Šport > Košarka
7803 ogledov

Trener, ki je Gogiju dal šanso: Tu mi je všeč, jedel sem morda najboljšo pizzo

Alvin Gentry Fundacija Goran Dragić
Goran Dragić je Alvina Gentryja označil za trenerja, ki mu je v ligi NBA prvi ponudil pravo priložnost.

Goran Dragić je bil na naboru leta 2008 izbran kot 45. s strani moštva San Antonio Spurs. A sledil je dogovor s Phoenixom, ki je za mladega Slovenca ponudil finančno nadomestilo in 48. na naboru Malika Hairstona. Ta je kasneje v ligi NBA odigral le 62 tekem.

A tudi Dragić je imel sprva težave, tedanji trener pri Suns Terry Porter mu ni zaupal, Gogi je dvomil vase, kot je dejal tudi jokal, vse skupaj pa se je obrnilo na boljše, ko je prišlo do spremembe na klopi. Moštvo je prevzel Alvin Gentry. Ta je slovenskemu organizatorju le ponudil priložnost, desetletje in pol kasneje pa je zdaj devetinšestdesetletni strokovnjak, ki sicer že nekaj časa deluje pri franšizi Sacramento Kings, prejel povabilo na Gogijevo poslovilno tekmo.

"Goran je imel izjemno kariero. Če pogledate ekipe za katere je igral in kaj je v njih dosegal glede na število doseženih točk in podobno, je za njim res sijajna športna pot. Kar mi je bilo zdaj všeč, je to, da je vedel, kdaj mora odkorakati stran. Danes smo lahko videli spoštovanje, ki mu ga izkazujejo v tej državi, pa tudi v ligi NBA. Veliko ljudi je z veseljem prišlo sem in sodelovalo na tem dogodku. To kaže na to, kakšna oseba je Goran. Mislim, da ne čuti nobenih obžalovanj, najpomembnejše je, da je vedno na parketu dal prav vse, kar je bilo v njegovi moči. Ko narediš to, lahko odkorakaš z visoko dvignjeno glavo," je po stožiškem spektaklu o svojem nekdanjem varovancu dejal Gentry.

Alvin Gentry, Kevin McHale | Avtor: Fundacija Goran Dragić Fundacija Goran Dragić

Ta je bil navdušen nad dogodkom: "To je bila ena najbolj neverjetnih reči, ki sem jih videl v svojem košarkarskem življenju. Sprejem, ki ga je dobil od ljudi, je bil izjemen, vse, kar se je tu dogajalo, je bilo nad 'prvo klaso'. On je lahko ponosen, ponosni pa so lahko tudi vsi, ki so sodelovali v tem projektu."

Na vprašanje, kdaj je sloviti strokovnjak zanesljivo vedel, da bo Goranu uspelo v ligi NBA, je izpostavil tekmo v končnici druge Dragićeve sezone. "Mislim, da je bila v tem pogledu zanj odločilna serija proti San Antoniu. Takrat je v eni četrtini dosegel 23 točk. Moral je igrati res izjemno, saj sem na klopi takrat pustil Steva Nasha (smeh). Steve se ob takšni Goranovi predstavi tako ali tako ni želel vrniti na parket (smeh). To je bil tisti trenutek, ko se je najverjetneje začel zavedati, da sodi v ligo NBA in da je lahko samozavesten."

Med omenjeno tekmo, igralo se je v San Antoniu, je Gentry Dragiću sicer dejal, da je naredil nekaj napak, a naj se za to ne zmeni in da naj še naprej igra agresivno. To je 'Dragon' tudi storil.

"Mislim, da lahko varno izjavim, da je bila to najboljša predstva v četrti četrtini kakšne od tekem v končnici, ki sem jih videl," je svojega mladega soigralca takrat pohvalil tudi legendarni Grant Hill. Gogi je na tekmi zbral 26 točk, vse v drugem polčasu, le tri je imel na svojem računu pred zadnjimi 12 minutami dvoboja.

Če se vrnemo v sedanjost, je bil Gentry zdaj izjemno počaščen in hvaležen, da ga je Goran povabil v Slovenijo. Nad njo je bil sicernavdušen. "Tu mi je zelo všeč. S hčerko sva se sprehodila do Zmajskega mosta, hodila sva naokoli, jedla sva pizzo in se strinjala, da gre za morda najboljšo, kar sva jih kdajkoli jedla. Gre za izjemno prijazno mesto. Zdi se, da imajo ljudje tu dobro in srečno življenje, vsi se mi zdijo prijazni eden do drugega. To je vsekakor destinacija na katero bi se človek vračal."

Pa se bo? "Vsekakor se bom potrudil. Upam, da me bo Goran tudi še kdaj povabil."

Nikola Jokić, Alvin Gentry | Avtor: Fundacija Goran Dragić Fundacija Goran Dragić

Za konec je spregovoril tudi o vse večjem vplivu evropskih igralcev v ligi NBA: "V tem letu jih je bilo več kot 100 od vseh 430 igralcev v ligi NBA. Košarka se je razvila po celotni zemeljski obli, igra zdaj je precej drugačna od tiste, ki se je igrala pred dvajsetimi leti. Fantje tu svoje kariere začenjajo zelo zgodaj, hitro se naučijo, kako se igra košarka po svetu."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:07 26.avgust 2024.

    Kaj pol žrejo v ameriki,če so mu te bedne pize dobre

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 09:05 26.avgust 2024.

    genialc je šel na pico.... kje so pa slovenske specialitete ... aja pozabu, kjer so pa leskovaški čevapi in guslarji zraven?

Sorodne novice