Svet
508 ogledov

Delodajalec lahko preverja vašo zasebno pošto ali ne

razno 28.03.13. mail, gmial, elektronska posta, racunalnik, foto: jaka dimc Jaka Dimc
Ste med tistimi, ki med službenim časom po spletu pošiljate zasebna sporočila? Evropsko sodišče je odločilo, da ima delodajalec pravico nadzirati vsebino teh sporočil. Informacijska pooblaščenka opozarja, da se sodba narobe razlaga.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je tako odločilo v primeru romunskega inženirja, ki je dobil odpoved, saj je Yahoo Messenger med službenim časom uporabljal tudi za zasebna sporočila. Pogovarjal se je s svojo zaročenko in s svojim bratom, piše Independent.

Sodišče v Strasbourgu je sledilo argumentom delodajalca tega inženirja, češ da ni nerazumno, da se želi delodajalec prepričati, ali zaposleni opravlja svoje naloge med službenim časom.

Sodnik je zavrnil trditev zaposlenega, da je kršena njegova pravica do zasebnosti. Kot so odločitev še utemeljili na evropskem sodišču, gre za dokaz, da je službeni računalnik med službenim časom uporabljal v zasebne namene. Romunska sodišča pa so s prikrivanjem identitete oseb, s katerimi je komuniciral inženir, ujela "pravično ravnotežje" med spoštovanjem zasebnosti in interesi delodajalca, so še odločili v Strassbourgu.

Sodba se napačno razlaga!!!

Iz urada informacijske pooblaščenke pa opozarjajo, da iz sodbe nikakor ne izhaja splošna pravica delodajalcev do nadzora zasebne spletne komunikacije zaposlenih in je vsakršno tovrstno posploševanje neprimerno. ESČP namreč dejanj delodajalca sploh ni presojalo, trdi informacijska pooblaščenka. 

ESČP je v sodbi ugotavljalo zgolj ali je država Romunija ustrezno ravnala v sodnih postopkih pred delovnimi sodišči in ugotovilo, da ne gre za kršitev 8. člena Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin Sveta Evrope. Sodišče tako sploh ni neposredno presojalo dejanj pritožnikovega nekdanjega delodajalca (torej nadzora nad inženirjevim Yahoo! Messenger računom).

Mojca Prelesnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sodba je zato le presoja prakse romunskih sodišč v luči obveznosti države po konvenciji o človekovih pravicah, sodišče pa je po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik "zamudilo odlično priložnost, da bi razvilo svojo prakso na področju pričakovane zasebnosti pri rabi službenih komunikacijskih sredstev". 

V uradu so že pred leti pripravili predlog zakona o zasebnosti na delovnem mestu in ga poslali resornemu ministrstvu za delo, "vendar dosedaj še ni bilo politične volje za posredovanje zakona v zakonodajni postopek," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi rabe službenega računalnika delodajalec ne sme preverjati

 

Pri nas delodajalec "nikakor ni upravičen na splošno nadzirati delavčeve zasebne komunikacije na delovnem mestu ali nadzirati rabe (vsebine, prometnih podatkov) službenega računalnika, e-pošte, ter drugih naprav razen v res izjemnih primerih, ko je to posebej utemeljeno. Glede obdelave delavčevih osebnih podatkov (izpiskov klicev, vpogleda v službeno e-pošto, nadzora službenega računalnika, idr.), mora torej delodajalec pred začetkom izvajanja določnega nadzornega ukrepa najprej izkazati, da je takšen nadzor resnično potreben in obenem sorazmeren. Delodajalec mora zaposlene o načinu dopustnih izrednih oblik nadzora tudi vnaprej ustrezno obvestiti," sporočajo. 

V kritičnih primerih, na primer v primeru zbiranja dokazov za kasnejši disciplinski postopek, ko gre za sum, da delavec po zasebnih kanalih iznaša varovane podatke, pa informacijska pooblaščenka vedno predlaga, da se predhodno pridobi odredbo sodišča za zavarovanje dokazov.

"Sodbe ESČP nikakor ni mogoče razlagati v smeri, da se delodajalcem dovoljuje splošen in neomejeni nadzor službenih (in še toliko bolj) zasebnih komunikacijskih sredstev. Sledenje ne nazadnje potrjuje tudi stališče Sveta Evrope, po katerem nadzor zasebnih komunikacij na delovnem mestu ni dopusten pod nobenimi okoliščinami," so še sporočili iz urada informacijske pooblaščenke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Žurnalček 14:48 14.januar 2016.

    Lastnik podjetja - noben šef - ima absolutno pravico pregledovanja svoje lastnine ! To pa velja samo za tiste 50.1% lastnike in nobenega drugega! Šefi niso lastniki in so samo uslužbenci - v enakem lastniškem razmerju - , ki pa ...prikaži veča nimajo nikakršnje zakonske podlage za vpoglede v računalnike , ker niso njihovi , kakor tudi v pisma , ki niso njihova !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:50 14.januar 2016.

    Ja pa sej ni norma sam absolutno število, je tud kvaliteta. Normalno da če kvaliteta pade da to ne šteje v to. Glede norme pa je tak da je fiksna. Tolikšno število kvalitetnih storitev / tolišno število minut. In ...prikaži več tega ne sme delodajalec spreminjat sam zato ker vid da je nekdo sposobn hitrej kvoto dosečt. Konec koncev višja kot je postavka dela, več je prostora za utrujenost in napake. Dober delodajalec bo to razumel, slab bo pa vsake 2 mesca pri svoji neživljenjski postavki najemal nov kader ker star ne bo več zdržal. Šef ni sam šef podjetja, je tud šef ljudi in je za njih ravno tako odgovoren kot za podjetje. Zaposleni so pa odgovorni za svojo kvaliteto v kolikor je norma tud dolgoročno življenjska.

  • dragec 10:58 14.januar 2016.

    Ne piši neumnosti v delovnem času -DELAJ in ne misli na JJ, tale je že na smetišču politične zgodovine