Slovenija
6 ogledov

Slovenci "rajžajo" tudi izven sezone

Na tuje se je zadnje štiri mesece lanskega leta odpravila četrtina Slovencev Žurnal24 main
V zadnjem četrtletju lanskega leta je potovalo 26 odstotkov Slovencev, starih najmanj 15 let. Udeležili so se 781 tisoč turističnih potovanj, bodisi zasebnih ali poslovnih.

55,3 odstotka zasebnih potovanj je bilo v Sloveniji, 44,7 odstotka v tujini. Med zasebnimi potovanji v tujino so prednjačile (dobra polovica) sosednje države, prevladujejo pa krajša potovanja z do tremi prenočitvami. V Sloveniji je bila najbolj obiskana občina Piran, sledijo Ljubljana, Kranjska Gora in Zreče. Na zasebnem potovanju so povprečno porabili slabih 52 evrov na dan.

Turisti so za 71,4 odstotka zasebnih potovanj kot glavni razlog za odhod na potovanje navedli preživljanje prostega časa (počitnice, dopust, potovanje), za 28,6 odstotka zasebnih potovanj pa je bil glavni razlog za odhod obisk sorodnikov in prijateljev.

Na poslovno potovanje v Slovenijo ali tujino je odšlo okoli 107.000 ali 6,2 odstotka prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. V četrtem četrtletju lani je bilo tako zabeleženih okoli 166.000 poslovnih potovanj, 18 odstotkov poslovnih potovanj je potekalo znotraj Slovenije, 82 odstotkov pa v tujini. Velika večina zasebnih (94 odstotkov) in poslovnih potovanj (95,4 odstotka) v tujini je potekala v Evropi. Največ jih je bilo na Hrvaško, sledijo Avstrija, BiH in Italija.

78,3 odstotka prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, v lanskem zadnjem četrtletju ni odšlo na zasebno potovanje. Od teh 34,7 odstotka vprašanih ni potovalo zaradi pomanjkanja prostega časa, 31,3 odstotka zaradi finančnih razlogov, 12,7 odstotka pa zaradi zdravstvenih razlogov, medtem ko 12,8 odstotka prebivalcev ni čutilo potrebe po potovanju.

Odprto nebo bo oklestilo cene
V turistični srenji že z zanimanjem čakajo tudi na nedeljsko uveljavitev sporazuma o odprtem nebu med EU in ZDA. V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways ocenjujejo, da se bodo cene čezatlantskih letov znižale. Omenjeni sporazum bo namreč po njihovem bistveno sprostil konkurenco letalskega prometa.

Na znižanje cen pa bo vplivala tudi vse večja prisotnost nizkocenovnih družb v tekmi na dolge proge. Potniki na poti iz Slovenije v ZDA so doslej lahko z Adrijinimi leti leteli do večjih evropskih vozlišč, od koder so lahko nadaljevali potovanje z enim izmed večjih prevoznikov.

V skladu s sporazumom o odprtem nebu bodo v prihodnje večji prevozniki povečevali število neposrednih letov med Evropo in ZDA, tako da bo na voljo več povezav prek evropskih vozlišč. Temu ustrezno tudi Adria povečuje število povezav z omenjenimi vozlišči – v letu 2008 tako povečujejo število dnevnih frekvenc na liniji za München s treh na štiri, zmogljivosti na veznih letih pa povečujejo tudi z letali z večjo zmogljivostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.