Šport > Košarka
3593 ogledov

Tako čustveno sta Luka in oče proslavila eno največjih zmag

Luka in Saša Dončić Youtube
Oče Saša je v živo spremljal eno največjih tekem sinove kariere.

Košarkarji Dallas Mavericks so se na krilih izjemnega Luke Dončića uvrstili v veliki finale lige NBA, potem ko so z zmago na peti tekmi proti Minnesota Timberwolves dobili serijo z rezultatom 4:1.  Dallas se bo v finalu meril proti Bostonu, ki je na vzhodu s 4:0 v zmagah izločil Indiana Pacers. Medtem ko bo Dallas igral za drugi naslov v zgodovini (2010/11), bodo Celtics naskakovali rekordni 18. šampionski prstan v NBA, potem ko si s sedemnajstimi delijo prvo mesto z Los Angeles Lakers.

Dallas je še šestič igral v konferenčnem finalu in tretjič napredoval do velikega finala. V sezoni 2005/06 so morali nato priznati premoč Miami Heat, isto franšizo pa so premagali v tekmovalnem obdobju 2010/11. V obdobju Luke Dončića so v konferenčnem finalu igrali tudi pred dvema letoma, ko so s 4:1 napredovali kasnejši prvaki Golden State Warriors.

Tokrat pa je naš mladi zvezdnik šel še korak dlje ter Dallas popeljal v svoj prvi veliki NBA finale. Po tekmi je bil tudi razglašen za MVP-ja finale zahodne konference, enega največjih uspehov svoje kariere pa je po tekmi proslavil v objemu svojega očeta Saše Dončića, čustvene fotografije pa so nemudoma zakrožile po spletu ter marsikomu orosile oči.

Zanimivo je, da je Lukov oče komajda ujel sinov nastop, saj je delegacija iz Slovenije skoraj zamudila tekmo. Letalo, na katerem je bil tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, je imelo ogromno zamudo. "Veliko mi pomeni, da je tukaj. Let so jim prestavili za sedem ur, a na koncu mu je uspelo in res sem vesel, da je bil tukaj," je po tekmi pojasnil Luka.

Dončić je sicer postal še šesti Slovenec, ki se je uvrstil v veliki finale lige NBA. To bo tako osmi finale s slovensko udeležbo v NBA. Vlatko Čančar je bil lani prvak z Denver Nuggets, a v finalu proti Miami Heat ni dobil priložnosti za igro. Nazadnje je tako v velikem finalu zaigral Goran Dragić, ki je moral nato v koronski sezoni 2019/20 z Miami Heat priznati premoč Los Angeles Lakers (2:4 v zmagah). Upokojeni Ljubljančan se je pred štirimi leti na prvi tekmi poškodoval po dobrih 15 odigranih minutah (6 točk) ter se nato vrnil na šesti tekmi in prispeval pet točk. Jezerniki so serijo dobili s 4:2 v zmagah.

Pred tem so za pokal Larryja O'Briena igrali še Saša Vujačić (LA Lakers) ter Beno Udrih in Rašo Nesterović (San Antonio Spurs). Slednja sta bila prvaka s Spurs v sezoni 2004/05, Udrih pa je nato naslov dodal še v 2006/07. Vujačić je trikrat igral v finalu z LA Lakers. V sezoni 2007/08 je izgubil, nato pa v naslednjih dveh sezonah osvojil šampionski prstan. Vujačić je tudi edini Slovenec, ki je na katerikoli tekmi finala presegel mejo deset točk. Leta 2008 je namreč na tretji tekmi finalne serije proti Bostonu dosegel 20 točk.

Seveda se pričakuje, da bo Luka v svojem prvem finalu Vujačićev rekord še popravil ter igral do sedaj najvidnejšo vlogo kakšnega Slovenca v finalih lige NBA. A nasproti mu bo stala najboljša ekipa rednega dela, ki je po kar šestnajstih letih čakanja lačna novega uspeha. Vsekakor nas čaka spektakel!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice