Svet
7 ogledov

Huckabee dosegel prvo zmago

V zadnjih urah pred morda odločilnim dnem so kandidati križem po ZDA iskali podp Žurnal24 main
Na konvenciji republikancev v Zahodni Virginiji je največ glasov pripadlo Huckabeeju. Volivci v 24 državah bodo morda že določili oba tekmeca za novembrske volitve.

Republikanski predsedniški kandidat Mike Huckabee je v torek zmagal na državni konvenciji republikancev v Zahodni Virginiji in osvojil 18 delegatov za nacionalno konvencijo stranke, na kateri bodo potrdili zmagovalca predsedniške tekme.

Umazana igra McCaina
Konvencija v Zahodni Virginiji je potekala podobno kot strankarska zborovanja in v prvem krogu je prepričljivo vodil nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney. Nato pa je vodilni republikanski kandidat senator iz Arizone John McCain svojim podpornikom naročil, da v drugem krogu dajo svoje glasove Huckabeeju, ki je tako zmagal. Romney je nemudoma sporočil, da je McCain znova potrdil, da mu umazane igre washingtonske politike niso tuje in pozval republikance naj raje volijo zanj. McCain ima možnost, da že po torku z vrsto zmag konča republikansko tekmo.

V 24 državah naj bi že določili oba tekmeca
Rezultati iz preostalih 20 držav, kjer imajo republikanci primarne volitve in strankarska zborovanja, bodo znani v sredo zjutraj. Enako velja za demokratske tekme, ki potekajo v 22 državah in Ameriški Samoi, kjer lahko prebivalci sodelujejo v strankarski izbiri demokratov, ne smejo pa voliti na splošnih volitvah. Med demokrati se za zmago borita newyorška senatorka Hillary Clinton in senator iz Illinoisa Barack Obama, ki je v anketah tik pred volitvami izničil veliko prednost senatorke in jo začel celo prehitevati. Demokrati delijo delegatske glasove proporcionalno, zato zmagovalca tekme v sredo še ne bo.

Na republikanskih in demokratskih volitvah (primaries in caucases) je svoj glas lahko oddala skoraj polovica prebivalcev ZDA, med drugim tudi v nekaterih najpomembnejših in z delegati najbogatejših zveznih državah, kot sta Kalifornija in New York. V nekaterih izmed 24 držav pa so tokrat volili samo demokrati oziroma samo republikanci.

 

V katerih zveznih državah volijo

obe stranki: Aljaska, Alabama, Arizona, Arkansas, Kalifornija, Kolorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Illinois, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma, Severna Dakota, Tennessee, Utah;
samo demokrati: Idaho, Kansas, Nova Mehika;
samo republikanci: Montana, Zahodna Virginia.

Vsi kandidati so zadnje ure pred volitvami izkoristili za predvolilna srečanja z volivci in prepričevanje še neodločenih. Medtem ko se na republikanski strani zmaga vse bolj nasmiha pred nekaj meseci že odpisanemu McCainu, ki mu tekmeci očitajo, da je premalo konservativen in z 71 leti tudi prestar, pa na demokratski strani verjetno še ne bo znano, ali bo nominacijo stranke prejel Obama ali njegova tekmica Clintonova. Zadnje dni so kampanjo zaznamovali besedni dvoboji med kandidati, milijonski zneski za televizijske in radijske oglase ter nekaj solzic, ki so se spet pojavile v očesu Hillary Clinton med obiskom univerze Yale.

McCain blizu zmage, pri demokratih gre na nož
Dolgoletni senator iz Arizone John McCain ima po zadnjih javnomnenjskih anketah že precejšnjo prednost pred najbližjim zasledovalcem, nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mittom Romneyjem, medtem ko je Mike Huckabee daleč zadaj.

Volilci znotraj stranke sicer ne volijo neposredno kandidatov, temveč delegate, ki izražajo podporo enemu ali drugemu kandidatu. Število delegatov je odvisno od števila prebivalcev v posamezni državi. Za končno zmago mora republikanski kandidat prejeti glasove 1191 delegatov, zmagovalec na demokratski strani pa bo moral prepričati 2025 delegatov. Ker imajo republikanci v precej državah pravilo, da zmagovalec vzame vse glasove, utegne McCain danes že prejeti potrebne glasove, saj republikanci odločajo kar o 1023 delegatih.

John McCain bi bil v primeru izvolitve z 71 leti najstarejši predsednik doslej. © Reuters

 
Na demokratski strani so stvari precej bolj zapletene, saj so bolj zvesti proporcionalnemu načinu. Danes je na razpolago 1681 glasov delegatov. Nekdanja prva dama in sedanja senatorka iz New Yorka Hillary Clinton ter Barack Obama, senator iz Illinoisa, sta po zadnjih raziskavah javnega mnenja tako rekoč izravnana, zato je zmagovalca nemogoče napovedati. Obama je po zadnjih nacionalnih anketah Clintonovo, ki je še pred meseci vodila z veliko prednostjo, celo prehitel (49 odstotkov proti 46). Dodatno stvari zapletajo še strankina pravila, po katerih so lahko jeziček na tehtnici tako imenovani superdelegati, različni strankini veljaki. Prav oni bodo v primeru tesnega rezultata odločili o končnem zmagovalcu.

 

Imena za današnji dan

Ime "super torek" so Američani že doslej uporabljali za dan, ko so volili v največ državah hkrati. Letošnje število držav pa je rekordno, zato so ga poimenovali kar "super duper torek". Uporablja se tudi izraz "cunami torek".

V predvolilnem boju so petim glavnim kandidatom (Hillary Clinton, Barack Obama – oba demokrata, Mitt Romney, John McCain in Mike Huckabee – vsi republikanci) v zadnjih dneh pomagale tudi znane osebnosti iz sveta politike in zabave. Na stran Obame se je tako postavila Oprah Winfrey, ki ženske bodri, da ni treba glasovati za Clintonovo le zato, ker je ženska. Clintonovo pa na drugi strani podpira znani raper 50 Cent (v obeh primerih se pojavlja zanimivo nasprotje ženska – temnopolti moški).

Ne enemu ne drugemu pa zmaga na novembrskih volitvah še zdaleč ni zagotovljena. Po zadnjih anketah sodeč bi ju namreč John McCain kot izzivalec gladko porazil.

Zaradi Kalifornije vsi na trnih
Na rezultate bo treba počakati do srede zjutraj, saj se v Kaliforniji, po številu delegatov najpomembnejši državi (370 demokratskih in 170 republikanskih), volitve končajo šele ob petih zjutraj po srednjeevropskem času. Preštevanje v Kaliforniji bo najbrž trajalo kar nekaj časa, saj pričakujejo visoko udeležbo. V zadnjih štirih letih se je število upravičencev povečalo kar za 700 tisoč, poleg tega pa so v številnih okrožjih po državi z nezanesljivih elektronskih naprav ponovno prešli na običajne glasovalne lističe.

Ameriški državljani v tujini že lahko oddajajo glasove, ponekod pa so se volitve že končale. V Indoneziji je Barack Obama prejel največ glasov. Demokratske volitve potekajo tudi na Ameriški Samoi, ki uradno ni zvezna država ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.