Šport > Olimpijske igre
1144 ogledov

Slovenci v četrtem nizu zaostajali, a nato prišli do zmage

slovenska odbojkarska reprezentanca Anže Malovrh/STA
Slovenski odbojkarji so s 3:1 premagali Kanado.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je svojo prvo tekmo na olimpijskih igrah odigrala proti Kanadi. S to so se Slovenci v preteklosti pomerili petkrat, prav vsakič pa so tudi zmagali. 

Prvi niz

Prvo točko za slovenske odbojkarje na največjem športnem dogodku na svetu je priboril Tonček Štern. Slovenci so odlično odprli dvoboj, povedli s 5:1, nato pa se je poškodoval prav omenjeni slovenski as, ki je pred tem prispeval že tri točke. Sledila je prekinitev, Tonček je potreboval zdravniško pomoč, nato je ob pomoči odšel v garderobo. Šlo je za težave s prstom na roki. Zamenjal ga je Rok Možič.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Kljub neprijetnemu dogodku se Slovenci niso pustili zmesti, prvič so za pet točk povedli po napadu Tineta Urnauta pri 10:5.

A nato je na servis pri Kanadi prišel Eric Loeppky, ki je s sijajnimi začetnimi udarci poskrbel za izenačenje na deseti točki. Nato je Slovenija znova pobegnila in ohranjala točko ali dve prednosti. Do novega izenačenja je prišlo pri 17:17, nato pa so po napaki Urnauta pri podaji do prvega vodstva na tekmi prišli tudi tekmeci Slovenije. Selektor Gheorghe Crețu je vzel 'time-out'.

Pri 18:19 se je na parket vrnil Tonček Štern in takoj poskrbel za novo izenačenje.

Slovenija je znova povedla po odličnem servisu Klemna Čebulja, ko Kanadčani niso uspeli ukrotiti žoge. Nato je bil Urnaut uspešen v bloku za 22:20, kasneje pa je kapetan z uspešnim napadom poskrbel tudi za prvo zaključno žogo pri 24:21. Slovenci so jo takoj izkoristili, za konec prvega niza je poskrbel Tonček Štern.

Drugi niz

Drugi niz so tudi z nekaj sreče, Urnaut je prestopil, po servisu tekmecev pa se je žoga dotaknila mreže in padla tik za njo, boljše odprli kanadski odbojkarji. Povedli so z 2:0 in ohranjali prednost do 5:5, ko je s servisom za izenačenje poskrbel Alen Pajenk. 

Po zgrešenem udarcu Urnauta so se Kanadčani znova odlepili na dve točki naskoka, Čebulj je kasneje poskrbel za novo izenačenje, Štern pa je takoj zatem Slovenijo popeljal v vodstvo pri 11:10. Sledil je še as slednjega za +2.

Razpoloženi Štern je prispeval tudi udarca za 15:12 in 16:13, Jan Kozamernik pa je z blokom ohranil prednost treh točk.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Po naslednjem uspešnem posredovanju v bloku, tokrat je bil na pravem mestu Pajenk, je bilo že 20:16 v korist Slovenije.

Po posvetu na klopi so Kanadčani zaporedoma osvojili dve točki, na vrsti za pogovor so bili Slovenci. Tudi slovenski 'time-out' je bil uspešen, po odličnem servisu je Čebulj poskrbel za 23:19. Naslednjo točko Slovenije je dosegel Urnaut, vse skupaj pa je s servisom zaključil Pajenk. Niz se je končal s 25:20.

Tretji niz

Slovenija je slabo odprla tretji niz, Kanada je povedla s 6:2, ob zaostanku petih točk pri 4:9 pa je Crețu zahteval pol minute odmora.

Njegovi izbranci so se vrnili v igro z blokom, v naslednji akciji pa po požrtvovalni igri, ko je Kozamernik žogo med drugim v zraku ohranil tudi z nogo, prišli do 8:10.

Kanadčani so v naslednjih minutah ohranjali prednost, to jim je uspevalo tudi zaradi napak Slovencev pri servisih. Urnaut je poskrbel za 14:16, sledil je še uspešen napad Šterna za točko zaostanka.

Po kanadskem 'time-outu' je imel izjemno priložnost za izenačenje Štern, a je žogo pri udarcu poslal izven igrišča. Kanada se je nato odlepila na 19:16 in kasneje brez večjih težav poskrbela za 1:2 v nizih. Tretji se je končal z 20:25. Slovenci so v tem nizu naredili 10 napak, Kanadčani le štiri.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Četrti niz

Po maratonski točki, ko sta obe ekipi uspešno zaustavili kar nekaj nasprotnikovih napadov, je Čebulj poskrbel za 3:1.

Do preobrata je prišlo po odličnih servisih Stephena Maara, ki je Kanado popeljal do točke prednosti pri 7:6, isti igralec pa je nato z udarcem iz druge linije na semaforju izpisal 9:7.

Kanada je po zgrešenem udarcu Čebulja kasneje povedla za tri točke, nato pa tudi s 14:10.

Po dveh uspešnih napadih Šterna in zgrešenem udarcu Maara se je Slovenija uspela približati na 14:15. Čebulj je z odličnim servisom poskrbel za izenačenje.

Rezultat je bil nato še trikrat poravnan, nato pa je po znova dolgi točki za vodstvo Slovenije pri 19:18 poskrbel Čebulj. Urnaut je dobro serviral, žoga je prišla na slovensko stran, drugi napad Slovencev pa je za +2 zaključil Kozamernik.

Štern je imel kasneje priložnost, da še poveča naskok, a ga je zaustavil blok. Isti igralec je v naslednjem napadu vseeno poskrbel za 22:20, nato pa je še eno točko dodal s servisom. 

Ko je Čebulj žogo poslal v blok, od njega pa je ta odšla v avt, je Slovenija prišla do zaključne žoge. To so Slovenci izkoristili z blokom za 25:21.

slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

V skupini A so pred tem aktualni olimpijski prvaki Francozi s 3:2 strli čvrste Srbe. Naslednja tekma Slovence čaka v torek proti Srbiji, za konec se bodo v petek merili še s Francozi.

Komentarjev 1
  • BenX 23:01 28.julij 2024.

    Zaslužena zmaga. 👏

Sorodne novice