Van Aert do cilja prikolesaril na 37. mestu, s tremi minutami 47 sekundami zaostanka za Remcom in dve minuti za rivalom Van der Poelom.

Padca televizijske kamere sicer niso ujele, a se je na spletu kmalu pojavil posnetek enega izmed gledalcev, ki je uspel ujeti Van Aertovo nesrečo. "Zapeljali smo v ta zavoj misleč, da gre za nežen zavoj. A je bilo vse skupaj dosti bolj podobno šikani, kot pa sem pričakoval," je svojo napako v cilju opisal Van Aert, ki je sicer olimpijskemu srebru s cestne preizkušnje v Tokiu tokrat dodal bronasto medaljo s kronometra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Enzgg4 14:06 04.avgust 2024.

    Dobro, da je bilo samo to. Kolesarji na dirkah tudi umirajo. Wout še ni tako star, da ne bi mogel čez 4 leta ponovno naskakovati olimpijske medalje.

Sorodne novice