Slovenija
4 ogledov

"Lahko bi se odpovedala sejnini"

Včasih predsednik protikorupcijske komisije dobi tudi kakšno darilo, ki ga zapos Žurnal24 main
Drago Kos zavrača očitke opozicije glede nevestnosti oz. počasnosti dela komisije za preprečevanje korupcije v primeru evroposlanke in nekdanje članice sklada za razgradnjo NEK-a Romane Jordan Cizelj.

Komisija ni imela kadrovskih zmožnosti, da bi natančno pregledala vse prijave premoženjskega stanja, pravi predsednik komisije Drago Kos.

Premoženjsko stanje funkcionarjev je komisija pregledovala po različnih metodah, saj niso zmogli pregledati vseh. Najprej so pregledali vse poklicne župane, državne sekretarje in državne tožilce, nato pa so spremenili kriterij in šli po črkah abecede, je pojasnil Kos.

Kos je SDS ošvrknil z besedami, da se mu zdi "abotno, da stranka, ki je naredila vse v prejšnjem mandatu, da komisija ne bi mogla opravljati svoje funkcije, komisiji očita nevestno delo", zato ker so bili štiri leta prisiljeni delati z 22-odstotno zasedenostjo delovnih mest.

Najprej so pregledali po pet funkcionarjev vsake črke, vseh je bilo 125, nato še po šest vsake črke, vseh je bilo 150. "Trenutno se zaradi kadrovskih okrepitev komisije ukvarjamo z natančno analizo prijav naslednjih 500 funkcionarjev," je navedel.

Če bi za vsako prijavo porabili le dve uri, bi to na leto zneslo 10 tisoč ur, kar je 4,3 uslužbenca na leto. Ob upoštevanju, da je bilo do januarja lani na komisiji zaposlenih 11 ljudi, od tega sedem javnih uslužbencev in ena tajnica, in so morali delati še drugo, po Kosovih besedah niso zmogli pregledati vseh.

Nezdružljivosti funkcij se pri Romani Jordan Cizelj, ki je bila hkrati v upravnem odboru Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka, ni dalo ugotoviti na prvi pogled. Pregleda so se lotili na podlagi prijave ene od novinark, nezdružljivost pa so ugotovili na podlagi zakona o preprečevanju korupcije in zakona o poslancih. Ta poslancem prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti, če tako določa drugi zakon.

Zakon prepoveduje dejavnost upravljanja. "Ampak tudi to bi še šlo skozi, če ne bi zakon o poslancih določal, da se prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti," je izpostavil in dodal, da je Jordan Cizljeva za svoje delo v upravnem odboru sklada dobila plačane sejnine.

Jordan Cizljeva se ni odzvala
Po opozorilu komisije, septembra lani, je imela Jordan Cizljeva tri mesece časa, da nezdružljivost odpravi. To bi lahko po Kosovih navedbah storila tako, da bi odstopila kot članica upravnega odbora, ali pa, da bi se odpovedala plačilu.

Kos se je odzval tudi na očitke poslanske skupine SDS, da naj bi komisija zavestno spregledala nezdružljivost funkcij bivšega poslanca LDS Branka Janca in poslanke SD Silve Črnugelj v skladu. Pojasnil je, da dva dni po tem, ko je komisija začela z delom, Janc ni bil več poslanec, Črnugljeva pa ni članica upravnega odbora, ampak nadzornega odbora, kar zakon dovoljuje.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.