Slovenija > Komentarji in kolumne
3259 ogledov

Brez dodatnih vprašanj so jih financirali, čeprav sploh niso vedeli, kaj počnejo

Luka Mesec Valentina Prevolnik Rupel Bor Slana/STA
Stigma, ki se drži odvisnikov, očitno vpliva tudi na njihovo obravnavo s strani države. Ta brez posebnega preverjanja finančno oskrbuje institucije, kjer odgovornost za proces rehabilitacije prelagajo na odvisnike same, medtem ko zaposleni strokovnjaki občasno kar na družbenih omrežjih verbalno obračunajo z nekdanjimi uporabniki.

Prispevek novinark na Radiu Študent je nedavno razkril številne anomalije v delovanju programa za zdravljenje odvisnikov v Skupnosti Srečanje (celoten prispevek je dostopen na tej povezavi). Molk, v katerega so se zavile pristojne institucije po objavi članka, pa je dokazal, da je problem sistemski. Socialna zbornica se na vse obtožbe namreč do danes sploh še ni odzvala.

Direktor Zavoda Pelikan, pod okriljem katerega deluje Skupnost Srečanje, Jože Gornik, je ta teden sicer stopil pred novinarje, a vse obtožbe na račun Skupnosti Srečanje zanikal in jih označil za "plod zlonamernih interpretacij pričanj in podatkov, iztrganih iz konteksta".

Glede domnevnih prijav na policijo je Gornik dejal, da v Skupnosti od policije niso prejeli še ničesar. Medtem pa so na PU Koper dejali, da je "preiskava v zaključni fazi" in da bodo "o izsledkih preiskave obvestili Okrožno državno tožilstvo Koper". Na PU Ljubljana medtem sumov na storjeno kaznivo dejanje zaenkrat niso potrdili.

Kaj sploh je Skupnost Srečanje in kdo jo financira?

Danes v Sloveniji pod okriljem Zavoda Pelikan – Karitas, ustanovljenega leta 1997, v okviru programa Skupnost Srečanje delujejo tri tovrstne skupnosti oziroma centri – v Novi Gorici, v Čadrgu nad Tolminom in v Vremskem Britofu pri Divači. Kot opisujejo na svoji spletni strani, gre za "komune z elementi strokovnega dela", medtem ko se v končnem poročilu, ki so ga lani poslali na ministrstvo, naslavljajo kot terapevtska komuna.

"Namenjene so ljudem na družbenem robu, ki so se tam znašli zaradi različnih težav, predvsem zaradi različnih zasvojenosti. Namen programa Skupnost Srečanje je pomagati ljudem na poti iz zasvojenosti."

Program Skupnost Srečanje sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, sofinancira kot javni socialnovarstveni program s področja zasvojenosti. Program je verificiran do leta 2028. Sofinancerji so tudi slovenska Karitas, občine (Mestna občina Nova Gorica, Občina Ajdovščina, Občina Tolmin in Občina Divača), župnije, starši uporabnikov in pa seveda uporabniki sami.

Ekonomska cena oskrbnine od 1. 4. 2024 znaša 397,60 EUR. Uporabniki, ki niso upravičeni do denarne socialne pomoči, krijejo znesek mesečne oskrbnine sami.

Denar, varčevanje, prihranki, investicija | Avtor: Unsplash Unsplash
Medtem pa se zaposleni v programu, sodeč po Verifikacijskem poročilu Socialne zbornice Slovenija in navedbah sogovornikov, v komunah nahajajo le v "nujnih primerih".

Odvisniki naj bi bili tako v skupnosti večino časa prepuščeni sami sebi, strokovni delavci pa naj bi delali "na terenu".

Kam gredo torej vsa sredstva, ki jih, očitno, niti ni malo? Komisija za preprečevanje korupcije je v skupnosti zaznala sume kršitev s področja inšpektorata za delo, zato so julija prijavo v povezavi z neskladji delovnega časa zaposlenih odstopili v reševanje inšpektoratu, sami pa postopek pred komisijo zaključili, so sporočili za STA.

Po opozorilih so na ministrstvu za delo vendarle začeli izvajati preverjanje na terenu in od izvajalca zahtevali predložitev dodatnih dokazil glede porabe finančnih sredstev, a naj bi bil pregled zaključen šele konec septembra.

Socialno zbornico Slovenije pa so pozvali, naj za program Skupnosti srečanje izvede t. i. inštruktažno svetovanje, torej spremljanje uporabe strokovnih metod in uresničevanje Kodeksa etičnih načel v socialnem varstvu.

V skladu s pogodbo z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ima vodstvo sicer supervizorja, dr. Bogdana Polajnerja, a ministrstvo plačuje le 10 supervizorskih srečanj letno.

Skupaj vrženi odvisniki od drog, alkohola, tehnologije …

Dejstvo je, da je v Sloveniji celostnemu zdravljenju odvisnikov namenjenih bore malo institucij. Večina institucij za obravnavo odvisnikov v prvi fazi, ko še niso prešli procesa detoksifikacije, je specializiranih. Ambulantno zdravljenje odvisnosti od drog je denimo možno v ljubljanski psihiatrični kliniki, odvisnike od alkohola pa zdravijo v Idriji.

Medtem pa so v komunah omenjene skupnosti lahko vključeni odvisniki od praktično vsega – od alkohola, drog, celo digitalnih tehnologij. "Program Skupnost Srečanje je namenjen zasvojenim, ki so se odločili, da bodo trajno prenehali z uživanjem drog, alkohola in drugih substanc, ki povzročajo zasvojenost. Zadnja leta je opazen porast nekemičnih odvisnosti (prekomerna raba računalnika, telefona, internetnih aplikacij, hazardiranje …)," so program predstavili na svoji spletni strani.

