Avto
16067 ogledov

Zaradi prekratke varnostne razdalje dobil čez 100.000 evrov kazni

Športni avto zavore Audi
Tudi milijonarji trepetajo zaradi visokih kazni. Če se vozijo po švicarskih cestah.

V Švici odmeva primer nekega milijonarja, ki je za svoje početje prejel velikansko denarno kazen. Po pisanju Nau.ch je 58-letnik marca lani na avtocesti v bližini mesta Kölliken v kantonu Aargau vozil po prehitevalnem pasu. Ni šel prehitro, hitrost je bila med 110 in 120 km/h, kar je povsem po strogih švicarskih standardih.

A je bil moški pretirano nestrpen in se je spredaj vozečemu vozilu prilepil na zadek. Na njegovo nesrečo so dogajanje snemali policisti in ugotovili, da je vozil na razdalji le okoli 10 metrov, medtem ko bi morala biti glede na hitrost vsaj 60 metrov. 

O prekršku, ki bi bil v Sloveniji komaj vreden omembe, se zdaj govori po vsem svetu, saj je bila odrejena kazen astronomska. 58-letnik ima namreč premoženje v višini okoli 1,7 milijona švicarskih frankov oziroma 1,8 milijona evrov, Švica pa ima progresivno lestvico kaznovanja.

Pristojni državni tožilec je na podlagi dokazov prišel do zaključka, da je voznik povzročal "povišano stopnjo nevarnosti" za nesrečo, kar se po švicarski zakonodaji jemlje za posebej oteževalno okoliščino. 

106.000 evrov kazni mu je naložilo sodišče. Večina od te je sicer pogojne, a plačati bo še vedno moral zajeten znesek.

Obsojen je bil na skoraj 100.000 frankov denarne kazni (106.000 evrov). Od tega je sicer res velik del pogojne narave, še vseeno pa je ostal fiksni znesek za plačilo v višini 15 tisoč frankov (16 tisoč evrov). To naj bi spodbudilo premožnega voznika, da se odreče nevarnemu početju na cesti.

Za primerjavo, v Sloveniji je kazen za prekratko varnostno razdaljo 200 evrov. 

Promet, varnostna razdalja, avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

Seveda se je bogataš pritožil na prizivni stopnji in zahteval razveljavitev kazni. Izgovarjal se je na nepravilen policijski postopek oziroma nepravilno narejen videoposnetek prekrška. Ni pozabil omeniti, da je imel na avtu nameščene športne zavore in da je zato na cesti varnejši od ostalih.

Prizivno sodišče je zavrnilo njegove argumente, vseeno pa mu je nekoliko znižalo fiksno globo na 10 tisoč frankov (10.600 evrov). Ostal pa je pogojni del kazni.

Zakaj metri štejejo?

Prekratka varnostna razdalja je zelo pogost dejavnik pri nastanku prometnih nesreč, predvsem na avtocestah in hitrih cestah. Zakon predpisuje, da mora biti razmak med voziloma vsaj dvosekunden. Pri hitrosti 100 km/h to pomeni varnostno razdaljo vsaj 56 metrov, pri 130 km/h pa najmanj 72 metrov. 

Le ob dovoljšni varnostni razdalji ima voznik dovolj časa za reakcijo in pravočasno zmanjšanje hitrosti ali varno ustavljanje. Varnostna razdalja poleg tega omogoča, da se voznik, ki nas je prehitel, pred našim vozilom varno vrne na vozni pas, ali pa za varno vključevanje vozil s pospeševalnega pasu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • dejan12 14:50 15.september 2024.

    Če bi pri nas uvedli progresivne kazni bi bili vsi revni morda bi bil bogataš kakšen novorojenček ne možeš na balkanu uvesti pravdo.Ko pri nas dobi kazen očkov sinček takoj očka uredi,kazni plačuje pa samo običen folk,tako kot davke.

  • ToSmJest 11:54 15.september 2024.

    Jaz pustim avtu, da sam drži varnostno razdaljo. Kdo dobi kazen v tem primeru, proizvajalec avtomobila? Po mojem okusu je namreč ta samodejna varnostna razdalja pogosto prekratka. Odvisna je predvsem od hitrosti avta spredaj. Če ima približno enako hitrost, se ...prikaži več moj avto precej približa sprednjemu in potem vozi v konvoju.

  • DS 11:13 15.september 2024.

    Potrebno je vedeti, da ta oseba ni bogataš. Če je poročen, je njegovo premoženje enako povprečnemu premoženju dveh zakoncev v državi - pove Google preko "average wealth in switzerland". Bogataš je tisti, s premoženjem od pribl. 8,5 mil. EUR naprej.