Šport
2197 ogledov

Poljski servis pokopal Slovence, konec sanj o medalji

SLO POL odbojka Pariz OI 2024 Epa Odbojkarji Slovenije so doživeli prvi, a odločilen olimpijski poraz.
Odbojkarji Slovenije se niso prebili v olimpijski polfinale.

Moška odbojkarska reprezentanca Slovenije je premierne zgodovinske nastope na olimpijskih igrah v Parizu končala v četrtfinalu. V današnjem zgodnjem terminu so slovenski odbojkarji z 1:3 (-20, 24, -19, -20) izgubili proti Poljakom.

Slovenci so po koncu predtekmovanja med osem najboljših napredovali kot tretja najboljša reprezentanca, kar jim je prineslo šestouvrščene Poljake. A danes se ta uvrstitev ni preveč poznala, Poljaki so prepričljivo dobili prvi in tretji niz ter zaključek zadnjega. Le drugi je bil izenačen, ki so ga Slovenci dobili po podaljšani igri.

SLO POL odbojka Pariz 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenci tekme niso prepričljivo začeli (1:4). V začetku niso imeli rešitve za uganko poljskega bloka, pri 3:7 je romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Crețu klical prvo minuto odmora. Ta je nekoliko pomagala, saj so prišli na -2 (8:10). Tudi zatem Slovenci niso zmogli prebiti bloka, Poljaki so povedli za pet (17:12), kar je Crețuja prisililo v novo minuto odmora. Slovenci so po zaostanku šestih prišli do dveh točk minusa (19:21) in tudi poljski selektor Nikola Grbić je segel po odmoru. Po tem so bili Poljaki bolj zbrani in precej varno dobili prvi niz.

Drugega so Slovenci nekoliko bolje začeli, imeli točko, dve prednosti. A Poljaki so še naprej dobro blokirali in reševali napade Slovencev ter povedli s 6:5. Sledila je borba točko za točko v precej izenačenem nizu, po dolgem času so pri 17:15 Poljaki povedli z dvema točkama razlike, a so Crețujevi varovanci po treh zaporednih točkah povedli z 18:17. Poljaki so v zaključku niza povedli 23:21, Slovenci pa po trojnem bloku izid poravnali. Ti so nato izsilili tudi podaljšano igro, nato pa po še dveh zaporednih točkah izkoristili prvo žogo za izenačenje na 1:1.

Tretji niz so Poljaki udarno začeli s 4:0, tudi v nadaljevanju pa Slovenci niso bili pravi, ob napakah in neuspešnih napadih pa so nepopustljivi Poljaki pobegnili že na +8 (12:4). Slovenci so se v nadaljevanju nekajkrat približali na pet točk zaostanka, kaj več kot to pa jim tekmeci, ki so vmes obnovili naskok osmih točk, niso dopustili. Le po zaslugi ob koncu razigrane menjave Roka Možiča so Slovenci ta niz, ki je prav tako romal v poljske roke, igrali nekoliko dlje.

Odločilni četrti niz je bil podobno izenačen kot drugi. Poljaki so še naprej uspešno servirali, sredi tega niza so prišli že do desetega asa, pa tudi štirih točk prednosti. As Tineta Urnauta je Slovence približal na dve točki, zatem so Poljake ujeli na 18. točki. Po tej pa so tekmeci z delnim izidom ušli na 22:18, kar je praktično odločilo dvoboj.

Pri Sloveniji je največ točk, 16, zbral Klemen Čebulj, 13 jih je pristavil kapetan Tine Urnaut. Za Poljsko je Wilfredo Leon Venero dosegel 20 točk, kapetan Bartosz Kurek pa 19.

"Težko jih je bilo krotiti"

SLO POL odbojka Pariz OI 2024 | Avtor: Epa Epa

"Naredili smo vse, kar smo lahko, pustili smo vse na igrišču, do konca smo ostali ekipa, kar je najbolj pomembno. Moramo priznati, da so Poljaki igrali res fenomenalno. Delovala sta jim napad in servis, zelo težko jih je bilo krotiti. Pokazali so svojo kakovost, danes so bili žal boljši," je po dvoboju za RTV Slovenija dejal Jan Kozamernik.

V zadnjih petih medsebojnih dvobojih s Poljsko so Slovenci dvakrat slavili, Poljaki pa trikrat, vključno na zadnjih dveh dvobojih na Wagnerjevem memorialu in zaključnem turnirju lige narodov. V rednem delu lige narodov so sicer na prvem turnirju Slovenci zmagali s 3:0.

Slovenski odbojkarji so na zgodovinskih prvih olimpijskih igrah odlično opravili skupinski del, kjer so na treh tekmah trikrat zmagali. Sprva so s 3:1 premagali Kanadčane in s 3:0 Srbe, za konec pa so po pravem trilerju s 3:2 strli tudi domačine Francoze.

Pariz 2024, moška odbojka - četrtfinale:

Slovenija - Poljska 1:3 (-20, 24, -19, -20)
Čebulj 16, Urnaut 13; Leon 20, Kurek 19.

Italija - Japonska
Francija - Nemčija
ZDA - Brazilija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 12:01 05.avgust 2024.

    Škoda, škoda. Dobri so, moj poklon in čestitke fantje..

  • Plavi-mil 11:52 05.avgust 2024.

    Čestitke, moj poklon, dobro ste se borili, moramo vedeti, da je v športu potrebno imeti tudi srečo, še enkrat čestitke, hvala vam !!!

  • radovednica 11:35 05.avgust 2024.

    Brez presenečenj, pričakovano! Tile starčki in razni Ropreti pač niso klasa za takšen nivo. Podobno se bo zgodilo tudi še slabšim rokometašem. Tako pač je, ve se, kdo je dober ali malo slabši ali pa slab.

Sorodne novice