Svet
91 ogledov

"JFK je imel široko odprte oči"

Kennedyja so ubili 22. novembra 1963. (Foto: Wikipedia)
1/2
Žurnal24 main
Njegove oči so bile široko odprte, se spominja priča na avtopsiji ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, nekdanji agent FBI Jim Sibert. V uradno razlago umora ne verjame.

Danes 91-letni Jim Siber je bil priča dogodkom, ki so v zgodovini ZDA in sveta pustile močan pečat. 22. novembra 1963 je bil Sibert 45-letni agent FBI iz zvezne države Maryland. Bil je običajen začetek dneva, se spominja. Še istega dne je pred njim na avtopsiji ležalo truplo 35. predsednika ZDA, piše USA Today.

V priloženem posnetku si lahko ogledate originalne posnetke in poslušate zvok v trenutku atentata. Jasno se sliši pet strelov, a je preiskava ugotavljala, da jih je bilo "najmanj štiri". Kratek razmak med tretjim in četrtim strelom po mnenju mnogih dokazuje, da strelec ni bil en sam, saj v tako kratkem času ni mogoče repetirati puške.

Siberta so namreč pred 46 leti skupaj s še enim agentom poklicali kot pričo pri avtopsiji umorjenega ameriškega predsednika, potem ko je bil JFK istega dne umorjen med vožnjo v odprtem avtomobilu po ulicah Dallasa.

Sibertova naloga je bila prevzem trupla na vojaškem letališču v bazi Andrews in transport krste v vojaško bolnišnico Bethesda, poskrbeti pa je moral tudi za krogle, ki bi jih izvlekli iz predsednikovega telesa. Teh kljub večim ranam ni bilo.

Njegove oči so bile široko odprte, manjkal je del lobanje, ki ga je odnesla krogla, se spominja Sibert, ki je skozi leta neprestano prejemal klice radovednežev, ki so hoteli vedeti, kaj se je dogajalo v mrtvašnici. Obleke predsednik ni imel na sebi, saj so mu jo odvzeli že v Dallasu, spomine osvežuje agent, ki je za Zvezni preiskovalni urad (FBI) delal do leta 1973. Ozračje pri avtopsiji je bilo zelo resno, nihče se ni šalil, pravi.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Oblasti so v preiskavi ugotovile, da je bil Lee Harvey Oswald edini zarotnik in strelec. Kot je znano, je bil Oswald umorjen dva dni kasneje. "Ne verjamem v teorijo o eni krogli," pove Sibert, prav tako "ne bi šel tako daleč, da bi trdil, da zarote ni bilo," še dodaja.

Skrivnostna pota strelov
V spominih se poleg razbite lobanje spominja dodatne rane, ki jo je odkril doktor James J. Humes, ko je opravljal avtopsijo. Rana se je na nahajala na zadnjem delu med rameni, nekoliko desno od hrbtenjače. Kasneje se je izkazalo, da je bila to izstopna rana krogle, ki je Kennedyja zadela v vrat, vstopno mesto na avtopsiji pa ni bilo jasno zaradi rane, ki jo je pustil poskus kirurškega oživljanja. Ta rana naj bi pripadala t. i. čarobni krogli.

Izraz je postal znan potem, ko je Warrenova komisija, ki je raziskovala ozadje umora, trdila, da je vse nesmrtonosne rane Kennedyu prizadejala ena sama krogla. Kennedyja je po tej teoriji zadela spredaj v vrat, izstopila na zadnjem delu vratu (!) in v prsa zadela še teksaškega guvernerja Johna Connalyja, ki se je peljal v avtomobilu. Krogla naj bi se ustavila šele v Connalyjevi nogi, potem ko je skupaj prebila 15 plasti oblek in sedem plasti kožnega tkiva.

Pomenljivo je, da je bila krogla, ki so jo našli na nosilih, s katerimi so v bolnišnici prevažali guvernerja Connalyja, le rahlo poškodovana. Na tej krogli temelji tudi ugotovitev Warrenove komisije, da je bil Oswald sam.

Uradna preiskava je na podlagi poročanja prič ugotovila, da je vse strele sprožil Oswald. Po uradni razlagi ena ali dve krogli nista zadeli nikogar, ena krogla je bila "čarobna" krogla, zadnja krogla pa je bila za Kennedyja usodna, saj ga je zadela od v zadnji del glave, pri čemer je odnesla velik kos lobanje z možgani vred.

A o ozadju umora Sibert noče razglabljati, saj, kot pravi, ni bil povezan s kasnejšo raziskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.