Svet
1 ogledov

Supertorek še ni dal končne odločitve

Obama je za svojo kampano zbral že 605 milijonov dolarjev, kar je rekordna vsota
1/14
Žurnal24 main
Primarne volitve, ki so na "supertorek" potekale v ZDA, na demokratski strani niso dale zmagovalca. Na republikanski strani je zmagovalec John McCain, vendar tudi zanj še ni prišel čas slavja.

Demokrata Barack Obama in Hillary Clinton sta si na najpomembnejši dan ameriških primarnih volitev približno enakomerno razdelila zmage po zveznih državah. Obama je dobil večino glasov v trinajstih državah, Clintonova pa v osmih. Vendar je Clintonova zmagala v nekaterih zelo pomembnih državah, ki imajo glede na število prebivalcev največ delegatskih mest. Med njimi sta tudi Kalifornija in New York.

 

Zmage pri demokratih (22 držav)

Barack Obama: Alabama, Aljaska, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Kolorado, Minnesota, Missouri, Severna Dakota, Utah.

Hillary Clinton: Arizona, Arkansas, Kalifornija, Massachusetts, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee.

Clintonova je zmagovala predvsem v tako imenovanih modrih državah, ki so že sicer tradicionalno na strani demokratov. Obama pa je dosegel velike uspehe v tradicionalno republikanskih državah.

Vzporedne ankete so pokazale, da Obama zmanjšuje zaostanek za Clintonovo pri glasovih belcev, ki so ga v Kaliforniji celo podprli s tesno večino, vendar je Clintonova zmagala zaradi podpore volivcev azijskega in latinskoameriškega porekla, ki neradi podprejo temnopoltega kandidata. Obama ima ogromno podporo med temnopoltimi Američani in mladimi. Zanj večinoma volijo premožnejši demokrati in meščani.

"Naše gibanje je resnično in v Ameriko prihajajo spremembe," je navdušenim privržencem dejal Obama v domačem Chicagu.

"Po sedmih letih predsednika, ki je poslušal samo interese posameznikov, je čas za predsednika, ki bo v Belo hišo prinesel vaš glas, vaše vrednote in vaše sanje," pa je dejala Hillary Clinton.

Zaradi proporcionalnega načina porazdeljevanja glasov pa ne eden ne drugi kandidat nista dobila potrebnega števila delegatskih glasov, da bi lahko že danes razglasila zmago v boju za strankarsko nominacijo za novembrske predsedniške volitve. Clintonova ima po prvih preračunavanjih (skupaj s tako imenovanimi superdelegati oziroma strankinimi veljaki) za zdaj v žepu 708 delegatov, Obama pa 605. Zmagovalnega kandidata mora v procesu volitev, ki so se začele januarja, zadnje države pa bodo volile šele junija, podpreti skupno 2025 delegatov.

McCain je sicer lahko zadovoljen z zmago, a po tihem je pričakoval več. © Reuters

 
McCain še brez končne zmage
Na republikanski strani je John McCain za zdaj zmagal v devetih državah, tudi v Kaliforniji. Ker imajo republikanci v številnih državah večinski sistem glasovanja, se je McCain po skupnem številu delegatskih glasov precej odlepil od obeh zasledovalcev Mitta Romneyja in Mika Huckabeeja. Kljub nekaterim napovedim pa niti McCain ni dosegel tako močne zmage, da bi se lahko že razglasil za končnega zmagovalca. Po mnenju analitikov mu še ni uspelo prepričati zadostnega števila ljudi v jedru stranke, da je dovolj velik zagovornik tradicionalnih konservativnih vrednot. Konservativci so zato glasove raje namenili Romneyju in Huckabeeju. Mnogi oporekajo tudi njegovi politiki glede priseljencev, saj je do njih popustljivejši od drugih.


 

Zmage na republikanski strani (21 držav)

John McCain: Arizona, Kalifornija, Connecticut, Delaware, Illinois, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma.

Mitt Romney: Aljaska, Kolorado, Massachusetts, Minnesota, Montana, Severna Dakota, Utah.

Mike Huckabee: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee.

"Od danes dalje se moramo navaditi, da smo postali glavni strankin favorit za predsedniško nominacijo," je povedal 71-letni McCain, ki je leta 2000 izgubil v tekmi za nominacijo s sedanjim predsednikom Georgeem Bushem. Mitt Romney je zmagal v sedmih, Mike Huckabee pa v petih državah. Oba sta napovedala, da se bosta borila dalje. Presenetil je predvsem uspeh Huckabeeja, ki je imel na voljo precej manj denarja od tekmecev, medtem ko je Romney, ki je za kampanjo porabil največ denarja, razočaral.

McCain ima zdaj 522 delegatskih glasov, Romney 223, Huckabee pa 142. Četrti republikanski kandidat Ron Paul ima pet osvojenih delegatskih mest. Za končno skupno zmago in strankarsko nominacijo je na republikanski strani potrebnih 1191 glasov delegatov.

Tekma se bo nadaljevala
V predvolilni kampanji so prevladovale predvsem gospodarske teme, kot so stanovanjska kriza, naraščajoče cene energije in hrane, nepredvidljivi finančni trgi in kriza v servisnih dejavnostih. Vojna v Iraku je bila tokrat precej bolj v ozadju. Po objavi rezultatov so vsi kandidati ostali v boju, pri tem pa so bili nenavadno radodarni s prijaznimi besedami na račun tekmecev.

Volivci so tokrat lahko volili v 24 ameriških zveznih državah, v katerih je polovica vseh ameriških volivcev. V drugih državah se bodo volitve nadaljevale še v naslednjih dneh in tednih. Najprej, že v soboto, bo na vrsti Louisiana, v kratkem pa bodo sledile še volitve v Washingtonu, Ohiu, Pensilvaniji, Virginiji in Teksasu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.