Slovenija
24 ogledov

Zima, zima bela ...

Najbolj se zimskega solsticija veselijo na severnem polu, saj bodo po dolgem čas Žurnal24 main
Točno ob 13.01 smo vstopili v koledarsko zimo. Zimski solsticij je obenem trenutek, ko se začne dan ponovno daljšati, noč pa krajšati. Letošnja zima naj bi bila topla in mokra.

Letni časi so ena od razdelitev leta, povezana s spremembami vremena. Nastanejo zato, ker je Zemljina lastna os vrtenja nagnjena glede na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca (ekliptika). Tako ob različnih letnih časih sončni žarki padajo pod različnimi koti. Meteorološki letni časi se nekoliko razlikujejo in se nanašajo na tri cele mesece. Zima tako na severni polobli obsega december, januar in februar, na južni polobli pa junij, julij in avgust.

"Sončev obrat ali solsticij je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu navidezno najseverneje ali najjužneje na nebu, oziroma je najvišje ali najnižje nad nebesnim ekvatorjem," pojasnjuje Zorko Vičar, vodja oddelka za kontrolo podatkov in arhiva pri uradu za meteorologijo ARSO.

Nekoč deseti, danes dvanajsti mesec
December je dvanajsti mesec gregorijanskega koledarja, z 31 dnevi. Ime je dobil iz latinske besede decem, ki pomeni "deset", saj je bil za stare Rimljane prvotno deseti mesec leta, preden so v koledar vstavili meseca januar in februar.
Izvirno slovensko ime za december je gruden. Druga slovenska imena so še  grudnik, kolednik ali božični
mesec.

December je znan kot eden najbolj veselih mesecev leta, saj ga polnijo številni prazniki in ljudske zabave. V ospredju je krščansko praznovanje božiča.

Zima bo mokra, a topla
Izračuni svetovnih meteoroloških centrov za letošnjo zimo napovedujejo razmeroma toplo vreme s pogostejšimi padavinami za severni del Evrope in pa nekoliko hladnejše in suho vreme na jugozahodu Evrope.
Tudi zima v Sloveniji predvidoma ne bo bistveno odstopala od povprečja zadnjih 25 let. Doslej je bil sicer december nadpovprečno moker, kar je značilno za zadnja leta. Sezonske vremenske napovedi v zmernih geografskih širinah pa so vseeno še vedno dokaj nezanesljive.

Decembrske padavine v severozahodni Sloveniji in Ljubljani presegajo dolgoletna povprečja za dvakrat do trikrat. Letošnji december je kar topel, v nižinah sta v glavnem sneg in dež, vse to pa je po besedah Vičarja posledica globalnega segrevanja. In če bo vreme ohranjalo ta trend, bomo doživljali še hujše spremembe, je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.