Šport > Nogomet
66644 ogledov

Ogromna napaka slovenske sodniške ekipe, na srečo se je oglasil Var

Slavko Vinčić Profimedia
Slovenska sodniška ekipa je neupravičeno razveljavila prvi zadetek Švice, a je Var nato popravil njihovo napako.

Slovenski nogometni sodnik Slavko Vinčić se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najboljših na svetu, o njegovi kvaliteti pa priča dejstvo, da so mu med drugim zaupali tudi sojenje na dveh tekmah velikega finala. Potem ko je leta 2022 sodil na finalu evropske lige med Eintracht Frankfurtom in Rangers, ga je letos doletela največja čast njegove kariere, ko mu je bil zaupan veliki finale lige prvakov med Real Madridom in Borussio Dortmund.

Slovenec je bil letos v vlogi glavnega sodnika povabljen že na svoje tretje veliko tekmovanje, potem ko je delil pravico že na Euru 2020 (oziroma zaradi koronavirusa Euru 2021) in svetovnem prvenstvu 2022. A če je delo na prejšnjih dveh velikih tekmovanjih opravil z odliko, mu njegova otvoritvena tekma letošnjega evropskega prvenstva med Švico in Madžarsko ne bo ostala v najlepšem spominu.

Slavko Vinčić | Avtor: Profimedia Profimedia

Vinčić, oziroma natančneje njegova stranska sodnika Andraž Kovačič in Tomaž Klančnik, se lahko zahvalijo Var sobi, da je popravila očitno sodniško napako, ki bi Švicarje skorajda oropala vodilnega zadetka. Kwadwo Duah je namreč po podaji Michela Aebischerja v 12. minuti spretno vtekel v kazenski prostor in natančno udaril z desetih metrov.

Toda Vinčić je zadetek razveljavil, potem ko je po signalizaciji enega svojih pomočnikov dosodil prepovedan položaj. A počasni posnetek je rezkril veliko napako slovenske sodniške ekipe, saj švicarski napadalec ni bil niti blizu prepovedanega položaja. Še nekaj prvenstev nazaj bi se tako odločitev Vinčićeve sodniške ekipe sprevrgla v eno bolj grobih sodniških napak prvenstva.

Priznan zadetek Duaha | Avtor: Print Screen Print Screen

Toda Var je nemudoma opazil, da je situacija sumljiva, Nejc Kajtazović, ki je tokrat imel glavno besedo v Var sobi, pa je svojega rojaka hitro opomnil, da je bil švicarski zadetek povsem regularen. Vinčić je zadetek priznal, Švicarji pa so svojo premoč kronali z zmago 3:1.

Vinčić je sicer na svoji prvi tekmi pokazal pet rumenih kartonov, od tega dva madžarskim in dva švicarskim nogometašem, medtem ko si je petega v 88. minuti prislužil celo švicarski selektor Murat Yakin.

Zanimivo je, da do obračuna s Švico Madžarska še ni izgubila tekme, na kateri je pravico delil Vinčić, saj ji je slovenski sodnik sodil že na četrti tekmi, na prejšnjih treh pa je vpisala dve zmagi in en remi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Levokrilo99 23:38 15.junij 2024.

    Če bi bili sodniki iz LJ se o tem nebi tako pisalo.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 22:47 15.junij 2024.

    Ogromna napaka je vaš bebav članek...Šlo je za situacijo, kjer je linijski sodnik napačno ocenil zadevo, to pa je popravil kolega v VAR sobi...Glavni sodnik nima nič s tem..

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 21:07 15.junij 2024.

    Glavni sodnik ima pomočnike, ker ne more spremljati situacije po celotnem igrišču. Torej, če je stranski sodnik pokazal prepovedan položaj, glavni pa ni imel pravega pregleda nad situacijo, je bila njegova dolžnost, da sprejme sugeriranje stranskega sodnika. VAR pa je ...prikaži več bil ustanovljen ravno zato, da pregleda, potrdi ali pa ovrže presojo sodnikov na igrišču. Torej se ni zgodilo nič posebnega, le VAR je nalogo opravil kot je potrebno! Napaka slovenskih sodnikov bi bila, če VAR ne bi odreagiral!

Sorodne novice