Slovenija > Komentarji in kolumne
3 ogledov

O božiču, apokalipsi in davkih

Kaj na dan, ki ga zaključi sveti večer in je tri dni po koncu sveta, napisati o davkih.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Prva stvar, ki mi pade na pamet, je, da pri nas vsako še tako nepomembno spremembo vedno pospremijo napovedi apokalipse. Če za pet odstotkov znižamo porodniške, ne bo nihče več imel otrok. Če bi za dve odstotni točki zvišali DDV, nihče ne bi ničesar kupoval. Če malo zvišamo minimalno plačo, bodo propadla vsa podjetja. Če bi morali za vsak izdani recept plačati en evro, bi ljudje umirali, ker si ne bi mogli privoščiti antibiotikov. Konca sveta pa ni in ni. Ne bo ga niti zaradi novih davkov niti zaradi trinajstice v letnici.

Božič ni apokalipsa, simbolizira začetek. Tudi kdor ni veren, pravzaprav kdor ni kristjan, lahko praznuje božič. Lahko bi ga praznovali komunisti, saj je Jezus govoril, da smo vsi enaki, in svoje lastnine razen obleke menda ni imel. Nekdo, ki se je rodil v hlevu, bil izgnanec, se družil s ljudmi z roba družbe, s svojimi "čudnimi" idejami in brez denarja spremenil svet. Jezus je tudi fenomenalna ameriška zgodba o uspehu: z dna (iz hleva) se je povzpel na vrh (slovesni vhod v Jeruzalem), padel na dno (križanje) in se z vstajenjem vrnil na vrh. Le obogatel ni. Tudi kdor verjame le v naravne sile, lahko na božič z majhno zamudo praznuje sončni obrat.

Priložnost. Praznovanje je idealna priložnost, da ne razmišljate o denarju, ampak o stvareh – ah, kako patetično, pa vendar resnično – , ki se jih ne da kupiti z denarjem. O darilih, ki jih ne potrebujete, da bi bili srečni. O davkih, ki so vam jih pobrali, da je nekdo, ki potrebuje, dobil socialno pomoč in otroški dodatek. Blagoslovljen božič, kakorkoli ga že praznujete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.