Šport > Nogomet
544 ogledov

Težave slovenskega junaka Eura, po treh letih se v reprezentanco vrača ...

Žan Karničnik Profimedia
Slovenski nogometaši znova skupaj pred novimi izzivi.

Slovensko moško nogometno reprezentanco v naslednjem tednu čaka prvi preizkus po evropskem prvenstvu. Reprezentanti so se pred tekmama lige narodov z Avstrijo in Kazahstanom danes zbrali na Brdu pri Kranju. Po prikazanem na Euru komaj čakajo na nove izzive, je novinarjem dejal napadalec Benjamin Šeško.

Slovenija se je v Nemčiji prvič uvrstila v izločilne boje velikega turnirja, da imajo reprezentanti še večje ambicije, so ocenili že takoj po porazu s Portugalsko v osmini finala. Nekaj tednov kasneje se njihov pogled ni spremenil. "Iz tekme v tekmo smo boljši, kar se vidi tudi po rezultatih. Zato komaj čakam vsako naslednjo tekmo, ker enostavno verjamem v to reprezentanco," je dejal Šeško.

Prepričan je, da je bilo evropsko prvenstvo pomemben mejnik za ekipo. "Mislim, da vsi na svetu po večini vedo kaj je Slovenija. Morda še ne vedo, kje se nahaja, ampak vsaj vedo ime," je dejal. Zdaj je po njegovem pomembno, da reprezentanca nadaljuje s svojim razvojem. "Tiste stvari, ki so bile dobre na prvenstvu, moramo nadgraditi. Nadaljevati moramo po teh stopinjah, delati kot eno, dihati en za drugega."

slovenija - finska, Benjamin Šeško | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V svojih mislih je tudi že pospravil zamujeno izjemno priložnost v osmini finala proti Portugalski, ko je v 116. minuti sam stekel v napad, v dvoboju z vratarjem pa se je izkazal Diogo Costa. "To je vse že za mano. Nogomet se bo tudi jutri igral, to so besede selektorja, modrega človeka, pač enostavno gre nogomet naprej. Vsak zgreši, vsak je človek, tako da iz tega se nekaj naučiš in greš naprej."

Prvi preizkus za varovance Matjaža Keka v ligi B bo v petek v Stožicah predstavljala Avstrija, ki je tako kot Slovenija izpadla v osmini finala Eura. Na svetovni lestvici je na 22. mestu, Slovenija na 52. "Moramo se zavedati, da je Avstrija prikazala izjemno igro na Euru, je odlična reprezentanca. Zato bo treba biti pripravljen na vsako podrobnost, tako fizično kot tudi psihično," je ocenil napadalec Leipziga.

Selektor Kek je pred tekmo varovance opozoril na to, da bodo še naprej morali dokazovati svojo kakovost in se ne zanašati na pretekle dosežke. Kljub zgodovinskem dosežku na Euru jih je tudi opozoril na to, da na zadnjih petih tekmah vendarle niso zabeležili zmage. Kot je ocenil Šeško, gre za poskus selektorja, da na svoj način motivira izbrano vrsto. Pri tem je uspešen: "Včasih te toliko podžge, da daš potem še dve predstavi višje, tako da to zna".

 

Kek dodatno vpoklical Bajrića, Drkušić brez omejitev

Na Kekovem seznamu za petkovo tekmo z Avstrijo in nato ponedeljkovo s Kazahstanom ni večjih presenečenj. Reprezentančno se je po Euru upokojil Vid Belec, Benjamin Verbič in Miha Blažič pa se po besedah selektorja "še iščeta" in ju prav tako ni zraven.

Je pa zato selektor slovenskih nogometašev Matjaž Kek v izbrano vrsto pred uvodnima tekmama lige narodov zaradi poškodbe Žana Karničnika dodatno na vpoklical Kenana Bajrića, so sporočili z Nogometne zveze Slovenije. Na današnjem prvem treningu na Brdu pri Kranju pa je po nedeljskem predčasnem odhodu z zelenice brez omejitev treniral tudi Vanja Drkušić.

Kenan Bajrić | Avtor: Profimedia Profimedia

Obrambni igralec Slovana iz Bratislave Bajrić, ki je doslej štirikrat nastopil za izbrano vrsto, se bo reprezentanci pridružil zaradi poškodbe enega junakov Slovenije na evropskem prvenstvu v Nemčiji Karničnika, ki ga pestijo težave s kolenom. Član Celja bo sicer po informacijah NZS ostal v reprezentanci.

Čeprav se je ravno zaradi tega sprva zdelo, da je poškodba Korošca lažje narave, pa je po informacijah Sportkluba vendarle slika nekoliko drugačna. Po poročanju portala si je namreč Karničnik na nedeljski tekmi med Koprom in Celjem poškodoval kolenske vezi. Korošca zato čaka več tednov okrevanja, v septembru naj ne bi več igral.

Medtem se je treningu reprezentance brez omejitev pridružil eden izmed stebrov obrambe na Euru Drkušić. Ta je bil v nedeljo udeležen v neljub dogodek, ko je ob njega na igrišču med debijem za Crveno zvezdo na tekmi srbskega državnega prvenstva priletela močna petarda. Po incidentu mu je postalo slabo, zaradi česar so ga ob polčasu zamenjali, so potrdili pri beograjskem klubu. Dan po dogodku pa se slovenski reprezentant počuti bolje, tako da se je danes pridružil ostalim reprezentantom na treningu, so povedali pri NZS.

Radnički - Zvezda Nezaslišano Šport Nori prizori, Slovenec žrtev pirotehnike v Srbiji

Na današnjem treningu medtem ni bilo kapetana Jana Oblaka, ki je zadnjo tekmo španske lige po informacijah iz njegovega kluba Atletico Madrida proti Bilbau izpustil zaradi prebavnih težav.

Obenem je Kek kakega igralca pustil igrati za izbrano vrsto do 21 let, ki jo v tem ciklu čakata pomembni tekmi za preboj na EP. Tako je selektorju U21 Milenku Aćimoviću prepustil tudi Adriana Zeljkovića, tudi zaradi tega je na članskem seznamu po dolgem času spet vezist Rijeke Dejan Petrovič.

Dejan Petrovič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je vesel ponovnega vpoklica v reprezentanco, vidi pa tudi precejšnjo spremembo v značaju ekipe od zadnjega svojega nastopa pred več kot dvema letoma. "Mislim, da bo vseeno vzdušje malo boljše kot je bilo nazadnje, ko sem igral. Takrat rezultati niso bili na tem nivoju, tako da mislim, da bo zdaj vse še boljše."

Čeprav sam ni bil del izbrane vrste v Nemčiji, je moštvo z veseljem spremljal. Kaj pa bo po njegovem najpomembneje prenesti s prvenstva na naslednje tekme? "Predvsem to organiziranost in agresivnost. Vemo proti kakšnim ekipam smo igrali in dokazali smo, da se jim lahko zoperstavimo. Če bo vse na istem nivoju, se ne rabimo bati nikogar."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice