Šport > Nogomet
9450 ogledov

Slovenija do točke, a z grenkim priokusom

EURO2024
1/46
Saša Despot
Slovenski nogometaši so z remijem proti Danski (1:1) odprli nastope na svojem drugem EP.

Slovenska nogometna reprezentanca je v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu začela nastope na svojem drugem evropskem prvenstvu v zgodovini, prvem po letu 2000. Tokrat so bili uvodni nasprotniki Danci, proti katerim je Slovenija osvojila točko (1:1), a je po številnih zapravljenih priložnostih ostal tudi grenak priokus.

Slovenija se je pred tem z Dansko srečala šestkrat in pri tem iztržila le en remi. Tudi zato je bila rahel favorit na stavnicah rdeče-bela ekipa s severa Evrope, ki bo tokrat desetič igrala na EP. Leta 1992 so bili evropski prvaki, odtlej pa so se na prvenstvih stare celine v izločilne boje prebili le dvakrat. Bili so četrtfinalisti leta 2004 in polfinalisti na prejšnjem EP 2020.

Obračun na stadionu v Stuttgartu so sodili Švicarji na čelu s Sandrom Schärerjem.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

POTEK TEKME:

Slovenija je tekmo začela v postavi: Jan Oblak, Žan Karničnik, Jaka Bijol, Vanja Drkušić, Erik Janža, Petar Stojanović, Timi Max Elšnik, Adam Gnezda Čerin, Jan Mlakar, Andraž Šporar in Benjamin Šeško. Morda nekoliko nepričakovano je tekmo na klopi začel David Brekalo, namesto katerega se je v prvi postavi znašel Drkušić.

Tekmo za Dansko so začeli Kasper Schmeichel, Joachim Andersen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Aleksander Bah, Pierre-Emile Hoejbjerg, Morten Hjulmand, Victor Kristiansen, Christian Eriksen, Rasmus Hoejlund in Jonas Wind.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

1' Švicarski sodniki so dali znak za začetek tekme.

16' Slovenija je prva zapretila z izjemnim strelom Benjamina Šeška, ki je z velike oddaljenosti za las zgrešil danska vrata.

17' Slovenija:Danska 0:1. Christian Eriksen je zaključil lepo akcijo Danske. Potem ko mu je Jonas Wind prepustil žogo, je z neobranljivim strelom mimo nemočnega Jana Oblaka žogo poslal v spodnji levi kot mreže.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

28' Po predložku Eriksena Šeško ni najbolje izbil žoge, pri tem je zadel Jana Mlakarja, žoga pa je za las odletela mimo slovenskih vrat.

30' Andraž Šporar bi lahko sam stekel proti danskim vratom, a je slabo sprejel žogo in velika priložnost je splavala po vodi.

43' Eriksen je imel novo veliko priložnost, a je z roba kazenskega prostora povsem neoviran streljal visoko preko gola.

Konec prvega polčasa, Slovenija:Danska 0:1.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

46' Začel se je drugi polčas.

50' Morten Hjulmand je prvi nogometaš z rumenim kartonom, prislužil si ga je zaradi vlečenja za dres Šeška.

52' Andraž Šporar je po posredovanju Joachima Andersona obležal v kazenskem prostoru, a je iz VAR sobe prišel signal, da ne gre za najstrožjo kazen.

54' Petar Stojanović pa je prvi Slovenec z rumenim kartonom. Prejel ga je po več kot očitnem simuliranju Pierra-Emila Hoejbjerga.

65' Jan Oblak je z odličnim posredovanjem po strelu Rasmusa Hoejlunda iz neposredne bližine obdržal Slovenijo v igri.

67' Velika priložnost za Slovenijo, toda po strelu z glavo Adama Gnezde Čerina je žoga za las zgrešila danska vrata.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

67' Stojanovića je zamenjal Benjamin Verbič.

75' Šporar je iz neposredne bližine zgrešil nemogoče. Po predložku s prostega strela je iz izjemno lepe pozicije pred samimi danskimi vrati grdo zgrešil.

76' Dvojna menjava pri Sloveniji. Jan Gorenc Stanković je zamenjal Elšnika, Žan Celar pa Mlakarja.

76' Šeško je poizkusil s še enim projektilom, že premagal Kasperja Schmeichela, a je njegov strel zadel vratnico.

77' Slovenija:Danska 1:1! Erik Janža je izenačil rezultat, potem ko je po njegovem strelu z roba kazenskega prostora žoga zadela enega izmed danskih nogometašev.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

82' Šporar zapravil novo veliko priložnost, tokrat je Schmeichel odlično posredoval, ko se je znašel iz oči v oči s slovenskim napadalcem in žogo po njegovem strelu odbil v kot.

85' Celar je kmalu po vstopu v igro prejel rumen karton.

95' Selektor Matjaž Kek je opravil še zadnji dve menjavi. Šeška je zamenjal Jasmin Kurtić, Šporarja pa David Brekalo.

95' Konec tekme! Slovenija:Danska 1:1!

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Težko pričakovana prva tekma na velikih tekmovanjih po 14 letih se je za Slovenijo končala uspešno. Točka proti favoriziranim Dancem je dobra popotnica za nadaljnje boje na tem EP. Čeprav je večji del tekme Danska nadzirala dogajanje in imela žogo precej več v posesti, pa so bili Slovenci predvsem v zadnjih 20 minutah konkretnejši in le malo je manjkalo, da bi iztržili še kaj več. Tako po zelo veliki točki vseeno ostaja nekoliko grenak priokus.

Utrinke s tekme si lahko ogledate v GALERIJI.

Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja v Nemčiji čaka 20. junija, v Münchnu se bo takrat ob 15. uri merila s Srbijo. Slovenija bo zadnjo tekmo v skupini C igrala 25. junija v Kölnu z Anglijo.

* Arena Stuttgart, gledalcev 54.000, sodniki: Schärer, De Almeida, Zogaj (vsi Švica).
* Strelca: 0:1 Eriksen (17.), 1:1 Janža (78.)
* Slovenija: Oblak, Janža, Bijol, Drkušić, Karničnik, Elšnik (76. od Gorenc Stanković), Gnezda Čerin, Mlakar (od 76. Celar), Stojanović (od 67. Verbič), Šeško (od 90. Kurtić), Šporar (od 90. Brekalo).
* Danska: Schmeichel, Vestergaard, Andersen, Christensen, Kristiansen (od 79. Maehle), Hoejbjerg (od 84. Noergaard), Hjulmand (od 90. Delaney), Bah, Eriksen, Hoejlund (od 84. Poulsen), Wind (od 84. Dolberg).
* Rumeni kartoni: Stojanović, Celar; Hjulmand.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • jezero 08:17 17.junij 2024.

    Še Hrvati so izgubili 3:0, naši pa kar remizirali!

  • Avatar Leon
    Leon 06:26 17.junij 2024.

    Komentiranje na SK1 katastrofa ,na RTV 2 pa obup .

  • timja 23:32 16.junij 2024.

    v 51.min čisti penal za naše, samo mi nismo barcelona ali real, da bi nam piskal sodnik

Sorodne novice