Slovenija
33 ogledov

Zakon ustreza le peščici

btc stolpnica Žurnal24 main
Udeležba delavcev pri dobičku. Zakon je napisan tako, da dobička po njem ne delita niti Krka niti Telekom. BTC ga dve leti je, a ga ne več.

Po zakonu o udeležbi delavcev pri dobičku, ki velja od leta 2008, je dobiček delilo manj kot 20 podjetij. Na vprašanje, ali je zakon izpolnil njihova pričakovanja, na ministrstvu za gospodarstvo odgovarjajo, da je bil sprejet, ko se je začela gospodarska kriza, ki je oklestila dobičke.

Delilo osem od 36 tisočih


Leta 2012 je po podatkih Ajpesa z dobičkom poslovalo kar 36.269 gospodarskih družb. V davčnem obračunu za to leto pa je olajšavo, ki jo prinaša delitev dobička po tem zakonu, uveljavljalo le osem podjetij. Za leto 2011 jih je bilo manj kot pet, enako za leto 2010. Podjetja, ki so koristila davčne olajšave, so izplačala za 945.000 evrov dobička in izkoristila za 681.000 evrov davčnih olajšav.

Med temi je tudi Izimobil. Za delitev dobička po tem zakonu so se po besedah predsednice uprave Metke Marinšek odločili, "ker omogoča tako podjetju kot delavcem izplačilo z manjšimi obremenitvami". Delavcem izplačujejo deset odstotkov ustvarjenega dobička.

Iz sheme izstopili

BTC je dve leti za dve leti izplačal dobiček delavcem po tej shemi, potem pa je tak sistem prekinil, ker po besedah vodje računovodstva Rajka Čvoroviča ni bil stimulativen. Tak je po njegovem mnenju vsaj enoletni odlog izplačila, izpostavil pa je tudi problem z vključitvijo novih zaposlenih. Prihranek v smislu davčnih olajšav je, tako Čvorovič, na strani posameznika "pri denarnem toku za izplačevalca pa prihranka ni". Čeprav so izstopili iz sheme, pa zaposleni v BTC tudi za leto 2013 tako kot prej kot nagrado za uspešno poslovanje podjetja dobijo izplačilo v višini osnovne plače.

Tudi v Simobilu ocenjujejo, da je nagrajevanje prek sheme premalo povezano z rezultati dela posameznikov, zato imajo vpeljan svoj sistem letnega in četrtletnega nagrajevanja, ki je bolj odvisen od zavzetosti in učinkovitosti zaposlenih.

Jih sploh ne zanima

Večina zelo uspešnih podjetij se za vključitev v shemo ni odločila. V Krki, kjer nagrado za uspešnost izplačajo v dveh delih, ocenjujejo, da je njihov "obstoječi način nagrajevanja primeren in stimulativen ter da ni potrebe po spremembah".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.