Šport > Nogomet
5999 ogledov

ZGODOVINSKO! Slovenija je v izločilnih bojih!

EURO2024
1/60
Saša Despot
Slovenija je z remijem proti nogometni velesili Angliji (0:0) dosegla zgodovinski preboj v izločilne boje evropskega prvenstva.

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, pred tem pa z Dansko in Srbijo remizirala z rezultatom 1:1, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.

Slovenci so na tekmi s favoriziranimi Angleži, ki doslej niso pustili posebej dobrega vtisa, a so bili s štirimi točkami vodilni v skupini in z eno nogo že v izločilnih bojih, lovili vsaj točko ali morebiti celo prvo zmago v sedmem medsebojnem dvoboju. Točka bi jim zagotovila pot v osmino finala, zmaga pa morda celo prvo mesto v skupini. 

V izločilne boje sta vodili tudi drugo in celo tretje mesto v skupini, a le če bi Slovenci skupinski del končali med najboljšimi štirimi tretjeuveščenimi. Slovenija bi tako ostala v igri tudi ob morebitnem tesnem porazu, medtem ko sta ji remi ali zmaga zagotavljali njene prve izločilne boje v zgodovini, potem ko četrtič igra na velikem tekmovanju po EP 2000 ter SP 2002 in 2010.

 

Potek tekme:

Slovenija je tekmo začela v postavi: Jan Oblak, Žan Karničnik, Jaka Bijol, Vanja Drkušić, Erik Janža, Petar Stojanović, Timi Max Elšnik, Adam Gnezda Čerin, Jan Mlakar, Andraž Šporar in Benjamin Šeško.

Angleži so na igrišče poslali enajsterico: Jordan Pickford, Kyle Walker, John Stones, Marc Guehi, Kieran Trippier, Conor Gallagher, Declan Rice, Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden in Harry Kane.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

1' Francoski sodnik Clement Turpin je dal znak za začetek tekme.

5' Benjamin Šeško je sredi kazenskega prostora prišel do strela z glavo, a je brez prave moči meril preveč po sredini gola, Jordan Pickford ni imel pretirano težkega dela. Akcija je sprva obetala dosti več.

17' Prvi rumeni karton na tekmi, prejel ga je angleški branilec Kieran Trippier.

20' Zadetek, ki ga je dosegel Bukayo Saka po podaji Phila Fodena, je bil razveljavljen, saj je bil slednji tekom akcije v prepovedanem položaju.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

23' Erik Janža si je prislužil rumeni karton zaradi prekrška nad Sakajem. Če se Slovenija uvrsti v izločilne boje, bo moral Janža naslednjo tekmo izpustiti.

35' Odličen poizkus Fodena s prostega strela z velike oddaljenosti, a je bil Jan Oblak zanesljiv.

41' Kieran Trippier je v kazenski prostor poslal obetaven predložek, a sta bila Harry Kane in Conor Gallagher za las prekratka.

Konec prvega polčasa, Slovenija:Anglija 0:0.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

46' Začel se je drugi polčas, Angleži so opravili eno menjavo, Gallagherja je zamenjal Kobbie Mainoo.

58' V gneči pred vrati Oblaka so Angleži prišli do dveh strelov z glavo, a so obakrat uspešno posredovali slovenski branilci, ki so oba strela blokirali. Na koncu je pri poizkusu škarjic Saka zadel Andraža Šporarja v glavo, a je slovenski napadalec lahko nadaljeval z igro.

68' Rumeni karton za Marca Guehija, ki je s prekrškom nad Šporarjem pametno prekinil slovenski protinapad dva na dva.

71' Sploh prvič na Euru je dobil svojo priložnost Cole Palmer, ki je zamenjal Sakaja.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

72' Rumeni karton za Jako Bijola, ki je potegnil "ročno zavoro" in v nevarni akciji zaustavil Harryja Kana.

75' Declan Rice je sprožil z roba kazenskega prostora, a ni najbolje zadel žoge, ki je zletela daleč mimo vrat Oblaka.

75' Šeška je zamenjal Josip Iličić.

77' Rumeni karton za Fodena zaradi ugovarjanja.

84' Trippierja je zamenjal Trent Alexander-Arnold.

86' Iz igre odhajata Šporar in Jan Mlakar, v igro vstopata Jon Gorenc Stanković in Žan Celar.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

89' Ponovno nerazpoloženega Fodena je zamenjal Anthony Gordon.

91' Erika Janžo je za zadnjih nekaj minut zamenjal Jure Balkovec.

91' Še štiri minute dodatka je pokazala sodniška ekipa.

92' Angleži so speljali nevaren napad, a je Palmer vse skupaj zaključil s preslabim strelom za Jana Oblaka.

94' Z velike oddaljenosti je iz obupa poizkusil še Alexander-Arnold, a je strel zletel visoko preko vrat.

Konec tekme, Slovenija:Anglija 0:0. Slovenija je v izločilnih bojih evropskega prvenstva!

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa ji je uspel največji uspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa.

Po remiju Danske in Srbije (0:0) je Slovenija končala na tretjem mestu v skupini s tremi točkami, toliko jih ima tudi drugouvrščena Danska, prva pa je Anglija s petimi. Domov se odpravlja Srbija z dvema točkama.

Slovenija se bo v osmini finala pomerila z zmagovalcem skupine E (Belgija, Romunija, Slovaška ali Ukrajina) ali F (Portugalska). Anglijo čaka tretjeuvrščena izbrana vrsta skupine D (Nizozemska) ali E (Belgija, Romunija, Slovaška ali Ukrajina), Dansko pa Nemčija.

Utrinke s tekme si lahko ogledate v GALERIJI.

* Stadion Köln, gledalcev 41.536, sodniki: Turpin, Danos in Pages (vsi Francija).
* Strelci: /.
* Slovenija: Oblak, Janža (od 90+1. Balkovec), Bijol, Drkušić, Karničnik, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar (od 86. Gorenc Stanković), Stojanović, Šeško (od 75. Iličić), Šporar (od 86. Celar).
* Anglija: Pickford, Trippier (od 85. Alexander-Arnold), Guehi, Stones, Walker, Rice, Gallagher (od 46. Mainoo), Bellingham, Foden (od 89. Gordon), Saka (od 71. Palmer), Kane.
* Rumeni kartoni: Janža, Bijol; Trippier, Guehi, Foden.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • jakec1575 09:01 26.junij 2024.

    raj bi imel piranski zaliv kot tale remi. fantje so se pa potrudili.

  • nostradamus 05:44 26.junij 2024.

    pogresam enderjev komentar in njegove izjave o kekcih zopet se je izkazal ekipni duh nase reprezentance zdaj naj bo karkoli slovenija je sla naprej nasi nogometni oh in sploh sosedje pa gredo domov zame en precudovit praznicni dan

  • Antivaxer 23:52 25.junij 2024.

    Bravo SLOVENIJA, bravo KEK!

Sorodne novice