Šport > Kolesarstvo
3000 ogledov

Mezgec ne verjame razlogu za Pogačarjevo odpoved: "Morda se grdo sliši ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Kolesarji razumejo Pogačarjevo odločitev, Mezgec je pričakoval več od vodilnih.

Slovenske kolesarje v soboto čaka cestna preizkušnja na olimpijskih igrah v Parizu. V olimpijsko vas so v sredo prišli Matej Mohorič, Domen Novak in Luka Mezgec. Vsi sicer razumejo odpoved Tadeja Pogačarja, Mezgec pa je v tem primeru pričakoval več od vodilnih mož krovne zveze.

Poleg prvih vtisov ob prihodu v Pariz in olimpijsko vas ter sobotnega nastopa na cestni dirki je bila ena od skupnih tematik pogovora s slovenskimi novinarji tudi odpoved olimpijskega nastopa Tadeja Pogačarja. Zmagovalec letošnjega Gira in Toura je namreč zaradi utrujenosti po francoski pentlji sprejel odločitev, da v Parizu ne bo nastopil in se posvetil pripravam na svetovno prvenstvo v Švici konec septembra. V teh dneh uživa v družbi svoje zaročenke in najboljše slovenske kolesarke na svetovni lestvici Urške Žigart. Neuvrstitev 27-letnice v ekipo za OI je v domovini pred tem dvignila ogromno prahu.

Vsi trije kolesarji, ki so v sredo prišli v Pariz, so spregovorili o tem, najbolj jasen pa je bil Mezgec. Šestintridesetletni Kranjčan je prepričan, da bi morali vodilni možje na Kolesarski zvezi Slovenije storiti več, da bi Pogačar v Parizu nastopil. "Zagotovo me je presenetila odločitev, saj smo bili s Tadejem z izjemo zadnjih dni med Tourom ves čas v navezi. Po Touru sva se slišala in mi je žal, da se v bistvu na zvezi niso znali dogovoriti," je poudaril.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

"On ne bi bil le eden glavnih favoritov za olimpijsko zlato, dejansko je takšna znamka in ime, da tudi če ne bi napravil rezultata, bi se tu toliko več govorilo o Sloveniji. Soj žarometov bi bil veliko bolj usmerjen na Slovenijo, ne le na Tadeja," je prepričan slovenski sprinter. Z uradno razlago za odpoved se ni strinjal. "Uraden razlog, da je utrujen, verjamem, da ni najbolj realen. Vem, da tudi če bi bil tako utrujen kot na smrtni postelji, bi tudi on prišel sem, če bi bila Urška tukaj, ker doma ne bi ležal sam," je nadaljeval Mezgec.

Poudaril je, da bi morali že zaradi veličine slovenskega asa vodilni možje storiti vse, da ga pripeljejo v Pariz. "Če je bil en odstotek možnosti, da bi želel zaradi kakršnegakoli razloga ostati doma, bi bil ta odstotek še precej manjši, če bi bila Urška tukaj. Tam, kjer je Urška, tam je tudi Tadej," je razlagal Mezgec. "Morda se grdo sliši, ampak mogoče bi morali tvegati eno mesto za Urško, tudi če ne bi bila najboljša. Tako pa je, ampak tudi če ne bi bila, bi si morali s to potezo zagotoviti Tadeja, a si ga niso. Žal vodilni, ki odločajo, niso predvideli vseh scenarijev," je še na to temo povedal Mezgec.

Tadej Pogačar in Domen Novak | Avtor: Profimedia Profimedia

Novaka, sicer klubskega kolega Pogačarja pri emiratih, odločitev ni presenetila. "Vem, kaj pusti za sabo že ena tritedenska dirka, kaj šele dve in potem še to, da obe zmagaš," je dejal. "To prinaša še kup dodatnih obveznosti po dirkah. Mislim, da mu je cilj nastopiti na SP ob koncu sezone. In če želi tam dobro nastopati, mora dati poudarek tudi regeneraciji, družini, partnerki, da sta skupaj, in se osredotoči na kaj drugega," je ocenil.

Čeprav bi bil Pogačar eden od favoritov za kolajno, je Novak izpostavil, da bi ob tem bil na dirki v zahtevnem položaju: "Vemo, da če bi prišel na OI, bi skušal zmagati. Trasa ni najboljša zanj, vsi bi ga gledali in težko bi bilo na taki trasi narediti razliko. Mislim, da se je prav odločil."

Mohorič pa je priznal, da je 25-letnega zmagovalca dvojca Giro-Tour skušal prepričati, da si premisli. "Odločitev me je presenetila. Že na Touru mi je povedal. Ni mi bilo vseeno. Poskusil sem ga prepričati, ampak razumem tudi njegovo odločitev in logiko. Na žalost je, kot je," je bil kratek Mohorič.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Cestna dirka se bo v soboto začela ob 11. uri in bo dolga kar 273 km. Ob omenjeni trojici bo nastopil tudi Jan Tratnik, ki je po 30. mestu na kronometru odšel domov in tam polnil baterije za zadnjo moško cestno kolesarsko preizkušnjo na OI.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kondor 19:07 01.avgust 2024.

    To je jasno vsem. Penko takoj odstop.

  • optimist11 18:20 01.avgust 2024.

    Se opravičujem za ta zapis- "je Alžirka v resnici Alžirec?" Sramota v boksu. Največja je pa ta , da nikjer ne dovolijo komentarjev.

  • atamama 18:04 01.avgust 2024.

    Zelo grdo se ne samo sliši in tudi vidi. Več komentarjev izpred tednov tujih kolesarskih zvez je namigovalo, da v primeru popustitve do Tadejeve partnerke ne bo drugega kot kaos. Saj so bili žarometi tudi usmerjeni v spor Katanec-Zahović, Slovenija ...prikaži več pa je požela zgolj posmeh. Ekipa pomeni red in disciplino, vse za enega in eden za vse. Pogačar pač dokazuje da samo zase in svoje interese-večje denarje. In tu ni opravičila za ne-domoljubje.................

Sorodne novice