Šport > Olimpijske igre
273 ogledov

Zaradi grozljive poškodbe zamenjala šport, zdaj postala olimpijska prvakinja

Adriana Ruano Oliva Profimedia
Zlato medaljo v trapu je osvojila nekdanja telovadka.

Adriana Ruano Oliva iz Gvatemale je v sredo spisala športno zgodovino svoje države, potem ko je osvojila zlato medaljo v trapu in tako svoji državi priborila prvo kolajno najžlahtnejšega leska v njeni zgodovini. Prva zlata olimpijka iz Gvatemale se je sicer na olimpijske igre želela uvrstiti že leta 2012, vendar takrat v povsem drugem športu - v športni gimnastiki.

Leta 2010 je nastopila na vseameriškem prvenstvu v športni gimnastiki v Mehiki, pripravljala pa se je na nastop na svetovnem prvenstvu 2011, ki bi služilo kot kvalifikacije za olimpijske igre, ko si je pri vsega 16 letih hudo poškodovala hrbtenico in je morala končati gimnastično kariero.

Adriana Ruano Oliva | Avtor: Profimedia Profimedia

Med rehabilitacijo se je začela ukvarjati s strelstvom, v katerem je še veliko uspešnejša kot v prejšnjem športu. Na svojih prvih olimpijskih igrah je tako nastopila že leta 2021, letos pa je spisala pravo športno pravljico z zlato olimpijsko medaljo ter celo novim olimpijskim rekordom, ki ga je postavila v finalu, ko je zbrala rekordnih 45 točk.

Ruanina zmaga na olimpijskih igrah 2024 si je prislužila celo pohvale gvatemalskega predsednika Bernarda Arévala, ki je ob zgodovinskem uspehu njihove strelke zapisal: "Olimpijska zgodovina Gvatemale je po zaslugi Adriane Ruano spisana z zlatimi črkami."

Zgodba gvatemalske strelke sicer zelo močno spominja na tisto Primoža Rogliča, ki je v mlajših selekcijah blestel v smučarskih skokih, po grozljivi poškodbi zamenjal šport ter leta 2021 Sloveniji priboril prvo zlato kolesarsko olimpijsko medaljo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice