Šport > Euro 2024
663 ogledov

Uspavanko med Srbi in Angleži odločil en zadetek

Jude Bellingham Profimedia
Angleška nogometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji v Gelsenkirchnu premagala Srbijo z 1:0 (1:0) in se zavihtela na prvo mesto v skupini C. V tej skupini nastopa tudi Slovenija, ki se je danes v Stuttgartu z Dansko razšla z neodločenim izidom 1:1.

Pred srbsko-angleškim obračunom je v središču Gelsenkirchna prišlo do spopada med obema navijaškima skupinama. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je tamkajšnja policija priprla sedem privržencev Srbije, po poročanju angleškega časnika The Guardian pa sta resne poškodbe utrpela angleški navijač in nemški policist.

Nogometni obračun na Veltins Areni se je končal z zmago izbrancev angleškega strokovnjaka Garetha Southgata. Za Angleže, sicer evropske podprvake pred štirimi leti, ko je prvenstvo potekalo v kar enajstih državah, je edini gol dosegel Jude Bellingham.

Angleži so bolje pričeli dvoboj v Gelsenkirchnu. Prvi gol so dosegli že v 13. minuti, po kombinirani akciji in podaji Bukaya Sake z desne strani pa je z glavo zadel 20-letni Bellingham, za katerim je sijajna klubska sezona v dresu madridskega Reala.

Jude Bellingham | Avtor: Profimedia Profimedia

V uvodnem delu tekme dokaj rezervirani Srbi so prvič zagrozili v 20. minuti, po grobi napaki v zadnji angleški vrsti pa je Aleksandar Mitrović z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat.

Pet minut kasneje je angleški branilec Kyle Walker silovito prodrl po desni strani, v zaključku akcije pa je bil premalo zbran in konkreten, tako da ni bilo prave nevarnosti za srbskega vratarja Predraga Rajkovića.

Izbranci srbskega selektorja Dragana Stojkovića so v drugem polčasu zaigrali veliko bolj odločno, a pravih priložnosti za zadetek si niso priigrali. Njihova premoč je bila jalova, tudi "sveža kri" s klopi - v 60. minuti sta vstopila napadalca Dušan Tadić in Luka Jović - ni prinesla želenega zasuka.

Dušan Tadić in Luka Jović | Avtor: Profimedia Profimedia

Angleži so z rutinsko predstavo ubranili kapital iz prve polovice tekme ter vknjižili prvo zmago na letošnjem turnirju. V 77. minuti je Rajković ubranil strel z glavo na današnji tekmi dokaj nevidnega Harryja Kana, pet minut kasneje pa se je izkazal tudi angleški vratar Jordan Pickford po strelu Dušana Vlahovića z 20 metrov.

Tekmi drugega kroga v skupini C bosta v četrtek, 20. junija. Slovenija se bo v Münchnu ob 15. uri pomerila s Srbijo, tekma med Anglijo in Dansko pa bo tri ure kasneje v Frankfurtu.

* Veltins Arena, gledalcev 62.271, sodniki: Orsato, Carbone, Giallatini (vsi Italija).
* Strelec: 0:1 Bellingham (13.).
* Srbija: Rajković, Milenković, Veljković, Pavlović, Živković (od 74. Birmančević), S. Milinković-Savić, Gudelj (od 46. Ilić), Lukić (od 61. Jović), Kostić (od 43. Mladenović), Vlahović, Mitrović (od 61. Tadić).
* Anglija: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Trippier, Alexander-Arnold (od 69. Gallagher), Rice, Saka (od 76. Bowen), Bellingham (od 86. Mainoo), Foden, Kane.
* Rumeni kartoni: Gudelj, Tadić, Stojković (selektor).
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 23:13 16.junij 2024.

    Bodo pa Srbi proti našim bolj motivirani..Kekovi so itak demotivirani, če jim morajo drugi z ritjo pomagati do gola..

Sorodne novice