Ko vstopijo v komuno, se torej uporabniki odrečejo številnim pravicam, med drugim jim vzamejo osebne dokumente, telefon, denar, njihovi stiki z zunanjim svetom so omejeni, hkrati pa nimajo več pravice do zasebnosti, saj pravila komune velevajo, da nihče ni nikoli sam.

Bivanje v komuni naj bi bilo sicer prostovoljno, a kot ugotavljajo novinarke v že prej omenjenem prispevku, je to večkrat zgolj iluzija – sploh, če nimajo dostopa niti do lastnih dokumentov in so povsem brez denarja. Kam pa naj gredo? 

depresija, najstnik, otrok, žalost | Avtor: Profimedia Profimedia
Da je problem dela z odvisniki res sistemski, kaže tudi to, da adiktologov, torej psihiatrov, ki so specializirani za delo z odvisniki, v Sloveniji praktično nimamo. V Skupnosti Srečanje pa so medtem zaposleni kadri z različno izobrazbeno strukturo: strokovni vodja programa (diplomirani teolog in socialni delavec), trije strokovni delavci (diplomirani defektolog, diplomirana socialna delavka, univerzitetna diplomirana socialna delavka) en strokovni sodelavec (ekonomski tehnik) in dva laična delavca.

Strokovni sodelavec, sicer po izobrazbi ekonomski tehnik z opravljenim preverjanjem usposobljenosti za strokovne sodelavce v socialnem varstvu, je med pripravo članka za Radio Študent kar preko družbenih omrežij opsoval bivšega uporabnika, ki si je drznil spregovoriti o svoji izkušnji in ga oklical za"malo parazitsko pi*kico".

Večina principov, na katerih temelji obravnava odvisnikov v Skupnosti Srečanje, je sicer v popolnem nasprotju z Resolucijo o nacionalnem programu na področju prepovedanih drog 2023-2030, ki jo je Slovenija sprejela lani.

Nacionalni program je namreč, kot so takrat poudarili na ministrstvu za zdravje, usmerjen v razvoj in krepitev programov psihosocialne obravnave uporabnikov drog, terapevtskih skupnosti ter programov celovitega okrevanja.

"Pri tem je posebnega pomena zmanjševanje socialne izključenosti med uporabniki," so zapisali na ministrstvu, medtem ko je namen bivanja v komuni že v osnovi namenjen izolaciji od splošne populacije.

V nacionalnem programu poseben poudarek namenjajo tudi "posvečanju ustrezne pozornosti posebej ranljivim skupinam, kot so denimo ženske uporabnice drog". Skupnost Srečanje pa na drugi strani vztraja pri ločevanju moške in ženske populacije, saj so v vseh njihovih komunah dobrodošli le moški.

Odklon od strokovnjakov

Ker je Skupnost Srečanje oblikovana po načelih ustanovitelja tovrstnih komun Don Pierina, je njegova knjiga Tako preprosto obvezno čtivo za vključene v program.

Odvisnike v določenih delih povsem razvrednoti: "V tem položaju je potrebno odmisliti, vsaj zaenkrat, samoodločitev ranjene osebe, kakor tudi vse izkušnje, ki so do sedaj pogojevale njeno življenje brez vrednot. V človeku je potrebno prebuditi nov način življenja, nov stil vedenja in predvsem tiste kvalitete, ki so bile do sedaj potisnjene na rob in so potrebne, da se rodi uravnovešen, preprost in ponižen človek. Prej je bil “nečlovek”. Sedaj mi delamo na tem, da postane človek."

V brošuri Don Pierina je opazen tudi pokroviteljski odnos do strokovnjakov: "Ne smeš pričakovati, da ti “tvoji” ponovno ponudijo dom, kajti če te sprejmejo medse, te to še ne bo spremenilo. Samo tvoja volja je tista, ki te bo spremenila, s pomočjo skupine, in ti dala moč za nadaljnjo pot. Če ne opraviš s svojimi notranjimi problemi jasni in odločno, jih boš ponovno našel - še okrepljene in silovitejše kakor poprej; in če boš tedaj želel storiti kaj pozitivnega, ne boš mogel, ker boš moralno in fizično izčrpan. Gotovo se bo našel kdo, ki ti bo rekel, da delaš prav. Kakšen “svetovalec” ti bo izdelal lekarniški ali psihoterapevtski načrt in te podprl v tvojih iluzijah, češ da se na ustrezen način srečuješ s svojimi problemi. Osebno ne želim reagirati z miselnostjo socialnih delavcev, strokovnjakov na področju okmografije, sociologov, tehnologov. Tudi ne želim uporabljati političnih analiz. Ne želim sestavljati obračunov dejanskega stanja, ne načrtov za posredovanje. Želim samo pomagati."

Poraja se torej veliko vprašanje, zakaj ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tovrsten program sploh financira. Žalosti tudi ugotovitev novinark Radia Študent, da ministrstvo s stanjem vse do izdaje članka sploh ni bilo seznanjeno, saj od Socialne zbornice od leta 2022 niso pridobili verifikacijskega poročila, pa čeprav program vsako leto sofinancirajo z več sto tisoč evri.

*Fotografije v članku so simbolične.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:59 12.september 2024.

    Ni čudno da je štala, če odvisnike vodi Krek...Kot da bi AA vodili Vizjak, Simonitti in oni ki pije samo vodo iz špricerja..Počivalnik..