Svet
28 ogledov

Brexit kot refleksija in nov začetek

evropski parlament EPA
Poslanci Evropskega parlamenta brexitu vidijo tudi priložnost za premislek, nov zagon in večjo enotnost preostalih članic EU.

Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Vezi med EU in Veliko Britanijo so zelo zapletene, zato bo razdruževalni proces naporen. Po njenem bosta izgubili obe strani, zato je v pogajanjih treba poiskati rešitve, ki bodo povzročile čim manj škode," ocenjuje slovenska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS).

Velika Britanija ne bo imela več privilegijev članice

"Zelo pomembno je, da ves čas pogajanj obstaja trdno zavedanje, da Velika Britanija ne bo več del Evropske unije. To jo odvezuje mnogih obveznosti, tudi plačevanja v evropski proračun, hkrati pa to pomeni tudi, da ne bo mogla izkoriščati privilegijev, ki so rezervirani izključno za države članice. Velika Britanija je že zelo intenzivno začela priprave na izstop, tudi s pogovori z vsako posamezno članico. Nujno je, da smo na te pogovore dobro pripravljeni."

Brexit kot vzpodbuda

slovenija 06.02.13, Franc Bogovic, SLS, kandidat za predsednika stranke, ministe | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Brexit je sicer po njenem tudi priložnost za refleksijo in za nov začetek v uniji. "Brexit je lahko, oziroma bi moral biti, tudi trenutek streznitve za vse nas v EU. Je resen opomin, da EU, takšna kot jo imamo danes, ni sama po sebi umevna," pravi Tomčeva. "Če ljudem ne bomo prisluhnili mi, jim bodo tisti, katerih Evropska unija ni izbira. Ko se bodo Evropejke in Evropejci zavedeli, da so nasedli praznim besedam, bo prepozno, vendar bo škoda nepopravljiva."

"Mogoče pa je pravi odgovor na Brexit intenziviranje pogovorov o širitvi EU na države Zahodnega Balkana," se strinja Franc Bogovič (EPP/SLS). "Zagotovo je treba marsikaj storiti tudi v EU in izboljšati delovanje same EU. Mogoče pa je pravi odgovor na Brexit intenziviranje pogovorov o širitvi EU na države Zahodnega Balkana. Te se želijo priključiti EU, ker želijo živeti v miru, svobodi in želijo dobro svojim ljudem,« je Bogovič ob razpravi o Brexitu opozoril tudi na velik pomen prihodnje širitve EU na Zahodni Balkan, ki ga obkrožajo države EU."

Stališča in cilji pogajanja opredeljeni v resoluciji

Ključna stališča in cilje pogajanj je Evropski parlament opredelil v resoluciji, ki posebej poudarja nujnost pravične, vzajemne in nediskriminatorne obravnave tako državljanov 27 preostalih članic unije, ki živijo v Veliki Britaniji, kot tudi britanskih državljanov v EU.

Velika Britanija bo do izstopa ostala polnopravna članica in v tem času uživala vse pravice ter spoštovala vse obveznosti iz evropskih pogodb, kar vključuje finančne zaveze iz trenutnega večletnega proračuna EU, tudi tiste po izstopu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • BojanBojan 08:00 27.april 2017.

    "...hkrati pa to pomeni tudi, da ne bo mogla izkoriščati privilegijev, ki so rezervirani izključno za države članice."... Privilegij EU? Kaj pa je to?! Čakanje na mejah?! Mogoče direktiva o krivih kumaricah? Omejevanje in večji nadzor legalnih lastnikov ...prikaži več orožja? Izpolnjevanje nerazumljivih mokrih sanj neizobraženih in nerazgledanih samovšečnih evropskih poslancev iz vseh držav članic EU s plačami preko 20.000€/mesec z bizarimi direktivami in uredbami?!To je privilegij EU?! Ja, za peščico državljanov EU, ki so poslanci v Bruslju. Za preostale pa mučenje z raznimi direktivami in uredbami EU, ki nimajo veze z zdravo pametjo! Omejitve tu, omejitve tam, tam kontrola in skeniranje vsakega potnega lista, da se ve, kam državljani EU potujejo, drugje bedarije od krivih kumaric, evropske vinjete... Edina pozitiva je enoten trg, da ni treba plačevati carin in telefonija. Vse ostalo pa...?!