Šport > Košarka
2730 ogledov

Bdi tudi nad slovenskimi asi: Ob tretji uri zjutraj sem v kopalnici na telefonu

Bill Duffy Profimedia
Nasvet tistim, ki bi se odločili za isti poklic: Ne storite tega.

Zastopnik Bill Duffy je v ligo NBA odpeljal Radoslava Nesterovića, kasneje je bdel tudi nad Goranom Dragićem in Luko Dončićem. V košarkarskem svetu je zgradil veliko poznanstev, z igralci pa iskrena prijateljstva, še zlasti s Stevom Nashem. Službo opravlja 24 ur na dan.

"Pred tem sem bil košarkar, zato sem si želel zastopati košarkarje. A pri 21, 22 letih je bilo težko zgraditi zaupanje. V ameriškem nogometu je bilo to precej lažje, saj je obstajala množica igralcev. Vseeno sem se posvetil tudi temu, kakšne so pogodbe v NBA, s časom sem se lahko preusmeril. Ampak z ameriškim nogometom je bilo vsekakor lažje začeti to pot," je o svojih prvih korakih na poslovnem podričju dejal Duffy.

"O svoji prihodnosti sem razmišljal že med kariero. V košarkarskem smislu sem bil kar precejšnje razočaranje, saj sem v srednji šoli sodil med najboljše v državi, ko pa sem bil izbran na naboru, so me okoliščine hitro prisilile v to, da sem razmišljal o drugih rečeh. Kot mladega so me učili, da se ne smem zanašati le na košarko. Začel sem se izobraževati in se posvečati tej igri tudi z drugačnih kotov," je dejal zastopnik, ki je v univerzitetnih časih že stkal prijateljstva z nekaj bodočimi legendami lige NBA.

"Kevin McHale je bil moj 'cimer' na univerzi, Mychal Thompson, oče Klayja Thompsona, je bil v zadnjem letniku, ko sem bil sam novinec, kasneje je bil izbran kot prvi na naboru. Že takrat sem lahko svetoval takšnim igralcem, saj sem že nekaj vedel o agentih in poslovnem ekosistemu lige NBA. Na prvem treningu univerze Minnesota, imeli smo šest NBA igralcev, nisem uspel ujeti niti enega skoka, zato sem si rekel, da je bolje, če se redno udeležujem učnih ur."

Bill Duffy | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vse skupaj se je prevesilo v mojo profesionalno pot, eden mojih prvi varovancev je bil Steve Nash, prvi dan ob prihodu Dirka Nowitzkega v Dallas sem bil zraven, nato je prišel še Goran Dragić. Tu sem bil že pred 27 leti, ko sem v sodelovanju z McHalom pomagal Rašu Nesteroviću, da je začel svojo NBA kariero pri Minnesoti Timberwolves. Otrokom pravim, da naj igrajo košarko, a se pri tem tudi izobražujejo, saj šport ponuja tudi poslovne priložnosti. Plan B je vedno potreben, če nisi kot Nash, Nowitzki ali Dragić. Njihov plan A je bil že dovolj dober (smeh)."

Svojim varovancem se posveča med in po karieri: "Veliko igralcev ne ve, kaj početi, ko se ugasnejo luči. Takrat jim je potrebno svetovati. Gre za travmatično izkušnjo, na nek način je podobno smrti. Kar naenkrat je konec nečesa, kar je povezano s tvojo identiteto. Pomembno je, da imaš okoli sebe prave ljudi. Takšne, ki te obdržijo na tleh in pokažejo, kaj je normalno življenje. Sam imam rad, da imajo fantje neko stabilnost v življenju, na in izven parketa. "

"Več kot 40 let sem že agent, marsikaj se je spremenilo glede moči igralcev, glede ekonomskih razmer. Šel sem skozi veliko ciklov. Včasih so košarkarji zaslužili po dva milijona, zdaj zaslužijo po 30, 40, 50 milijonov. Dinamika se je v tem pogledu zelo spremenila, a kakovost vodenja, komunikacija in poštenost se ne spreminjata. Potrebno je zgraditi spoštovanje, do igralcev moraš biti pošten."

Bill Duffy | Avtor: Profimedia Profimedia

"Včasih jim je treba razložiti, kaj morajo popraviti, kako se lahko izboljšajo, vse to zahteva veliko energije. Okoli športnikov se veliko stvari dogaja tudi zunaj igrišč, nekatere je celo težko opisati. Opravljaš svoje delo, a okoli 90 odstotkov sploh ni povezano z njihovo igro, potrebno je skrbeti za njihovo normalno življenje, ljudi okoli njih, to je velik izziv. Ko sem bil mlad fant, mi je mama govorila, da bi moral biti duhovnik, saj rad pomagam ljudem. To je v moji naravi. Seveda gre tudi za posel, a na vseh področjih rad pomagam športnikom."

Kaj bi svetoval osebam, ki bi želeli postati zastopniki? "Ne storite tega (smeh). Gre za zelo, zelo težek posel. Poročen sem 35 let, imam pet otrok, moja žena je svetnica. Potrebujete vsaj 10 let, da se naučite, kako izpogajati najboljše možne pogodbe, razumeti morate vsa pravila, pridobiti si morate spoštovanje generalnih managerjev posameznih klubov, znati morate komunicirati z mediji. To in še marsikaj drugega je potrebno, da dobro opraviš delo. Vsaka pogodba mi mora biti v čast. Če niste popolnoma predani, potem se tega ne lotite. Moj telefon je vseskozi vklopljen. Od olimpijskih iger sem v Evropi, ob treh zjutraj sem v kopalnici na telefonu, žena pa ta čas spi v spalnici."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice