Slovenija
35 ogledov

Zidar se je odpovedal SCT-ju

Najbolje plačani menedžer lanskega leta Ivan Zidar je SCT vodil vse od leta 1974 Žurnal24 main
Ivan Zidar se je z družabnikoma odrekel lastništvu v SCT, s čimer naj bi "omogočil uspešno sanacijo družbe". Hkrati je tudi prepustil vodenje družbe, ki ji je načeloval kar 37 let. V ozadju pritisk bank?

Kot so sporočili iz upravnega odbora SCT, d. d., so danes soglasno sprejeli sklep o spremembi osnovnega kapitala, ki bo omogočil finančno prestrukturiranje. Družba je namreč po navedbah odbora tik pred sklenitvijo dogovora s strateškim partnerjem o 10 milijonih dokapitalizacije.

Lastniška struktura v družbi Splošno gradbeno podjetje Slovenija Ceste tehnika obnova, d. d. (SCT):

SCT Holding: 59,61 %
SCT, d. d.: 23,84 %
Mali delničarji: 16,55 %

Vir: GVIN

Sklep določa, da se osnovni kapital zmanjša tako, da se vse delnice dosedanjih delničarjev razveljavijo. Tako SCT Holding, ki je v lasti dolgoletnega vodje največjega gradbenega podjetja v državi Ivana Zidarja in njegovih partnerjev Aleksandra Mezeta in Janeza Jamnika, odslej nima več lastniškega deleža v podjetju.

Zidar prepustil žezlo
Hkrati je od danes v sodni register kot prokurist SCT, d. d., vpisan Dušan Mes, ki prevzema tudi vse operativne naloge pri vodenju podjetja. Poslovodstvo oziroma upravni odbor SCT poleg Zidarja na predsedniškem mestu sestavljata še Meze in Jamnik.

Televizija Slovenija je poročala, da po neuradnih informacijah potekajo pogovori, da bi banke, ki so med največjimi upniki družbe, svoje terjatve zamenjale za delnice v SCT in dale posojilo morebitnemu investitorju, če bi bil ta pozneje pripravljen odkupiti njihov lastniški delež. Banke pa, da bi posojilo dale le, če Zidar, Meze in Jamnik zapustijo SCT.

Skladno z današnjim sklepom pričakuje upravni odbor dokapitalizacijo z novimi denarnimi vložki v višini najmanj 10 milijonov evrov. Skupščina družbe pa bo 23. maja odločala tudi o dokapitalizaciji s stvarnimi vložki oziroma s konverzijo terjatev upnikov v lastniške deleže.

Odgovor bo!
V SCT ob tem napovedujejo, da bodo še danes, torej pred iztekom roka, sodišču posredovali odgovor na ugovor o vodenju postopka, ki so ga na sodišču vložili upraviteljica prisilne poravnave Majda Šantl in pet zaposlenih.

Šantlova, ki je upnikom priznala za slabih 121 milijonov evrov terjatev, je sicer še pred dnevi izrazila upanje, da bo vodstvo SCT do danes uspelo dobiti svež denar ter se tako izognilo stečaju. Prisilno obravnavo bo namreč Šantlova zagovarjala do konca, saj je ogroženih okoli 15 tisoč delovnih mest, ki so tako ali drugače odvisna od SCT.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.