Šport > Olimpijske igre
2382 ogledov

Selektor Penko meni, da gre za medijsko gonjo proti njemu

Urša Pintar, Urška Žigart, Eugenia Bujak Profimedia
Penko pred prvo olimpijsko dirko vztraja pri strokovnosti izbire Urše Pintar.

Selektor slovenske ženske kolesarske reprezentance Gorazd Penko je na četrtkovi novinarski konferenci v Parizu pred začetkom olimpijskih iger ponovil razloge za izbiro Urše Pintar pred državno prvakinjo Urško Žigart za olimpijsko cestno dirko. Penko vztraja, da je odločitev strokovna in trdi, da gre za načrtovano medijsko gonjo proti njemu.

Nekdanji kolesar, selektor moške reprezentance in idejni oče ženske poklicne ekipe BTC City se je znašel v središču pozornosti, potem ko je v olimpijsko reprezentanco postavil Pintar pred Žigart, ki je junija osvojila naslova državne prvakinje tako v kronometru kot tudi v cestni dirki. Poleg tega je Žigart tudi edina slovenska kolesarka med prvimi 100 na svetovni lestvici.

Penko je za medije pojasnil, da njegova odločitev temelji na dosežkih v celotnem preteklem letu in tudi na posebnostih trase olimpijske cestne dirke.

"Mislim, da je odločitev popolnoma strokovna," je dejal in ocenil, da se je Pintar doslej izkazala za boljšo v sprintih skupine, kar bo po njegovem pomembno v Parizu. "Kadar sta prišli skupaj v cilj, je bila vedno Urša Pintar veliko mest pred Urško Žigart," je zatrdil.

"Jasno je, da bo tu dirka takšna, da v cilj lahko pride cela skupina ali pa, recimo, skupina v begu petih ali sedmih kolesark, za njimi pa skupina 25 kolesark. In vemo, kdo je močnejši v sprintu," je še pojasnjeval Penko.

Ponovil je, da bi njegovo odločitev spremenila uvrstitev Žigart med najboljših 15 na kakšni od enodnevnih dirk svetovne serije. "Potem ne bi mogel reči ne. Ampak do zdaj nikoli v svoji karieri ni bila med najboljših 30," je še dejal.

S svojo odločitvijo je Penko v javnosti dvignil veliko prahu. Nestrinjanje z njo sta na družbenih omrežjih izpostavila tako Žigart kot njen zaročenec Tadej Pogačar, sicer najboljši kolesar sveta. Ta je nato tik pred zdajci odpovedal olimpijski nastop, dejal je, da potrebuje počitek po zgodovinskem dvojčku zmag na Giru in Touru.

Da se ne strinja z odločitvijo, je za medije v preteklih dneh dejal tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, ob tem pa pojasnil, da na odločitev nima vpliva, niti ne more zamenjati Penka, saj je to v rokah odbora za cestno kolesarstvo.

Na polemiko se je Penko odzval s trditvijo, da gre "za naštudiran scenarij, tudi medijski ... Tu druga stran sploh ni imela nikoli možnosti pojasniti, zakaj je bila 10 oziroma 15 minut zadaj na državnem prvenstvu. Zato, ker je bila bolna".

"Ampak jasno mi je, zakaj ni nihče nič vprašal Pintar ali pa mene ali pa kogar koli drugega iz tabora. Tako da, Pintar je bila bolna, zato je bila tako slaba na državnem prvenstvu, drugače bi bil rezultat bistveno drugačen," je Penko vztrajal v odgovorih za medije v Parizu.

"Olimpijska proga, takšna kot je, gre bistveno bolj na roko Pintar, kar priznavajo vsi, ki se na kolesarstvo malo bolj spoznajo, kot se sam," je še pristavil selektor.

Kot je še povedal, se njega celotno dogajanje ni toliko dotaknilo. "Verjetno dekleti malo bolj. Na ene to vpliva pozitivno, na druge spet negativno. Jasno, mi, ki smo zraven pri ekipi, želimo zadevo utišati in na ta način pomagati. Ker ljudje smo si različni. Ampak bomo videli, kako bo to vplivalo."

Pred sobotno vožnjo na čas je ob tem ocenil, da je prvi slovenski adut na tej dirki Eugenia Bujak. "Ona je tudi privozila Sloveniji to kvoto (za dve kolesarki, op. STA), kar je uspelo samo desetim državam. In ona se je v pripravah osredotočala na kronometer. Če računamo, da imajo vse velike države po dve dobri kolesarki v vožnji na čas, ob dobrem nastopu merimo okoli 15. mesta. Kar bo višje od tega, bo razlog za veselje."

Tudi za cestno dirko pravi, da bi proga znala ustrezati Bujak, katere cilj je izboljšati uvrstitev z iger v Tokiu 2020, za Pintar pa je cilj uvrstitev v prvo polovico nastopajočih. Ob tem je dejal, da Slovenki ne sodita v širši krog favoritinj, kar pomeni, da ne bo toliko pozornosti na njiju, to pa bi lahko bila tudi voda na mlin slovenskih kolesark.

Komentarjev 5
  • bojan2 15:01 26.julij 2024.

    Na zadnji tekmi , kjer sta skupaj tekmovali: https://www.procyclingstats.com/race/gracia/2024/gc In Urška Pintar je bila zdrava. Rezultati povedo vse. In če je Urška Pintar nastopala bolana na državnem prvenstvu? Se pravi pošilja Penko na OI nepripravljeno tekmovalko. Vse kar reče se ...prikaži večse sam sebe ustreli v koleno. Za nobeno gonjo ne gre ampak za popolno pristranost g. Penka.

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 14:53 26.julij 2024.

    Če tale Urša ne bi bila priležnica pogaćarja se sploh ne bi pisalo o njej in odločitvi selektorja za odhod na OI, bila bi Urša with no name!!

  • munja 14:11 26.julij 2024.

    Odločitev je takšna, kakršna je, kaj bosta dekleti pokazali na igrah, bomo pa videli.

Sorodne novice