Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

Potapljače morda čaka kazen

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pogrešana šesterica italijanskih potapljačev, ki so se dopoldne potopili v jamo Bilpa, je sama prišla na površje. Po prvih podatkih med njimi ni poškodovanih. Policisti preverjajo, ali so upoštevali vsa pravila.

Kot je za zurnal24.si povedal vodja službe Janko Marinšek, se je pet moških in ena ženska dopoldne ob 10.30 napotila v eno izmed jam Bilpe, ki ležijo na levem bregu Kolpe. Odtlej niso prišli na površje, na vrhu sifona je ostala le potapljaška boja.

Aktivirali so potapljaško reševalno enoto, službo za tehnično potapljanje in specialno enoto policije, izurjeno za potapljanje. Na kraj so dospela tudi reševalna vozila in gasilci. Reševalci so se še pripravljali na potop v sifon, ko so Italijani sami prišli na plano.


Policisti opozarjajo, da pri tovrstnih potopih veljajo določena pravila. Če bodo ugotovili, da so bila v tem primeru kršena, bodo ustrezno ukrepali,

Vhod v eno izmed suhih jam Bilpa. © www.slovenia.info

 

Skrivnostno podzemlje
Kraške jame Bilpa ležijo na meji z občino Kostel. Kot nam je pojasnil dober poznavalec jame Martin Ilenič, jame Bilpa sestavljajo trije suhi nadzemni rovi in četrti, še vedno delujoči vodni izvir potoka Bilpe. V slednjega, ki je med jamarji tudi najbolj znan, a le delno raziskan, so se potopili italijanski potapljači.

Do notranjega dela jame se pride prek 125 metrov dolgega vodnega sifona. Sledi notranji del jame z reko, v katerem raziskovalci lahko prosto dihajo. Na podoben način si sledijo še vsaj trije sifoni. Doslej je raziskanega okoli 1.200 metrov jame, vsi raziskani predeli pa so označeni z vrvicami, obstaja tudi zemljevid, ki pa ni širše dostopen.

Po Ileničevih besedah sam tok vode ni nevaren, glavna nevarnost predstavlja popolna izguba vidljivosti, saj voda zaradi blata zelo hitro postane kalna. Za raziskovalce nevarnost na nekaterih delih predstavljajo tudi melišča, ki lahko zasujejo rov.

Boško Karabaš iz potapljaškega društva Krškonam je povedal, da jama iz leta v leto pa privablja več potapljačev in raziskovalcev. Za potop vanjo je potrebna oprema za tehnično potapljanje. Tudi italijanski potapljači so po njegovem mnenju želeli raziskati  del jame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.