Šport > Nogomet
357 ogledov

V izgredih navijačev Rijeke poškodovanih več slovenskih policistov

NK Olimpija - HNK Rijeka Anže Petkovšek
Na tekmi Olimpije in Rijeke je bilo poškodovanih osem policistov.

V navijaških izgredih na tekmi za preboj v skupinski del konferenčne lige med Olimpijo in Rijeko je bilo lažje poškodovanih osem policistov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policija nadaljuje iskanje odgovornih za izgrede.

Na tekmi je prišlo do več navijaških incidentov. Do prvih trenj med organiziranimi navijaškimi skupinami je v bližini stadiona prišlo že pred tekmo. Policisti posebne enote policije so uporabili tudi prisilna sredstva in eno osebo pridržali.

Zoper državljana Hrvaške so uvedli prekrškovni postopek, prav tako bo zoper njega podana kazenska ovadba zaradi poškodovanja notranjosti intervencijskega službenega vozila, s katerim so ga odpeljali v pridržanje. V fazi preiskave kaznivega dejanja napada na uradno osebo bomo sodeloval s hrvaškimi varnostnimi organi.

Tudi med nogometno tekmo je prišlo na tribunah gostujočih navijačev do množične kršitve javnega reda in miru ter prekinitve. Po poročanju policije so navijači uporabljali močnejšo pirotehniko, na igrišče metali bakle, lomili stole, jih metali proti policistom in jih zažigali.

Organizator se je zaradi zagotovitve varnosti v 63. minuti odločil, da izprazni tribuno gostujočih navijačev. Policisti posebne enote policije so zagotovili spremstvo gostujočim navijačem do njihovih vozil in nato izven območja Ljubljane. Med varovanjem je osem policistov utrpelo manjše poškodbe.

NK Olimpija - HNK Rijeka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Zbiranje obvestil in ugotavljanje storilcev kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, še poteka," so zapisali na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

V fazi preiskave kaznivega dejanja napada na uradno osebo bodo policisti sodeloval tudi s hrvaškimi varnostnimi organi, je v izjavi za medije pojasnil inšpektor Klemen Izda iz Sektorja uniformirane policije PU Ljubljana.

Posebno pomanjkljivost so si privoščili tudi organizatorji, saj policija povzema informacijo pristojnega inšpektorja, da je na tekmi manjkala kar tretjina od predvidenega števila varnostnikov.

Kot še pojasnil Izda, organizatorji niso izvedli ukrepov, ki so določeni z izdanim dovoljenjem upravne enote, da se na dogodek prepreči vnos vseh nevarnih predmetov, ki lahko vplivajo na varen potek te javne prireditve.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi kršitve zakona o javnih zbiranjih in bodo po vseh ugotovitvah zoper organizatorja izvedli ustrezen ukrep. V okviru postopka bodo ugotavljali tudi, kako je manjše število varnostnikov vplivalo na varnost na tekmi, je še dejal Izda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:59 30.avgust 2024.

    Problematizirali bodo pretep s cigani, z navijači pa enostavno prezrli. Nogomet je pač nekaterim pomembna stvar v življenju, ker prinaša veliko denarja..

Sorodne novice