Šport > Olimpijske igre
598 ogledov

Legendarni slovenski kapetan spisal rokometno zgodovino

Jure Dolenec Profimedia
Jure Dolenec je po tekmi z Norvežani prvi na večni lestvici slovenskih strelcev.

Kapetan slovenske moške rokometne reprezentance Jure Dolenec je na sredini tekmi četrtfinala olimpijskih iger z golom v 21. minuti proti Norveški v Lillu dosegel svoj 703. zadetek v reprezentančni karieri. S tem je na prvem mestu večne lestvice reprezentančnih strelcev prehitel Luko Žvižeja.

Škofjeločan je na vrh večne lestvice skočil v svojem 201. nastopu za reprezentanco, gol je dosegel po strelu z razdalje. S tem je 35-letni desni zunanji prehitel Žvižeja, zdajšnjega pomočnika selektorja, ki je reprezentančno kariero sklenil leta 2016 kot prvi strelec Slovenije vseh časov. Žvižej je sicer odigral 217 tekem v reprezentančnem dresu.

Simbolno predajo strelske krone so v slovenskem taboru opravili že po nedeljski tekmi, ko se je Slovenija v skupinskem delu iger v Parizu pomerila z Nemčijo in na kateri je Dolenec dosegel tri zadetke ter se pri 702. zadetkih izenačil z Žvižejem.

Zanimivo je, da je Dolenec pred začetkom olimpijskih iger zasedal šele četrto mesto na večni lestvici strelcev, a je v Parizu najprej prehitel Dragana Gajića (692), nato Aleša Pajoviča (697) in nazadnje še Žvižeja.

Dolenec sicer povprečno v svoji reprezentančni karieri dosega 3,5 zadetkov na tekmo in je tudi v tem elementu v samem vrhu slovenske reprezentance, kjer pa je razred zase legendarni Dragan Gajić, ki je v slovenskem dresu povprečno dosegal 4,3 zadetke na tekmo (692/161).

Slovenski kapetan Dolenec je sicer zelo visoko tudi na večni lestvici po številu nastopov v dresu z državnim grbom, saj je z 201 tekmo na četrtem mestu. Na letošnjih olimpijskih igrah je prehitel Vida Kavtičnika (197) in Tomaža Tomšiča (200). Največ nastopov za Slovenijo doslej je sicer zbral trenutni selektor Uroš Zorman, ki je dres s slovenskim grbom oblekel na 225 tekmah. Sledita mu Luka Žvižej (217) in Beno Lapajne (212).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice