Šport > Kolesarstvo
433 ogledov

Rogličev moštveni kolega do največje zmage v karieri

Giovanni Aleotti Profimedia
Aleottiju zmaga na tretji etapi in zelena majica vodilnega na dirki po Sloveniji.

Kolesar ekipe Bora-hansgrohe, Italijan Giovanni Aleotti, je z zmago na tretji etapi letošnje dirke po Sloveniji dosegel svojo šesto in hkrati največjo zmago kariere. 25-letni Italijan je napadel na zadnjem spustu z Ravnice proti Novi Gorici in se odpeljal vodilni skupini, ki je v cilju zaostala za 11 sekund. Na drugem mestu je končal Ekvadorec Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), na tretjem pa Francoz Jordan Jegat (TotalEnergies).

Na 160,5 kilometrov dolgi etapi od Ljubljane do Nove Gorice, na kateri so kolesarji prečkali tri kategorizirane vzpone tretje kategorije, je enajst sekund za Aleottijem ciljno črto prečkala skupina dvanajstih kolesarjev, v kateri pa ni bilo nobenega Slovenca. Naslednja skupina je v cilj prikolesarila že z minuto in 23 sekundami zaostanka. Najboljši Slovenec je bil Domen Novak (UAE Team Emirates), ki je na 17. mestu zaostal minuto in 25 sekund. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zaostal dodatne štiri sekunde in končal na 33. mestu.

Aleotti, ki je lansko dirko po Sloveniji že končal na odličnem četrtem mestu, je tudi prevzel zeleno majico vodilnega, v skupnem seštevku pa ima 12 sekund prednosti pred Narvaezom in 17 sekund pred Jegatom.

Čeprav je bilo dogajanje v etapi zelo pestro od samega začetka, pravega pobega danes tako rekoč ni bilo. V zadnjem delu pa je poskusil takrat virtualno vodilni na dirki Italijan Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF) in si privozil nekaj prednosti.

Toda ekipa EF Education-EasyPost je imela načrt že za začetek klanca na Ravnico (5,6 km/5,7 %) in skušala pripraviti teren za Irca Bena Healyja. Toda z njim je bil vseskozi Ekvadorec Narvaez, ki je v Slovenijo prenesel dobro formo z Gira, saj je na dirki po Italiji poleg slovenskega asa Tadeja Pogačarja edini nosil rožnato majico po zmagi v prvi etapi.

Dvojec na čelu si kljub silovitemu napadu ni privozil večje prednosti, saj se jima je skupina desetih kolesarjev v ozadju pred vrhom priključila, med njo pa ni bilo več prvega favorita za današnjo etapno zmago Slovenca Mateja Mohoriča ter njegovega rojaka Domna Novaka.

Iz skupine najboljših je na spustu nato napadel Aleotti in na poti do Nove Gorice ohranil prednost ter slavil šesto zmago v karieri, potem ko je vse prejšnje zmage zabeležil na dirki Sibiu v Romuniji v letih 2021 in 2022.

V soboto bo na sporedu kraljevska etapa od Škofljice do Krvavca (157,2 km). Zadnji klanec bo dolg 11,7 km s povprečnim naklonom 7,7 % do plaže na Krvavcu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice