Šport > Košarka
3652 ogledov

Neverjetno, kaj so strokovnjaki napovedali Luki Dončiću

Luka Dončić Profimedia
Stavnice in košarkarski strokovnjaki pri ESPN verjamejo, da je pred Luko Dončićem prav posebna sezona.

Za slovenskim košarkarskim zvezdnikom v ligi NBA Luko Dončićem je najboljša sezona njegove kariere. Sezono 2023/24 je zaključil kot najboljši strelec lige, tretji v glasovanju za naziv MVP ter z novo uvrstitvijo v prvo postavo tekme zvezd in prvo peterko lige, obenem pa je svoje Dallas Mavericks popeljal vse do velikega finala, kar je najboljši rezultat ekipe po šampionskem letu 2011.

A če je verjeti strokovnjakom, je pred Luko nova nepozabna sezona. Pri ameriški stavnici DraftKings so namreč prepričani, da bo Luka letos vsaj ponovil lanski dosežek in ubranil naziv najboljšega strelca lige. Že mesec in pol pred začetkom nove sezone lahko namreč vložite svoj denar v košarkarja, za katerega verjamete, da mu bo v novi sezoni pripadla strelska krona, naš Luka pa ima daleč najnižjo kvoto.

Dončić | Avtor: Epa Epa

Luka je sicer lansko sezono zaključil z drugim najvišjim povprečjem točk (33,9) na tekmo med vsemi košarkarji, a Joel Embiid (34,7) ni odigral dovolj tekem, da bi se lahko potegoval za laskavi naziv. Tudi letos stavnice verjamejo, da bo Kamerunec Dončićev največji tekmec, a so mu vseeno podelile več kot dvakrat višjo kvoto.

Poleg Embiida in Dončića, ki je postal najmlajši najboljši strelec lige po Kevinu Durantu leta 2014, sta povprečje 30 točk na tekmo v minuli sezoni presegla še Giannis Antetokounmpo (30,4) in Shai Gilgeous-Alexander (30,1), ki sta tudi letos po napovedih stavničarjev dva izmed najnevarnejših tekmecev našemu mlademu zvezdniku. A ima Kanadčan vseeno skorajda štirikrat, Grk pa skorajda petkrat višjo kvoto od našega košarkarja.

Dončić Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

Seveda lahko pri DraftKings stavite tudi na to, kdo bo letos pobral nagrado MVP rednega dela sezone. Tudi tu imajo strokovnjaki ogromno zaupanja v Dončića, saj ima Slovenec drugo najboljšo kvoto izmed vseh košarkarjev, tik za trikratnim najkoristnejšim igralcem lige, Srbom Nikolo Jokićem.

A če je stavnica postavila Luko na drugo mesto, so šli še korak dlje košarkarski strokovnjaki televizijske mreže ESPN, ki so pred začetkom sezone napovedali, da bo Luka letos prejel svojo prvo nagrado za najkoristnejšega košarkarja lige. Luka je v glasovanju prejel 61 točk, kar 48 % vseh glasovalcev pa ga je postavilo na svoje prvo mesto.

Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi pri ESPN-u verjamejo, da bo letošnji boj za naziv MVP potekal predvsem med Luko in Jokićem, saj so srbskemu zvezdniku podelili 40 točk, a je aktualnega MVP-ja le 10 % postavilo na prvo mesto. Zelo visoko kotira tudi Shai Gilgeous-Alexander, ki je prejel 37 točk, 24 % vseh glasovalcev pa ga je pri svojem izboru postavilo na prvo mesto. Prvo peterico zaključujeta še Anthony Edwards in Antetokounmpo, ki sta prejela 15 in 13 točk, le 5 % glasovalcev pa ju je postavilo na prvo mesto.

Če imajo stavniški in ESPN-ovi strokovnjaki prav, je pred našim košarkarjem še ena prav posebna sezona.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice