Šport > Olimpijske igre
782 ogledov

Slovenija je v polfinalu!

Blaž Blagotinšek Profimedia
Slovenija se bo v polfinalu pomerila z Dansko.

Slovenski rokometaši so s 33:28 premagali tekmece iz Norveške. Izbranci Uroša Zormana so vodili skozi večino tekme in se zasluženo prebili med štiri najboljše. Na poti do finala jim stoji Danska, dvoboj bo na sporedu v petek. Drugi polfinalni par tvorita Nemčija in Španija.

Slovenska moška izbrana vrsta še naprej navdušuje na letošnjih olimpijskih igrah v Franciji. Po izjemni predstavi proti Norveški se je pred več kot 26.000 gledalci na stadionu Pierre Mauroy uvrstila v polfinale in dosegla svojo najboljšo uvrstitev na dosedanjih štirih olimpijskih igrah. V Rio de Janeiru 2016 je osvojila šesto mesto, na premiernih v Sydneyju 2000 je bila osma, štiri leta kasneje v Atenah pa je tekmovanje končala na 11. mestu.

Slovenija je v skupinskem delu tekmovanja v Parizu premagala Hrvaško z 31:29, Švedsko z 29:24 in Japonsko z 29:28. Proti Španiji je izgubila z 22:25, proti Nemčiji pa z 29:36.

Slovenci so že v prvem polčasu povsem zasenčili Norvežane. Obramba je bila na visoki ravni, nekaj težav jim je povzročal le prvi norveški strelec na olimpijskem turnirju Alexander Christoffersen Blonz, preostale pa so imeli pod nadzorom.

V slovenski napadalni igri je vse teklo po načrtih. Z raznovrstno igro - med strelce se je v prvi polovici tekme vpisalo sedem igralcev - so prvič na tekmi s 5:4 povedli v osmi minuti po golu Blaža Janca, nato pa so še bolj pohodili "stopalko za plin" in v 14. minuti po zadetku Deana Bombača tekmecem ušli na tri gole razlike(9:6).

Dean Bombač | Avtor: Profimedia Profimedia

Dve minuti kasneje je norveški selektor Jonas Wille pri zaostanku 7:10 zahteval minuto odmora, a ta ni spremenila razmerja na igrišču. Slovenci so imeli Skandinavce pod nadzorom, v 21. minuti pa je kapetan Jure Dolenec dosegel svoj 703. zadetek v reprezentančni karieri in na prvem mestu večne lestvice reprezentančnih strelcev prehitel Luko Žvižeja, sicer prvega strokovnega sodelavca selektorja Zormana.

Ljubljančan na klopi Slovenije je v prvem polčasu opravil veliko kadrovskih menjav, od njegovih 14 varovancev na klopi za rezervne igralce le Staš Slatinek Jovičić ni dobil priložnosti za dokazovanje, zato pa so vsi njegovi soigralci v celoti izpolnili svoje naloge iz slačilnice.

Slovenija si je v začetku druge polovice tekme po golu Aleksa Vlaha priigrala najvišjo prednost na tekmi (17:12). Koprčan, ki je bil uvrščen v najboljšo postavo skupinskega dela, je bil s svojimi rokometnimi "miniaturami" tudi v nadaljevanju najbolj zaslužen, da se je slovenska prednost vseskozi gibala med tremi in petimi goli.

A tudi podoba Norvežanov se je v drugem polčasu močno izboljšala, veliko golov so dosegli iz hitrih (pol)protinapadov, ko slovenska obramba še ni bila postavljena, pravo delovno temperaturo je dosegel tudi vratar Torbjoern Bergerud.

V 46. minuti je Slovenija doživela "šok", španska sodnika Ignacio Garcia in Andreu Marin Lorente sta Bombaču po sedemmetrovki pokazala rdeči karton zaradi domnevnega namernega strela v glavo v norveškega vratarja Bergeruda.

Norvežani so takoj izkoristili številčno premoč in znižali zaostanek na 22:24, a slovenski rokometaši so v prelomnih trenutkih dvoboja zaigrali zelo preudarno. Voz je "potegnil" Janc, s pravočasnimi doseženimi zadetki je paral živce Norvežanom, po golu Mihe Zarabca za vodstvo 29:24 v 55. minuti pa je bilo jasno, da bodo slovenski rokometaši napredovali med štiri najboljše na turnirju.

Miha Zarabec | Avtor: Profimedia Profimedia

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Vlah z enajstimi in Janc z devetimi goli, vratar Klemen Ferlin pa je zbral devet obramb.

Na današnji prvi četrtfinalni tekmi je Španija po podaljšku premagala Egipt z 29:28. Na drugi je bila Nemčija po še enem podaljšku boljša od Francije s 35:34, na tretji pa je Danska v rednem delu ugnala Švedsko z 32:31.

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 23:18 07.avgust 2024.

    Čestitamo!

Sorodne novice