Šport
95137 ogledov

Noro, kaj so naredili Sloveniji, Urnaut ogorčen: "V nobenem drugem športu ..."

Tine Urnaut Volleyballworld
FIVB je Sloveniji "za nagrado" za prvo mesto v skupinskem delu lige narodov dodelil najslabši možni termin tekme na zaključnem turnirju.

Poljski Lodž bo ta konec tedna gostil zaključni turnir najboljše osmerice letošnje odbojkarske lige narodov, na katerem bodo nastopili tudi slovenski odbojkarji, ki so navdušili v skupinskem delu. Po rednem delu tekmovanja so namreč osvojili kar enajst zmag na dvanajstih tekmah, kar je bilo dovolj za prvo mesto po skupinskem delu in bi moralo našim fantom prinesti tudi najboljše izhodišče na zaključnem turnirju, a so pri krovni svetovni odbojkarski organizaciji (FIVB) imeli drugačne načrte ...

Slovenci, ki so se z odličnimi predstavami v letošnji ligi narodov povzpeli celo na tretje mesto na svetovni lestvici in si tudi zagotovili svoj prvi zgodovinski nastop na olimpijskih igrah, so tekmovanje odprli na turnirju v turški Antalyi, s katerega so se vrnili s štirimi zmagami, poleg Nizozemcev (3:2), aktualnih olimpijskih prvakov Francozov (3:1) in Kanadčanov (3:2) pa je padla tudi prva reprezentanca sveta Poljska (3:0).

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Naši odbojkarji so nato odpotovali na Japonsko v Fukuoko, kjer so po Turčiji (3:0) tudi prvič v zgodovini premagali Brazilijo (3:2), nato pa doživeli svoj edini letošnji poraz proti vedno neugodnim Japoncem (1:3), preden so premagali še Bolgare (3:0). Za konec pa je naše junake pričakal še domači turnir v Ljubljani, kjer so se odličnim slovenskim navijačem oddolžili s štirimi zmagami, ko so premagali Argentino (3:0), Kubo (3:2), Italijo (3:0) in Srbijo (3:2).

Slovenija (11-1) je tako redni del tekmovanja končala na prvem mestu, pred velesilami, kot so Poljska (10-2), Italija (9-3) in Japonska (9-3), medtem ko so se v Lodž uvrstili še Kanadčani (8-4), Francozi (8-4), Brazilci (6-6) in Argentinci (6-6). A čeprav se zdi, da bolje skorajda ne gre, slovenski kapetan Tine Urnaut pred potjo v Lodž opozarja, da ima Slovenija še skrite rezerve.

Tine Urnaut | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

"Po mojem imamo še veliko rezerv. Predvsem moramo biti bolj konstantni, ko imamo priložnost, da nasprotnika pokončamo, oziroma ga stisnemo v kot. Takšne priložnosti moramo bolje izkoristiti, nič jim ne smemo pokloniti. Vsaka tekma je zgodba zase, v pomanjkanju konstantne igre na visokem nivoju pa je še nekaj rezerv. Ne morem izpostaviti zgolj enega elementa, temveč vse. Ker imamo trenutke, ko malo popustimo, pa nasprotniku uspe nekaj dobrih akcij, minuto pa pol si samo 98-odstotno skoncentriran, pa izgubiš tekmo na tem nivoju. Tu imamo energijsko še veliko rezerv."

Sloveniji je sicer na torkovi tekmi proti Argentini uspel zgodovinski dosežek, saj si je z zmago zagotovila svoj prvi zgodovinski nastop na olimpijskih igrah, ravno z Argentino pa nas čaka naslednja pomembna tekma, saj bo ta v petek v osmini finala tekmec Slovenije na Poljskem. Čeprav so jih Slovenci v Stožicah premagali brez izgubljenega niza, južnoameriški predstavnik vsekakor ne bo lahek tekmec.

"Ni mi všeč, da igramo z Argentino, potem ko smo jo nedavno premagali. Nikoli ni prijetno igrati z nasprotnikom dvakrat v tako kratkem času. Spomnimo se domačega svetovnega prvenstva in Nemcev, ki smo jih v skupini zmagali, nato pa so prišli na tekmo na izpadanje zavedajoč, da morajo narediti nekaj več. In smo imeli težave. Mislim, da bo zelo težka tekma proti Argentini. Tu smo imeli še pomoč Stožic, ki je bila zelo pomembna, zdaj pa bo to našo igro izven Stožic treba dvigniti še za nekaj odstotkov, da bomo prišli do željenega rezultata."

