Šport > Nogomet
375 ogledov

Neverjeten rekord nogometnega čudežnega dečka

Cavan Sullivan Profimedia
Ameriški najstnik je postavil nov starostni rekord v MLS.

Mladi ameriški nogometaš Cavan Sullivan je postavil nov starostni rekord v ameriški ligi MLS, ko je z vstopom v igro na tekmi Philadelphia Union in England Revolution postal najmlajši igralec v zgodovini tega tekmovanja. Star je 14 let in 293 dni.

Z vstopom v igro v 85. minuti, ko je njegova ekipa že vodila s 5:1, je postal novi rekorder. Pred njim je bil najmlajši Freddy Adu, ki je bil leta 2004 ob prvem nastopu 13 dni starejši.

Cavan Sullivan | Avtor: Profimedia Profimedia

"Lepo je imeti rekord, čeprav verjamem, da bodo za mano prišli še mlajši. Ampak za zdaj uživam v tem trenutku," je dejal mladi zvezdnik. Pred dvema mesecema je s Philadelphio podpisal pogodbo, v kateri je tudi klavzula, da lahko pri 18 letih zapusti klub in se preseli v Manchester City.

V preostalih severnoameriških poklicnih športnih ligah (NFL, MLB, NBA in NHL) so starostne meje najmlajših igralcev nekoliko višje; rekorder na tem področju je košarkar Andrew Bynum, ki je leta 2005 ob prvem nastopu za LA Lakers štel 18 let in šest dni.

Rekord ameriškega najstnika pa je tudi tudi v najmočnejših ligah po Evropi za zdaj nedosegljiv. V angleški premier ligi je doslej najmlajši debitant Ethan Nwaneri pri 15 letih in 181 dneh, v italijanski serie A je bil Pietro Pellegri star 15 let in 280 dni, v nemški bundesligi pa je Youssoufa Moukoko leta 2020 prvič nastopil pri 16 letih in enem dnevu starosti.

V Španiji pa je rekorder mladi zvezdnik nedavno končanega evropskega prvenstva, Lamine Yamal je za Barcelono prvič zaigral pri 15 letih in 290 dneh. Kot zanimivost pa velja omeniti, da je Lionel Messi, ko je začenjal kariero, za člansko ekipo Barcelone leta 2004 prvič zaigral šele, ko je bil star že 17 let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 11:49 18.julij 2024.

    Vodili so 5:1 in v 85 minuti bi lahko dal ta trener tudi svojo staro mamo , ali pa dojenčaka v vozičku. Drugače povedano , to ni noben rekord , pač pa navadna neumnost.

Sorodne novice