Tine Urnaut | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Slovenija bo na zaključnem turnirju osmerice lige narodov nastopila kot prvi nosilec. A to ne pomeni ničesar, v ženskem delu lige narodov so tako prvo mesto brez enega samega poraza osvojile Brazilke, ki pa na koncu niso končale niti med prvo trojico. "Ali si prvi na lestvici ali deseti, vsak lahko premaga vsakega. Kolikokrat smo že videli, da je prvi izgubil proti osmemu, drugi proti sedmemu. Malo morje je nekih presenečenj v ligi narodov, tako da edino, s čimer gremo na turnir, je zavedanje, da lahko vsako tekmo, ne glede na to kakšen je rezultat, obrnemo in izvlečemo ter da gremo na vsako točko na polno in poskušamo zmagati."

Slovenija je sicer s tekmo proti Srbiji zaključila letošnji skupinski del lige narodov. Tako je bilo tudi jasno, kaj nam določen rezultat prinaša. Zmaga nam prinaša prvo mesto in tekmo z Argentino, poraz pa bi nas kot drugouvrščene spojil z Brazilijo. A Slovenci niso niti malo razmišljali o kakšnem taktiziranju in izbiri naslednjega nasprotnika. "Iskreno, vedno si želimo zmagati in razmišljali smo samo o zmagi. Želimo dobiti vsak set, vsako točko. Tudi na tekmi s Srbijo je bil to cilj. Kot sem rekel, noben nasprotnik ne bi bil lahek, potrebno bi bilo na 100 % odigrati tako proti Argentincem, kot proti Brazilcem. Na tekmi s Srbijo smo si tako želeli le zmage."

Tine Urnaut | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

A čeprav je Slovenija redni del lige narodov končala na prvem mestu, jo je FIVB "nagradil" z najbolj nehumanim in zahtevnim razporedom izmed vseh reprezentanc. Tekma med Argentino in Slovenijo bo namreč na sporedu v petek, ob 20. uri, medtem ko bosta polfinalna obračuna nato že v soboto in nato finale ter tekma za tretje mesto v nedeljo. Slovenija je za nagrado za svoje odlične predstave prejela najmanj počitka med tekmami, medtem ko bosta dva četrtfinalna para na sporedu že dan prej. V četrtek se bosta tako merili Japonska in Kanada ter Brazilija in seveda domača Poljska, ki bo tako dobila dodaten dan počitka, čeprav bi po vseh predpisih ta moral pripasti našim fantom..

"Zagotovo bi lahko celoten zaključni turnir bolj raztegnili. Glede na to, koliko potujemo levo in desno v tej ligi narodov, da nam nato še za zaključni turnir dajo tekme tri dni zapored, se v nobenem športu ne dogaja kaj takega. A po drugi strani nima smisla izgubljati energije, saj ne moremo nič spremeniti. Upamo, da se bomo lahko čim bolj regenerirali in čim bolje odigrali ta turnir," je zaključil slovenski kapetan.

Slovenija - Egipt Kdaj bodo nared? Šport Takšne so zadnje informacije o stanju treh poškodovanih nosilcev slovenske igre Slovenija - Egipt Pogovor z legendo Šport Naš športni velikan: "Zagotovo mi je hudo, a odločitve niti malo ne obžalujem" Gregor Ropret Zgodovinski uspeh Šport Ropret: "Vsi so nas imeli za eksote, toda ..." Jan Kozamernik Uresničil sanje Šport "O tem sem sanjal deset let, ostali večinoma še dlje!" Tine Urnaut Legendarni kapetan Šport "Za nami so težki trenutki, ki se jih ne vidi. Ti trenutki so nam omogočili ..." Gheorghe Cretu Čustveno Šport Romunski junak na slovenski klopi: "O tem sem sanjal od 13. leta dalje!" Luciano Vicentin Eden najboljših Šport Ekskluzivno razkrivamo: argentinski zvezdnik si ureja slovensko državljanstvo!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 12:43 25.junij 2024.

    zvezo vodijo navijaci lastnih reprezentanc. naj gredo v 3pm. demokracijo se gredo dokler zmagujejo, ko pusijo pa zacnejo svinjati. in to ni prvic, da serjejo po sloveniji.

  • Vrtnica 08:45 25.junij 2024.

    Trenutno so v formi in letijo, bojim se da bodo krila kmalu opešala.

  • Enzgg4 08:38 25.junij 2024.

    Izjemna statistika naših odbojkašev. IZJEMNA!!! Držim pesti, da se jim bo izšlo še naprej.

Sorodne novice